Antena Meniu Search
x

Republica Moldova ar putea institui stare de urgenţă în sectorul energetic, după ce Gazprom a refuzat amânarea plăţilor

Gazprom a respins cererea Moldovei de reprogramare a plăților pentru livrarea de gaze din ianuarie. Guvernul de la Chișinău ar putea institui stare de urgență în sectorul energetic, a anunțat miercuri premierul Natalia Gavriliţa.

de Redactia Observator

la 19.01.2022, 14:47

- Profimedia Images

Vicepremierul Andrei Spinu a declarat că țara a putut plăti 38 de milioane de dolari dintr-o factură totală de 63 de milioane de dolari. Guvernul a anunțat că va cere, joi, Parlamentului să instituie starea de urgență în sectorul energetic, scrie Reuters.

„Gazprom a avertizat ieri că, dacă nu plătim avansul până pe 20 ianuarie, va opri livrările de gaz”, a spus premierul moldovean Natalia Gavriliță.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că vânzările de gaze rusești către Moldova sunt "un aranjament comercial" între Gazprom și fosta republică sovietică, dar gazul a fost livrat și trebuia plătit.

În aceeaşi conferinţă de presă, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova şi-a onorat plăţile curente pe toate lunile şi va achita gazele consumate inclusiv pentru primele zece zile ale lunii ianuarie, potrivit Radio Chişinău

Republica Moldova a încheiat cu Gazprom un contract pe cinci ani, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2021. Acesta prevede o plată în avans în data de 20 a fiecărei luni, notează Reuters. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Republica Moldova ar putea institui stare de urgenţă în sectorul energetic, după ce Gazprom a refuzat amânarea plăţilor