Antena Meniu Search
x

Sute de români și moldoveni, ținuți în condiții de sclavie în Spania. Dormeau pe jos, îngrămădiți, printre șobolani

Operațiune de amploare a autorităților din Spania, după mai bine de un an de investigații. Procurorii au trimis după gratii 16 persoane - printre care și cinci oameni de afaceri - pe care le bănuiesc că au ținut în condiții de sclavie sute de cetățeni români și moldoveni.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 03.10.2019, 22:06

Sute de români, ținuți în condiții de sclavie în Spania. Dormeau pe jos, îngrămădiți, printre șobolani
Muncitorii primeau doar o zecime din salariul promis. Din puținul rămas erau nevoiți să-și plătească "cazarea", mâncarea și chiar apa. - captură video Guardia Civil

Operațiune de amploare a autorităților din Spania, după mai bine de un an de investigații. Procurorii au trimis după gratii 16 persoane - printre care și cinci oameni de afaceri - pe care le bănuiesc că au ținut în condiții de sclavie sute de cetățeni români și moldoveni.

Anchetatorii care au descins în fermele din jurul localităților Jaén, Huelva, Córdoba și Albacete descriu condiții de coșmar.

Românii și moldovenii, chiar familii întregi, stăteau înghesuiți în condiții de nedescris - dormeau pe jos, pe saltele murdare, printre șobolani, iar unii dintre ei locuiau într-un fel de corturi făcute din folii de plastic, unde singurul obiect de "lux" era un mic aragaz.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În schimbul mizeriei, românii și moldovenii nu făceau decât să le umfle conturile cu un milion de euro lunar celor de la Companiei de Angajări Temporare, cu sediul în Almonte. Sub paravanul muncii în agricultură, pe termen scurt, suspecții instaurau un regim de teroare.

Români și moldoveni ținuți ca sclavii în Spania. Operațiunea Urofort, o anchetă întinsă pe un an

Potrivit publicației El Pais, Operațiunea Urofort, ale cărei detalii au ieșit la iveală astăzi, a început încă din vara anului 2019, atunci când o patrulă a Gărzii Civile a depistat o mașină plină de imigranți fără documente lângă orașul Fuerte del Rey.

În urma investigațiilor a reieșit faptul că exista o organizație formată din cetățeni români care exploatau compatrioți, pe care îi ademeneau să vină în Spania pentru a câștiga bani din muncă cinstită. Promisiunile unor locuri de muncă bine plătite, în condiții umane, se loveau însă de o realitate cruntă.

Din salariul pe care ar fi trebuit să îl primească de la Compania de Angajări Temporare, aceștia luau doar o zecime. Din puținul care le rămânea erau nevoiți să-și plătească cazarea de coșmar, mâncarea și chiar apa.

"Plăteau 3 euro pe o sticlă de 50 de cenți", a spus un responsabil din cadrul investigației, potrivit sursei citate.

Astfel, organizația făcea un milion de euro pe lună, deși, în anumite momente din an, această sumă se putea dubla. Banii erau spălați prin cumpărarea de proprietăți imobiliare în România. 

Membrii rețelei nu se fereau de lux. Trăiau pe picior mare în Spania și conduceau mașini de 160.000 de euro.

Nu-i lăsau nici să meargă la înmormântări

Fiecare grup de muncitori era monitorizat de către un membru de-al rețelei, denumit "caporal". Condițiile erau atât de stricte, încât un muncitor a fost împiedicat să meargă la înmormântarea tatălui său, în România.

Una dintre victime, o femeie, chiar a raportat un abuz sexual. "Câteodată ne amenințau cu represalii asupra familiei din România sau Molova dacă nu ne supuneam instrucțiunilor", au spus sursei din anchetă.

Circa 600 de persoane ar fi căzut pradă rețelei, în ultimii 3 ani, dintre care 145 au fost identificate.

Pe urmele indivizilor au fost deschise dosare penale pentru trafic de persoane, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Sute de români și moldoveni, ținuți în condiții de sclavie în Spania. Dormeau pe jos, îngrămădiți, printre șobolani