Meniu LIVE
Search
x

Regizorul Jean-Luc Godard, pionier al curentului Nouvelle Vague, a murit la vârsta de 91 de ani

Jean-Luc Godard, regizorul franco-elveţian care a fost o figură majoră a Nouvelle Vague, mişcarea care a revoluţionat cinematografia la sfârşitul anilor '50 şi '60, a murit la vârsta de 91 de ani, potrivit Libération.

De Redactia Observator la 13.09.2022, 12:27

Cunoscut pentru stilul său de filmare iconoclast, aparent improvizat, precum şi pentru radicalismul neîntrerupt, Godard şi-a pus amprenta cu o serie de filme din ce în ce mai politizate în anii 1960, înainte de a se bucura de o renaştere a carierei improbabile în ultimii ani, cu filme precum "Film Socialisme" şi Goodbye to Language" în timp ce a experimentat tehnologia digitală.

În 2018 la Cannes, cineastul, adept al noilor tehnologii, a susţinut conferinţa de presă dedicată filmului său "Le Livre d'image" (Palme d'Or Special) prin telefon, cu aplicaţia FaceTime.

Născut pe 3 decembrie 1930, al Paris, Jean-Luc Godard este cunoscut drept pionier al Noului Val francez. Între filmele sale s-au remarcat „À bout de souffle”, (1960), „Une femme est un femme” (1961), „Pierrot le Fou” (1965), „Alphaville” (1965) şi „Je vous salue, Marie” (1985).

În 1983, a fost recompensat cu Leul de Aur la Veneţia pentru „Prénom Carmen” (1983). A primit trofee onorifice din partea unor festivaluri precum Veneţia şi Locarno, dar şi două César, iar în 2011, un Oscar. Trei ani mai târziu, la Cannes, a fost recompensat cu premiul juriului pentru „Adieu au langage”.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Regizorul Jean-Luc Godard, pionier al curentului Nouvelle Vague, a murit la vârsta de 91 de ani

Breaking News

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman