Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 185 LIVE TEXT. Risc de pulverizare de substanţe radioactive la Centrala Nucleară Zaporojie. Energoatom: "Infrastructura a fost avariată"

Război Rusia - Ucraina, ziua 185. Rusia a blocat vineri adoptarea unei declaraţii comune la încheierea conferinţei de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP), denunţând termeni "politici", informează AFP. Totodată, preşedintele Ucrainei a declarat că situaţia la Zaporojie rămâne foarte riscantă şi periculoasă, avertizând că orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru.

de Redactia Observator

la 27.08.2022, 21:23

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21:20. Marea Britanie va dona 6 submarine Ucrainei, pentru deminarea coastelor

Regatul Unit a anunţat sâmbătă că va dona şase drone submarine Ucrainei pentru a o ajuta la neutralizarea minelor ruseşti în largul coastelor sale şi va instrui militari pentru operarea lor, relatează AFP şi DPA.

Aceste dispozitive "uşoare şi autonome sunt concepute pentru a fi utilizate în zone de coastă cu mică adâncime, fiind capabile să funcţioneze până la 100 de metri sub nivelul mării pentru a detecta, localiza şi identifica mine, cu scopul ca marina ucraineană să le poată neutraliza", a precizat Ministerul Apărării britanic într-un comunicat.

Pe acelaşi subiect

"Zeci de membri ai marinei ucrainene vor fi instruiţi să utilizeze aceste drone în cursul lunilor următoare, antrenamentul începând deja pentru primii dintre ei", a declarat ministerul. Instruirea va fi asigurată de specialişti britanici şi americani pe teritoriul Marii Britanii, conform DPA.

Acest nou ajutor militar intervine în timp ce, potrivit Ministerului britanic al Apărării, "Rusia transformă hrana în armă, distrugând agricultura ucraineană şi impunând o blocadă porturilor acestei ţări la Marea Neagră pentru a-i împiedica exporturile".

Dacă câteva nave care transportă cereale au putut părăsi Ucraina în baza unui acord obţinut de ONU, aceste operaţiuni "rămân limitate de mine submarine lăsate de forţele ruse de-a lungul coastei" ucrainene, a afirmat Regatul Unit, potrivit Agerpres.

Ministerul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că "tentativele cinice ale Moscovei pentru a răscumpăra aprovizionarea alimentară mondială" nu trebuie să-şi atingă scopul.

UPDATE 18:20. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamente la Centrala Nucleară Zaporojie

Noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), au anunţat Rusia şi Ucraina, acuzându-se reciproc de acestea, în timp ce operatorul ucrainean Energoatom a anunţat că centrala funcţionează de sâmbătă la amiază cu risc de scurgeri şi incendiu, relatează AFP.

Trupele ruseşti au bombardat zona "în mai multe rânduri în cursul ultimei zile", a afirmat sâmbătă pe Telegram compania naţională ucraineană Energoatom.

"Consecinţă a bombardamentelor periodice, infrastructura centralei a fost avariată şi există riscuri de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive", a declarat operatorul ucrainean, informând despre un "risc crescut de incendiu".

Potrivit operatorului, de la amiaza zilei de sâmbătă (09:00 GMT), centrala "funcţionează cu riscul de a încălca normele de securitate în materie de radiaţii şi incendiu".

La rândul său, Rusia acuză Ucraina că ar fi tras 17 obuze asupra incintei centralei, cea mai mare din Europa, în cursul ultimelor 24 de ore. "Patru au căzut pe acoperişul clădirii, unde se află 168 de ansambluri de combustibil nuclear american de la firma WestingHouse", a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, adăugând că alte obuze au căzut la 30 de metri de un depozit de combustibil uzat şi în apropierea altuia, care conţine "combustibil proaspăt".

Potrivit ministerului rus, armata ucraineană ar executa aceste tiruri din împrejurimile oraşului Marganeţ (Marhanet), situat în faţa centralei pe malul opus al fluviului Nipru şi aflat în continuare sub controlul Kievului.

AFP nu a putut verifica aceste declaraţii dintr-o sursă independentă, transmite Agerpres.

UPDATE 14:10 Energoatom: La Zaporojie există un risc de pulverizare de substanţe radioactive

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de ''pulverizare de substanţe radioactive'' la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, transmit AFP şi Reuters. Potrivit Energoatom, forţele ruse ''au bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi''.

''Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive'', a indicat Energoatom pe Telegram, adăugând că există şi ''un risc ridicat de incendiu''.

