Antena Meniu Search
x

Zeci de români blocaţi pe o navă în larg, de peste 2 luni, la mii de kilometri de ţară

Zeci de români trăiesc ancoraţi în larg, de mai bine de două luni. Angajaţi  pe un vas de croazieră, oamenii sunt blocaţi şi aşteaptă repatrierea într-o carantină strictă. În exclusivitate pentru Observator, un român de pe vas a povestit jurnalul celor 75 de zile de izolare în largul mării.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 18.05.2020, 01:07

Vezi și
  • Românii sunt pe o navă-hotel.
  • Pe vas sunt peste 1200 de oameni.

Cristian Ionuţ Vîlşan, ospătar şef: Suntem ancoraţi în mijlocul mării! De pe data de 1 martie, când a fost ultima îmbarcare în insulele Seychelles. Din momentul acela, nu am mai reuşit să călcăm pe uscat.

Cristian lucrează pe nave de croaziere din 2012. În opt ani, este prima dată când nu a mai simţit pământul sub picioare timp de 76 de zile. Voiajul său în jurul lumii a început pe 16 ianuarie în Bahamas. După ce vasul a vizitat Insulele Caraibe şi Africa, lumea întreagă a început lupta cu un inamic invizibil.

Cristian Ionuţ Vîlşan, ospătar şef:  Nu am intrat în contact cu absolut nimeni. Nu am avut nici un caz de COVID-19 pe vapor.

Primul refuz de andocare l-au primit în Insulele Maldive. În Australia, a debarcat cea mai mare parte a pasagerilor, iar în Los Angeles au primit permisiunea de a se reîntoarce acasă doar cetăţenii din Statele Unite şi Canada.

Cristian şi colegii săi din Europa de Est au fost mutaţi pe un vapor hotel împreună cu echipaje de pe alte opt vase de croazieră.

(Reporter): Câţi români sunteţi pe vasul acesta?

(Cristian): 73 în momentul de faţă. În total suntem cu celelalte naţionalităţi în jur de 1230 - 1250.

Compania a apelat la această fuziune tocmai pentru a grăbi procesul repatrierii.

Cristian Ionuţ Vîlşan, ospătar şef: Ne-au găsit un zbor charter din Puerto Vallarta (n.r. oraş din Mexic), care ar fi trebuit să fie astăzi. Din păcate, statul mexican nu şi-a dat acordul.

Cristian, ca mulţi alţi români, a ales să muncească departe de casă pentru a-i ajuta pe cei dragi: mama şi bunica sa. Tatăl său a murit în urmă cu doi ani şi acum vrea să îi îndeplinească visul.

Cristian Ionuţ Vîlşan, ospătar şef: Suntem cu casa în construcţie. Visul tatălui meu a fost să terminăm acea casă.

Acum, Cristian se pregăteşte să îşi aniverseze ziua de naştere la peste 10.000 de kilometri distanţă de ţara natală şi de apropiaţi.

(Cristian): Pe data de 20 mai, fac 34 de ani.

(Reporter): Ai cum să sărbătoreşti?

(Cristian): Nu.

Pe vapor regulile sunt stricte. Oamenii pot ieşi din cabine pentru cele trei mese zilnice, grupaţi în funcţie de croaziera pentru care erau angajaţi. În plus, li se ia temperatura de două ori pe zi şi au dreptul la 10 minute de pauză de aer proaspăt, la fiecare două ore.

Cristian se află însă printre cei mai norocoşi. Românul a fost cazat într-o cameră cu balcon. În fiecare dimineaţă, primele raze ale soarelui îi menţin vie speranţa că într-o zi se va întoarce acasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Zeci de români blocaţi pe o navă în larg, de peste 2 luni, la mii de kilometri de ţară