Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Republicani vs. democraţi în SUA. Diferenţa dintre cele două partide şi candidaţii lor la alegerile prezidenţiale din 2024

Alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024, vor avea loc marți, 5 noiembrie 2024, și vor fi cea de-a 60-a alegere prezidențială din istoria SUA. 

de Redactia Observator

la 23.01.2024 , 15:24

Republicani vs. democraţi în SUA. Diferenţa dintre cele două partide Republicani vs. democraţi în SUA. Diferenţa dintre cele două partide - Profimedia

Șase republicani se luptă pentru a fi candidatul prezidențial al partidului lor pentru alegerile generale din 2024 din Statele Unite, în timp ce președintele Joe Biden este candidatul prezumtiv al Partidului Democrat, relatează Reuters, potrivit EURACTIV.ro.

Diferenţa dintre republicani şi democraţi, cele două mari partide din SUA

Partidul Republican este, alături de Partidul Democrat, unul dintre cele en două partide politice importante din Statele Unite ale Americii. Fondat de activiști ai mișcării anti-sclavie în 1854, Partidul republican este adesea numit Grand Old Party ori GOP, în ciuda faptului că a apărut pe scena politică a Statelor Unite mai târziu decât Partidul Democrat. Platforma politică a partidului este în general considerată a fi de centru dreapta în spectrul politic american.

Articolul continuă după reclamă

Partidul Republican este partidul american având cel de-al doilea număr de votanți înregistrați din Statele Unite, contând în anul 2004 cu circa 55 de milioane votanți activi, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din electorat. Diferite sondaje de opinie, efectuate de-a lungul ultimilor doi ani, au relevat că între 20% până la 34% din americani se identifică ca fiind republicani.

Pe acelaşi subiect

De-a lungul istoriei Statelor Unite au existat nouăsprezece președinți republicani, comparativ cu cincisprezece democrați, patru Whig și patru democrați-republicani, respectiv George Washington, neafiliat vreunei mișcări politice. Întucât ultimele două partide politice, partidul Democrat-Republican și Whig nu mai există pe scena politică americană, "competiția" dintre partidele care pot avea cei mai mulți președinți este relativ închisă.

Partidul Democrat este unul dintre cele două partide politice majore contemporane din Statele Unite, împreună cu Partidul Republican. Urmărirea patrimoniului său înapoi lui Thomas Jefferson și Partidului Democrat-Republican al lui James Madison, Partidul Democrat modern a fost fondat în jurul anului 1828 de susținătorii lui Andrew Jackson, devenind cel mai vechi partid politic activ din lume.

Poziția dominantă a democraților asupra lumii a fost odată conservatorismul social și liberalismul economic, în timp ce populismul a fost principala sa caracteristică în sudul rural. În 1912, Theodore Roosevelt a candidat ca parte terță în Partidul Progresist ("Bull Moose"), începând o schimbare a platformelor politice între Partidul Democrat și Partidul Republican în deceniile următoare și ducând la alegerea lui Woodrow Wilson drept primul democrat progresist din punct de vedere fiscal.

Încă din perioada lui Franklin D. Roosevelt și coaliția sa New Deal din anii 1930, Partidul Democrat a promovat, de asemenea, o platformă social-liberală care susține justiția socială. Barack Obama a fost al 15-lea președinte care a fost ales din partea Partidului Democrat.

Joe Biden va fi candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din 2024

Preşedintele american Joe Biden dezvăluie că nu ar fi intrat în cursa electorală pentru un al doilea mandat, dacă Donald Trump nu ar fi candidat. 

"Dacă Trump nu ar fi candidat, nu sunt sigur că m-aş prezenta" în alegeri, a declarat preşedintele american Joe Biden, care va încerca să obţină al doilea mandat la prezidenţialele din 2024, notează AFP.

"Dar nu-l putem lăsa să câştige", a adăugat democratul de 81 de ani în timpul unei întâlniri cu donatori democraţi lângă Boston (nord-est), în legătură cu fostul preşedinte, în prezent marele favorit al primarelor republicane. 

Alţi candidaţi democraţi

Marianne Williamson

Scriitoarea de best-seller și guru al auto-ajutorării Marianne Williamson, în vârstă de 71 de ani, și-a lansat cea de-a doua candidatură pentru Casa Albă pe o platformă de "dreptate și iubire". Ea a candidat ca democrată în alegerile primare pentru alegerile prezidențiale din 2020, dar a renunțat la cursă înainte de a se fi exprimat vreun vot. Ea și-a lansat cea mai recentă campanie la 23 martie și se va afla pe buletinul de vot în alegerile primare din New Hampshire.

Dean Phillips

Dean Phillips, un congresman american puțin cunoscut din Minnesota, a anunțat în octombrie că va organiza o campanie de lungă durată împotriva lui Joe Biden, deoarece nu crede că președintele poate câștiga un nou mandat.

În vârstă de 54 de ani, omul de afaceri milionar și co-fondator al unei companii de înghețată și-a anunțat candidatura într-un videoclip de un minut postat online, spunând: "Avem câteva provocări... Vom repara această economie și vom repara America".  

Candidaţi din partea Partidului Republican   

Donald Trump

Donald Trump este acuzat în patru dosare penale separate - fără precedent pentru un fost președinte american -, pe care le-a valorificat pentru a-și spori popularitatea în rândul republicanilor și pentru a strânge fonduri de campanie, contribuind la transformarea sa în favoritul republican cu 61% în cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos, potrivit EURACTIV.ro

Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, a calificat acuzațiile drept o vânătoare de vrăjitoare politică cu scopul de a-i zădărnici încercarea de a obține un al doilea mandat de patru ani, afirmație pe care Departamentul de Justiție al SUA a negat-o.