UPDATE 14:00 Rusia spune că Ucraina a bombardat de 3 ori în ultimele 24 de ore complexul în care se află centrala Zaporojie

Ministerul rus al Apărării a acuzat, sâmbătă, forţele ucrainene că au bombardat de trei ori în ultimele 24 de ore complexul în care se află centrala nucleară de la Zaporojie, informează Reuters.

Reuters precizează că această informaţie nu a putut fi verificată şi că autorităţile ucrainene încă nu au răspuns acuzaţiilor. 

UPDATE 13:20 Lituanienii cumpără drone kamikaze pentru ucraineni

Ministerul Apărării din Lituania a anunțat că va cumpăra drone kamikaze Warmate pentru a le dona Ucrainei. Dintre cele 37 de drone, 10 sunt oferite gratuit de producătorul polonez, iar celelalte sunt achitate din banii donați de cetățenii lituanieni. Este vorba de 1 milion de euro. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 12:20 Ucraina: 377 copii au murit de la începutul războiului

Biroul Procurorului General din Ucraina au anunţat, sâmbătă, că de la începutul ofensivei militare a Rusiei, în Ucraina au murit 377 de copii şi au fost răniţi peste 733.

“Peste 1.100 de copii au fost afectaţi în Ucraina de agresiunea armată în toată regula a Federaţiei Ruse. Până în dimineaţa zilei de 27 august, numărul oficial al copiilor ucişi este 377, neschimbat în ultima zi. Numărul copiilor răniţi a crescut – peste 733”, se arată într-un mesaj al Biroului Procurorului General, postat pe Telegram.

Regiunea cu cei mai mulţi copii care au murit sau au fost răniţi din cauza războiului este Doneţk – 388. Urmează regiunea Harkiv – 202 copii, regiunea Kiev – 116, Cernihiv – 68, Mikolaiv – 67, Luhansk – 61, Herson -  55 şi Zaporojie – 42.

UPDATE 11:00 Ucraina: Peste 46.000 de soldaţi ruşi au murit pe front de la începutul invaziei

Forţele Armate ucrainene au anunţat, sâmbătă, că de la startul invaziei, în data de 24 februarie, în Ucraina au murit 46.500 de soldaţi ruşi.

“Din 24 februarie până la 27 august, pierderile totale ale inamicului au ajuns la numărul de 46.500 de oameni”, se arată într-un mesaj al forţelor ucrainene.

În plus, ucrainenii au distrus 1.989 de tancuri ruseşti, 4.254 de vehicule blindate, 1.045 de sisteme de artilerie, 234 de avioane, 202 elicoptere, 196 de rachete de croazieră, 15 nave şi alte elemente folosite de ruşi în ofensiva militară începută în februarie. Cele mai mari pierderi s-au înregistrat de către armata rusă în regiunea Doneţk.

UPDATE 10:10 Rusia îşi intensifică atacurile în zone din estul Ucrainei

Rusia şi-a intensificat atacurile în Doneţk (estul Ucrainei) în ultimele cinci zile, într-o mişcare ce ar putea viza atragerea forţelor ucrainene şi zădărnicirea unui eventual contraatac al acestora, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării britanic, potrivit Reuters.

''Există o posibilitate realistă ca Rusia să-şi fi sporit eforturile în regiunea Donbas într-o tentativă de a ademeni unităţi ucrainene suplimentare, pe fondul speculaţiilor că Ucraina intenţionează să lanseze o contraofensivă majoră'' în zonă, arată buletinul informativ cotidian publicat pe Twitter de ministerul citat.

UPDATE 10:00 Rusia a început să producă Dobry Cola

Coca Cola HBC AG a început să producă o cola locală, Dobry Cola, în Rusia, după ce a oprit producţia şi vânzările de produse Coca-Cola Co în urma exodului în masă al companiilor occidentale la începutul acestui an, relatează Reuters.

UPDATE 09:30 Medvedev: "Rusia nu poate opri războiul chiar dacă Ucraina renunţă la NATO"

Dmitri Medvedev, un aliat important al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat vineri că Moscova nu îşi va opri campania militară în Ucraina chiar dacă Kievul ar renunţa oficial la aspiraţiile sale de a adera la NATO, scrie Agerpres.

UPDATE 09:00 Localnicii din apropierea centralei Zaporojie primesc tablete de iod

Cele două reactoare care sunt în funcţiune la centrala nucleară Zaporojie livrează din nou energie Ucrainei. Joi, centrala fusese deconectată de la reţea pentru prima dată de la construirea ei, în urma unor bombardamente pentru care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc. 

Ca măsură de precauţie, ucrainenii au început să distribuie populaţiei tablete de iod, în zonele pe care le controlează în jurul centralei.

