Recorduri de temperatură în Europa de vest, din cauza caniculei sufocante
Europa se topeşte, sub al doilea val de caniculă care a doborât record după record în ultimele ore. Britanicii şi francezii au trăit cea mai fierbinte zi din istorie, cu temperaturi de peste 41 de grade Celsius la umbră.
Europa se topeşte, sub al doilea val de caniculă care a doborât record după record în ultimele ore. Britanicii şi francezii au trăit cea mai fierbinte zi din istorie, cu temperaturi de peste 41 de grade Celsius la umbră. Ministerul afacerilor externe a emis o atenţionare de călătorie şi pentru românii cu planuri de călătorie în Germania. Din cauza căldurii, autorităţile au închis aici reactorul unei centrale nucleare, iar oamenii sunt sfătuiţi să evite călătoriile cu trenul.
La mijlocul zilei, în capitala franceză aerul a fost irespirabil. 41,7 de grade Celsius au arătat termometrele, un record absolut. A fost atât de cald încât o replică din ciocolată a turnului Eiffel a rezistat doar câteva minute în soare. Acelaşi efect îl are căldura şi asupra organismului uman, spun specialiştii.
Temperaturile extreme pun în pericol şi Notre Dame. Arhitecţii sunt îngrijoraţi că, suprasaturat de apă, acoperişul s-ar putea prăbuşi.
Mulţi francezi şi-au luat liber pentru se răcori la piscină.
Din nord spre centrul Franţei, 20 de regiuni au fost sub avertizare cod roşu de căldură extremă, iar alte 60 sub avertizare cod portocaliu. Autorităţile au făcut apel la oameni să îşi amâne călătoriile, le-au rambursat banii şi au anunţat că trenurile de mare viteză vor circula mai încet.
Şi în Marea Britanie s-au luat măsuri similare. La prânz, în Londra s-au înregistrat 35.9 grade.
Atmosfera neobişnuit de fierbinte l-a făcut pe acest londonez să îşi creeze propria. plajă în mijlocul străzii. În vestul Londrei, scările unei case par că s-au topit sub căldura infernală. Nici înăuntru nu a fost mai bine. Pe internet, oamenii au postat fotografii cu animale de companie aşezate strategic sub aparatul de aer condiţionat.
În Belgia, Germania şi Olanda, mercurul a sărit de 40 de grade Celsius. Şi aici s-au stabilit recorduri istorice de temperatură pentru a doua zi consecutiv.
Oamenii au fost sfătuiţi să aibă în permanenţă o sticlă plină cu apă asupra lor. Şi să o doneze dacă întâlnesc un om fără adăpost. Şi mai îngrijorătoare sunt atenţionările meteorologilor. Astfel de episioade de caniculă vor deveni tot mai dese pentru că au la bază încălzirea climatică.
Peste 100 de incendii de vegetaţie au mistuit zona arctică, din Alaska şi Groenlanda până în Siberia. Flăcările se întind pe sute de mii de hectare, izbucnesc din ce în ce mai des şi sunt localizate la latitudini mai mari decât de obicei, spun experţii. Doar în această lună, incendiile din zona arctică au eliberat 50 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă. Mai mult decât cantitatea emisă de toate incendiile arctice produse din 2010 până în 2018. Iar acest lucru are efecte deosebit de grave, stratul de ozon este serios afectat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