Antena Meniu Search
x

Video Regele Charles, cu ochii în lacrimi. Cele mai impresionante momente de la procesiune

Scoţia îşi ia adio de la regina Elisabeta a doua. Într-o procesiune emoţionantă, sicriul cu trupul neînsufleţit al suveranei, condus de cei patru copii ai ei, a fost depus în catedrala St Giles din Edinburgh, pentru ca oamenii să-i poată aduce un ultim omagiu. Mâine, sicriul va fi adus cu avionul la Londra, unde se fac deja ultimele pregătiri pentru funeralii. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 13.09.2022, 16:45

Vezi și

Procesiunea, care a plecat de la Palatul Holyrood, a fost condusă de Regele Charles al III-lea şi ceilalţi trei copii ai reginei, Prinții Edward și Andrew și Prințesa Regală Anne. Au mers pe jos în spatele maşinii funebre, prin centrul capitalei scoţiene. Cu capetele plecate şi în deplină tăcere, în semn de respect pentru cea care le-a fost regină mai bine de 70 de ani, mii de oameni au urmărit, de pe margini, trecerea cortegiului funerar. 

Sicriul Reginei a fost dus în Catedrala St Giles şi aşezat pe catafalc de membrii Regimentului Regal al Scoției. Sicriul, din stejar, este căptuşit cu plumb, aşa cum cere tradiţia pentru capetele încoronate. Pe capac a fost plasată şi Coroana Scoţiei. Trupul al reginei va mai rămâne în Scoţia încă 24 de ore. 

Femeie: "Am condu 8 ore să vin aici. Am vrut să fiu astăzi aici pentru a-mi lua rămas bun."

Ducele de Sussex, omagiu emoționant adus reginei

Pe acelaşi subiect

Prinţii William şi Harry nu au participat la procesiunea din Scoţia. Însă Ducele de Sussex, despre care presa scria că era nepotul preferat al reginei, i-a adus azi un omagiu înduioşător. 

Ducele de Sussex: "Bunico, în timp ce această ultimă întrevedere ne aduce o mare tristeţe, voi fi întotdeauna recunoscător pentru toate momentele cu tine. Îţi mulţumesc pentru zâmbetul tău contagios. Şi noi zâmbim acum ştiind că ai fost reunită cu bunicul şi sunteţi din nou împreună."

Aflat în Scoţia pentru prima dată ca rege, Charles al III-lea a fost întâmpinat în mod oficial de autorități pe aeroport. Garda Scoțiană i-a dat onorul la Palatul Holyrood, apoi i-au fost înmânate cheile orașului. Înainte de a ajunge în Scoţia, Noul monarh al Marii Britanii a ţinut astăzi un discurs emoţionant în Parlamentul de la Londra. A promis că va servi regatul cu acelaşi devotament cu care a făcut-o mama lui.  

Regele Charles III: "Cum stau astăzi aici, în faţa voastră, îmi este imposibil să nu simt greutatea istoriei care ne înconjoară şi care ne reaminteşte de tradiţiile vitale din Parlament, cărora membrii ambelor Camere se dedică pentru binele nostru al tuturor."

Regele Charles, în lacrimi la procesiunea din Scoţia

Un alt moment copleşitor pentru noul suveran a fost atunci când, în clădirea Parlamentului, parlamentarii au intonat imnul regal. În timp ce stătea pe scenă, alături de regina consoartă, Camilla, Charles părea că are ochii în lacrimi.

 Au apărut însă şi primele semne de răzvrătire împotriva lui Charles al III-lea. Unul dintre ele în Scoţia, în timp ce era citit textul proclamaţiei prin care era confirmat rege. Mai mulţi oameni au afişat pancarte şi au scandat împotriva monarhiei, iar premierul statului insular Antigua şi Barbuda, a declarat că, în urma decesului Reginei Elisabeta a II-a, va organiza un referendum pentru ca ţara să renunţe la monarhie şi să devină republică în cel puţin trei ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Regele Charles, cu ochii în lacrimi. Cele mai impresionante momente de la procesiune