UPDATE 08:30 Ucraina afirmă că a distrus un pod important din sudul ocupat

Tirul de rachete ucrainene a lovit, vineri, un pod important folosit de forţele de ocupaţie ruse în sudul regiunii Herson şi l-a scos din uz, a afirmat comandamentul militar din sudul Ucrainei, potrivit Reuters.

”Unităţile de artilerie cu rachete au continuat să desfăşoare misiuni, inclusiv să asigure controlul asupra podului Daryivskiy. Operarea acestuia este în prezent oprită”, a arătat comandamentul din sud într-o declaraţie. Moscova nu a comentat imediat informaţia.

UPDATE 08:00 Preşedintele Zelenski anunță că s-a exportat un milion de tone de produse agricole

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina a exportat până în prezent un milion tone de produse agricole din porturile sale la Marea Neagră, conform termenilor unui acord privind exportul de cereale, intermediat de Turcia şi Naţiunilor Unite, transmite Reuters.

Într-o intervenţie vineri seară, preşedintele Zelenski a informat că au fost trimise 44 de nave către 15 ţări. Liderul de la Kiev a mai informat că au fost primite alte 70 de cereri pentru nave ce urmează să fie încărcate.

UPDATE 07:30 Zelenski: Situaţia la Zaporojie rămâne foarte riscantă şi periculoasă

”Oamenii noştri de ştiinţă în domeniul nuclear, toţi specialiştii în industria energetică, reuşesc să protejeze centrala nucleară Zaporojie de cel mai rău scenariu, care este provocat în mod constant de forţele ruse. În prezent, centrala a fost conectată la reţea. Felicitările mele! Produce energie pentru Ucraina. Vreau să subliniez că situaţia rămâne foarte riscantă şi periculoasă. Orice repetare a evenimentelor de ieri, adică orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru”, a declarat llideru de la Kiev.

El precizează că de aceea este atât de important ca misiunea AIEA să ajungă la uzină cât mai curând posibil şi să ajute la menţinerea sa sub controlul continuu al Ucrainei şi de aceea este atât de important ca trupele ruse să se retragă din fabrică şi din zonele învecinate şi ca ameninţarea de bombardare a centralei în sine sau a liniilor electrice conectate la aceasta să dispară.

”Diplomaţii ucraineni şi partenerii noştri continuă să lupte pentru siguranţa CNE Zaporojie în fiecare zi. Şi astăzi vreau să le mulţumesc tuturor celor care se mobilizează pentru un răspuns al lumii la şantajul rusesc al radiaţiilor, Tuturor oamenilor de ştiinţă din domeniul nuclear – sunteţi grozavi, sunteţi cool! Tuturor inginerilor noştri – sunteţi puternici – al căror profesionalism salvează literalmente atât Ucraina, cât şi Europa atunci când depăşesc consecinţele terorii ruseşti la uzină”, a conchis Zelenski.

ONU: Rusia împiedică adoptarea unui text privind dezarmarea nucleară

Rusia a blocat vineri adoptarea unei declaraţii comune la încheierea conferinţei de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP), denunţând termeni "politici", scrie Agerpres.

Cei 191 de semnatari ai TNP, care are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare, promovarea dezarmării totale şi promovarea cooperării în utilizarea paşnică a energiei nucleare, s-au reunit la sediul ONU din New York începând cu 1 august. Însă, în pofida unei luni de negocieri şi a unei sesiuni finale amânate pentru câteva ore vineri,"conferinţa nu este în măsură să ajungă la un acord", a declarat preşedintele conferinţei, argentinianul Gustavo Zlauvinen, după intervenţia Rusiei.

Deciziile sunt luate prin consens, iar reprezentantul Rusiei, Igor Vişneveţki, a denunţat o lipsă de "echilibru" în proiectul final al textului de peste 30 de pagini."Delegaţia noastră are o obiecţie cheie faţă de anumite paragrafe, care sunt neruşinat de politice", a spus el, repetând de mai multe ori că Rusia nu a fost singura ţară care a avut obiecţii faţă de conţinutul documentului în general.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, Rusia s-a opus în mod deosebit paragrafelor referitoare la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de armata rusă.

În cea mai recentă versiune a textului, consultată de AFP, se sublinia o "mare îngrijorare" cu privire la activităţile militare din jurul centralelor electrice ucrainene, inclusiv Zaporojie, "pierderea controlului" de către Ucraina asupra acestor situri şi "impactul" semnificativ asupra siguranţei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 185 LIVE TEXT. Risc de pulverizare de substanţe radioactive la Centrala Nucleară Zaporojie. Energoatom: "Infrastructura a fost avariată"