Dacă va fi ales din nou, Donald Trump a promis răzbunare împotriva așa-zișilor dușmani ai săi și a adoptat un limbaj din ce în ce mai autoritar, afirmând inclusiv că nu va fi un dictator decât "în prima zi".

El a promis alte schimbări radicale, inclusiv revizuirea funcției publice federale și acoperirea cu loialiști, precum și impunerea unor politici mai dure în materie de imigrație, cum ar fi deportările în masă și încetarea dreptului la cetățenie la naștere.

De asemenea, Donald Trump a promis să desființeze asigurările de sănătate Obamacare și să impună restricții mai dure asupra comerțului cu China.

Nikki Haley

Fost guvernatoare a Carolinei de Sud și ambasadoare a lui Donald Trump la ONU, Nikki Haley, în vârstă de 51 de ani, a pus accentul pe relativa sa tinerețe în comparație cu Joe Biden, care are 81 de ani, și cu Donald Trump. De asemenea, Nikki Haley a subliniat și trecutul său ca fiică de imigranți indieni.

În cadrul Partidului Republican, Nikki Haley și-a câștigat o reputație de conservatoare solidă care are capacitatea de a aborda problemele de gen și rasă într-un mod mai credibil decât mulți dintre colegii săi.

De asemenea, ea s-a prezentat ca o apărătoare fermă a intereselor americane în străinătate. Potrivit sondajului Reuters/Ipsos, ea a obținut un sprijin de 12% în rândul republicanilor. În sondajele la nivel de stat, Nikki Haley l-a devansat pe rivalul său în Carolina de Sud și New Hampshire, Ron DeSantis, asigurându-și susținerea guvernatorului Chris Sununu.

Ron DeSantis

Guvernatorul Floridei s-a poziționat la dreapta lui Donald Trump în mai multe probleme sociale cheie, cum ar fi avortul, dar campania sa a avut dificultăți în a câștiga susținere, și rămâne la 50 de puncte procentuale în spatele fostului președinte în sondajul Reuters/Ipsos din decembrie, cu 11%.

Ron DeSantis, în vârstă de 45 de ani, și-a concediat personalul și și-a relansat campania de mai multe ori, dar aceste măsuri nu au contribuit prea mult la stimularea candidaturii sale. Campania sa spune că se concentrează pe oprirea lui Donald Trump în Iowa, unde Partidul Republican va organiza prima competiție de nominalizare în ianuarie. Ron DeSantis a primit un impuls pe 6 noiembrie, când guvernatorul popular al statului Iowa, Kim Reynolds, l-a susținut, și a crescut ușor într-un sondaj recent la nivel de stat.

Vivek Ramaswamy

Fost investitor și director în domeniul biotehnologiei, Vivek Ramaswamy, în vârstă de 38 de ani, a înființat o companie în 2022 pentru a face presiuni asupra firmelor să renunțe la inițiativele de mediu, sociale și de guvernanță corporativă.

Outsiderul politic a stârnit discuții la nivel local ca o potențială alternativă la Donald Trump, dar nu a reușit să câștige sprijin mai mare de 7% în sondajul Reuters/Ipsos.

Vivek Ramaswamy este un susținător fervent al fostului președinte și a atras mânia rivalilor săi pentru atacurile sale verbale la dezbaterile candidaților.

De asemenea, el și-a exprimat sprijinul pentru teoriile conspirației, inclusiv sugerând că atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA comis de susținătorii lui Donald Trump a fost o acțiune din interior, și a promis că îl va grația pe Donald Trump, dacă va fi ales.

Chris Christie

Chris Christie, în vârstă de 61 de ani, a fost consilier în campania lui Donald Trump pentru Casa Albă din 2020, dar a devenit un critic vocal al fostului președinte după atacul din 6 ianuarie și și-a intensificat atacurile verbale, în timp ce Donald Trump se confrunta cu un număr tot mai mare de acuzații penale.

Fostul guvernator din New Jersey și procuror federal a declarat că este din ce în ce mai convins că Donald Trump va fi condamnat și s-a prezentat drept unul dintre puținii republicani dispuși să se ia direct de Trump pentru acțiunile sale. Chris Christie a obținut doar 2% din susținere în cel mai recent sondaj.

Asa Hutchinson

Fostul guvernator al statului Arkansas și-a lansat candidatura la Casa Albă în aprilie cu un apel către Donald Trump, căruia i-a cerut să se retragă pentru a putea fi judecat. Asa Hutchinson, în vârstă de 73 de ani, a prezentat experiența sa la conducerea statului ca fiind o dovadă că poate duce la îndeplinire politicile la care țin alegătorii republicani, citând reducerile de taxe și inițiativele de creare de locuri de muncă.

Asa Hutchinson s-a calificat doar pentru prima dezbatere republicană și nu are niciun sprijin, după cum relevă sondajul Reuters/Ipsos din decembrie.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024, vor avea loc marți, 5 noiembrie 2024, și vor fi cea de-a 60-a alegere prezidențială din istoria SUA. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Republicani vs. democraţi în SUA. Diferenţa dintre cele două partide şi candidaţii lor la alegerile prezidenţiale din 2024