Antena Meniu Search
x

Scandalul ouălor contaminate din Germania, Olanda și Belgia ar avea originile în România! Milioane de ouă au fost retrase de pe piață

Milioane de ouă au fost retrase din magazinele din Olanda, Germania şi Belgia pentru că ar fi fost contaminate cu un insecticid care conţinea o substanţă interzisă în UE. Jurnaliştii germani au scris că otrava care le-a alterat alimentele ar fi fost cumpărată din ţara noastră.

Vezi și

Milioane de ouă au fost retrase din magazinele din Olanda, Germania şi Belgia pentru că ar fi fost contaminate cu un insecticid care conţinea o substanţă interzisă în UE. Jurnaliştii germani au scris că otrava care le-a alterat alimentele ar fi fost cumpărată din ţara noastră.

Retaileri din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia au retras milioane de ouă de pe piaţă după ce s-a descoperit că sunt contaminate cu Fipronil, un insecticid folosit pentru a combate furnicile, gândacii şi alte insecte. El este fatal pentru albine şi a fost interzis încă de acum patru ani de Uniunea Europeană. La acea vreme, România s-a opus deciziei.

Iniţial s-a spus că la originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda. Publicaţia Der Spiegel a oferit, însă, o ipoteză complet diferită. Jurnaliştii germani susţin că sursa contaminării ar fi chiar în ţara noastră.

Potrivit publicaţiei Der Spiegel, un detergent produs în Belgia şi folosit pentru dezinfectarea crescătoriilor de păsări ar fi fost amestecat ilegal cu insecticidul FIPRONIL. Această substanţă ar fi fost cumpărată din România.

Pe acelaşi subiect

"Chiar dacă presupunem că un pericol major pentru sănătate este practic imposibil, în conformitate cu constatările actuale, utilizarea ilegală a insecticidului Fipronil la animalele de la care se obțin produse alimentare este inacceptabilă și trebuie să înceteze imediat", a spus ministrul german al agriculturii.

"Socoteală trebuie să dea cei care au folosit-o. Singurii răspunzători sunt medicii de acolo. Nu are nicio legătură ţara de provenienţă. Cei care l-au folosit, l-au folosit necorespunzător", spune Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR

Noul scandal alimentar a provocat panică în rândul consumatorilor şi închiderea a peste 100 de ferme în Olanda. Ancheta este în plină desfăşurare în toate ţările afectate. Un cotidian olandez a scris că substanţa ilegală a fost utilizată de ferme din Olanda timp de peste un an.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cantităţi mari, insecticidul Fipronil poate dăuna ficatului, glandei tiroide şi rinichilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Scandalul ouălor contaminate din Germania, Olanda și Belgia ar avea originile în România! Milioane de ouă au fost retrase de pe piață