Români afectaţi de cutremurul puternic care a zguduit Albania
Un cutremur de 6,4 pe Richter a transformat mai multe oraşe şi sate din Albania în ruine. 20 de oameni au murit, iar alţi 600 sunt răniţi, dar bilanţul tragic creşte de la o oră la alta. Operaţiunile de căutare sunt în plină desfăşurare, iar la misiunile de salvare participă şi români.
Un cutremur de 6,4 pe Richter a transformat mai multe oraşe şi sate din Albania în ruine. 20 de oameni au murit, iar alţi 600 sunt răniţi, dar bilanţul tragic creşte de la o oră la alta. Operaţiunile de căutare sunt în plină desfăşurare, iar la misiunile de salvare participă şi români. O echipă Observator îi însoţeşte. Cutremurul din Albania s-a produs din cauza activităţii seismologice intense din Africa, sunt de părere experţii români. Tot ei spun însă că ţara noastră nu este afectată de acest fenomen.
Forţele de intervenţie albaneze duc o luptă contra cronometru pentru a scoate de sub dărâmături supravieţutiorii. Sute de case şi blocuri s-au făcut una cu pământul în seismul de 6,4.
Pompierii şi voluntarii acţionează fără oprire. Dar munca lor nu e în zadar. Un salvator a suprins momentul emoţionant când scoate dintre ruine un copil. E rănit, dar în viaţă. Un adolescent de 17 ani a supravieţuit 10 ore îngropat în dărâmături. Spitalele albaneze sunt pline de răniţi.
Oamenii şi-au petrecut noaptea pe străzi, de frica replicilor. Printre ei sunt şi mulţi români. De altfel, seismul a fost urmat de 22 de replici, cea mai mare fiind de peste 5 pe Richter.
Cel mai afectat este oraşul Durres, aflat la 30 de kilometri de capitala Tirana, unde mai multe blocuri au fost puse la pământ.
În oraşul Kurbin, un bărbat a murit după ce s-a aruncat de frică de la balcon. Satul Thumane arată ca după război.
Guvernul de la Tirana a activat mecanismul european de ajutor, iar România a răspuns apelului de urgenţă. O echipă Observator îi însoţeşte pe salvatorii români.
Cutremurul s-a produs la 30 de kilometri adâncime şi a avut epicentrul la 10 kilometri de localitate Durres. Mişcările telurice au fost resimţite în toate ţările vecine, în Macedonia de Nord, Serbia, Bulgaria, Bosnia, Grecia dar şi Italia.
Este cel mai mare cutremur care loveşte Albania în ultimele decenii. În 1979, un seism de 6,9 grade pe Richter a lăsat în urmă 136 de morţi şi peste 1.000 de răniţi.
Seismologii români avertizează că marile cutremure care au avut loc în ultima perioadă în Europa sunt provocate de activitatea seismologică din Africa, străbătută de o falie care rupe practic continentul în două, dar care nu afectează ţara noastră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