Antena Meniu Search
x

Republica Moldova are un nou guvern: Premierul desemnat Valeriu Streleț primește votul de încredere al parlamentului

Premierul desemnat Valeriu Streleț a primit joi votul de încredere al parlamentului de la Chișinău

Premierul desemnat Valeriu Streleț a primit joi votul de încredere al parlamentului de la Chișinău

Noul guvern a fost confirmat cu voturile a 52 de parlametari, cu unul mai mult decât minimul necesar pentru învestire. În favoarea guvernului Streleț au votat toți deputații noii coaliții (Alianța pentru Integrare Europeană-3) formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal.

Valeriu Streleț a fost a doua opțiune a Partidului Liberal Democrat — formațiune căreia i-a revenit funcția de premier conform acordului de constituire a AIE-3—, după ce candidatura fostului ministru al educației Maia Sandu nu a fost agreată de celelalte două partide din coaliție.

Valeriu Streleț (45 de ani) și-a început cariera politică în 1994, când a participat la alegerile parlamentare pe lista Blocului Social-Democrat. Șapte ani mai târziu, numele politicianului se regăsește pe lista electorală a Blocului 'Plai Natal'. În perioada 1994-2001, Valeriu Streleț a deținut funcția de președinte al Ligii Naționale a Tineretului din Moldova, iar în 2002 devine subsecretar general al Partidului Social Liberal. Cariera politică a lui Valeriu Streleț își continuă ascensiunea și în decembrie 2002 este ales vicepreședinte al Partidului Social Liberal, funcție pe care o deține până în 2007, când devine vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat. În 2009 este ales deputat din partea PLDM, iar în 2011 ajunge să conducă fracțiunea parlamentară a liberal-democraților.

Valeriu Streleț a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Stat din Moldova, dar și pe cea de Economie Generală și Drept de la Academia de Studii Economice. În 2004 a absolvit Institutul European de Studii Politice. Cunoaște limbile rusă, engleză și franceză. Este căsătorit și are patru copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Republica Moldova are un nou guvern: Premierul desemnat Valeriu Streleț primește votul de încredere al parlamentului