Antena Meniu Search
x

Românul arestat în SUA pentru o fraudă de 5 milioane de dolari şi-a recunoscut fapta. Schema pusă la cale în pandemie

Românul Constantin Sandu a pledat vinovat în instanța federală, admițând că a organizat o schemă de furt de peste 5 milioane de dolari în prestații de asigurări de șomaj din California, menite să ajute lucrătorii afectați de pandemie.

de Redactia Observator

la 13.07.2023, 16:12

Românul arestat în SUA pentru o fraudă de 5 milioane de dolari şi-a recunoscut fapta. Schema pusă la cale alături de alţi peste 200 de complici
Românul arestat în SUA pentru o fraudă de 5 milioane de dolari şi-a recunoscut fapta. Schema pusă la cale alături de alţi peste 200 de complici - Shutterstock

Conform acordului său de pledoarie, Sandu ar fi pus la cale schema împreună cu peste alte 200 de persoane pentru a obține în mod fraudulos milioane de dolari în prestații de asigurări de șomaj din California prin fabricarea de documente, crearea de conturi fictive și afaceri și depunând cereri false la Departamentul de Dezvoltare Economică din California, care administrează prestațiile de șomaj ale statului. Sandu ar fi transferat 16.000 de dolari din încasările din fraudă în România pentru a-și renova casa, potrivit justice.gov.

Într-un act adițional de confiscare, Sandu a fost de acord să renunțe la peste 200.000 de dolari din veniturile pe care le-a primit personal din infracțiuni.

Românul şi-a recunoscut faptele în faţa instanţei

"Acest inculpat a recunoscut că prezidează o vastă rețea de oameni care au exploatat un program menit să ajute californienii în timpul pandemiei", a declarat procurorul american Randy Grossman. "Schema pretinsă în acest caz a deturnat milioane de dolari de la cei care aveau cu adevărat nevoie de ei. Vom continua să-i cercetăm pe autorii fraudei". Grossman a mulțumit echipei de urmărire penală și agențiilor de anchetă pentru munca excelentă depusă în acest caz.

Pe acelaşi subiect

"Sunt extrem de mândru că partenerii de aplicare a legii din San Diego au reușit să-l prindă cu succes pe Sandu", a declarat Stacey Moy, agent special responsabil al FBI-ului din San Diego. "Din păcate, aceasta a fost o schemă elaborată care a implicat mulți presupuși fraudatori. Vom continua să lucrăm pentru a-i aduce pe toți cei implicați în fața justiției".

"Milioane de dolari în indemnizații de șomaj și ajutoare legate de pandemie au fost obținute în mod fraudulos de către persoane care au falsificat informații și au redirecționat fondurile pentru propriul câștig personal", a declarat Tyler Hatcher, agent special responsabil cu IRS Criminal Investigation Los Angeles Field Office. "Constantin Sandu este acum tras la răspundere pentru această schemă de 5 milioane de dolari. IRS-CI nu va tolera rețelele criminale care exploatează comunitățile vulnerabile și exploatează resursele destinate celor aflați în nevoie. IRS-CI se angajează să lucreze cu partenerii noștri de aplicare a legii la nivel local și internațional pentru a localiza și trage organizațiile criminale la răspundere pentru crimele lor".

Schema prin care Sandu şi complicii au obţinut peste 5 milioane de dolari

Acordul de recunoaștere a vinovăției spunea că începând din iulie 2020 și continuând până la sfârșitul verii anului 2022, Sandu și sute de alţi complici nenumiți, inclusiv cel identificat drept DC, au învățat și au dezvoltat un proces pentru a primi cele mai multe beneficii posibile prin utilizarea identificărilor frauduloase, au falsificat facturi de utilități, declarații de câștig, carduri de asigurări de sănătate și acte pentru companii inexistente. În plus, Sandu a învățat să modifice aplicațiile EDD cu o dată mai devreme de începere a șomajului pentru a genera zile de plată și mai mari.

Complicii din California ar fi împărtășit informații, cunoștințe și resurse cu Sandu, pentru ca Sandu să depună cereri pentru asigurarea obișnuită de șomaj și prestațiile extinse de asigurări de șomaj în caz de pandemie de la California EDD. Complicii au comunicat cu Sandu prin Facebook sau prin alte mijloace electronice sau s-au întâlnit cu el personal pentru a-și furniza informațiile personale de identificare, cunoscute sub numele de PII.

În total, Sandu a conspirat cu DC și complicii nenumiți pentru a obține în mod fraudulos nu mai puțin de 5.207.687 dolari americani în beneficii de asigurări de șomaj din California. Sandu este programat să fie condamnat pe 16 octombrie 2023, la ora 10 dimineața, în fața judecătorului districtual american Larry Burns.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Românul arestat în SUA pentru o fraudă de 5 milioane de dolari şi-a recunoscut fapta. Schema pusă la cale în pandemie