Antena Meniu Search
x

"Risc de pulverizare de substanţe radioactive" la centrala nucleară Zaporojie. Avertismentul companiei ucrainene Energoatom

Compania de stat ucraineană de energie nucleară Energoatom a avertizat, sâmbătă, că există un risc de pulverizare de substanţe radioactive la centrala nucleară Zaporojie, informează AFP. Război Rusia - Ucraina, ziua 185 LIVE TEXT.

de Redactia Observator

la 27.08.2022, 15:24

centrala nucleară Zaporojie
Avertismentul companiei ucrainene Energoatom - Profimedia

Compania de stat ucraineană de energie nucleară Energoatom a precizat că ruşii au bombardat de mai multe ori zona în ultima zi şi că există şi riscul unui incendiu. “Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul unor scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive”, a precizat compania pe Telegram, potrivit news.ro. De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a acuzat armata ucraineană că a bombardat centrala Zaporojie de trei ori în ultimele 24 de ore.

Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc de atacuri la Zaporojie. Localnicii primesc tablete de iod

Cele două reactoare care sunt în funcţiune la centrala nucleară Zaporojie livrează din nou energie Ucrainei. Joi, centrala fusese deconectată de la reţea pentru prima dată de la construirea ei, în urma unor bombardamente pentru care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc. Preşedintele Zelenski avertizează că situaţia centralei se poate degrada din nou în orice moment. În acest timp, forţele ruse continuă atacurile şi încearcă să relanseze ofensiva din Donbas.

Centrala nucleară Zaporojie a fost ocupată de armata rusă în martie, dar personalul ucrainean a rămas la post. Din cele şase reactoare, sunt active, în prezent, numai două. Joi, şi ele au fost deconectate după ce în vecinătate au izbucnit incendii, vizibile şi din satelit, a căror cauză nu poate fi precis stabilită.

Ucrainenii au asigurat funcţionarea sistemelor de siguranţă şi răcire şi au prevenit orice incident care putea avea urmări grave. "Lucrătorii de la centrala Zaporojie sunt adevăraţi eroi, pe care se sprijină siguranţa nucleară a Ucrainei şi a întregii Europe", a scris agenţia ucraineană pentru energie atomică. Dar riscul nu a fost îndepărtat. 

Ca măsură de precauţie, ucrainenii au început să distribuie populaţiei tablete de iod, în zonele pe care le controlează în jurul centralei. O misiune a ONU şi a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică ar urma să facă o vizită la Zaporojie, poate chiar săptămâna viitoare. Pe de altă parte, armata rusă şi-a intensificat bombardamentele în Donbas, chiar dacă pe teren ofensiva bate pasul pe loc. Chiar înaintea începerii anului şcolar, la Sloviansk a fost distrus unul din cele mai vechi licee din Ucraina, construit în 1909. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » "Risc de pulverizare de substanţe radioactive" la centrala nucleară Zaporojie. Avertismentul companiei ucrainene Energoatom