Rusia a semnat contracte pentru vânzarea de armament cu 40 de ţări africane. Unele state au renunţat la cooperarea cu Franţa pentru armele lui Putin
Război în Ucraina. Vladimir Putin a declaratcă Rusia a semnat contracte de armament cu peste 40 de ţări africane, în timpul celui de-al doilea summit Rusia-Africa, care se desfăşoară la Sankt Petersburg.
"Pentru a consolida capacitatea de apărare a ţărilor de pe continent, dezvoltăm cooperarea în domeniul militar şi tehnico-militar", a declarat Putin, exprimându-se în faţa liderilor unor ţări precum Egipt, Congo, Camerun şi Republica Centrafricană, relatează Agerpres.
El a subliniat că o parte din livrările de arme către aceste ţări se face gratuit, deoarece scopul final este de a le asigura securitatea şi suveranitatea.
"Rusia a semnat contracte de cooperare tehnico-militară cu mai mult de 40 de ţări din Africa, cărora le furnizăm o gamă largă de arme şi echipamente de apărare", a afirmat preşedintele rus.
Putin a indicat că delegaţiile africane participă în mod constant la expoziţii, forumuri şi exerciţii militare organizate în Rusia pentru a se familiariza cu armamentul de nouă generaţie.
- Putin analizează planul de pace pentru Ucraina propus de ţările africane: " E o problemă gravă, nu putem să nu...
- Noua ofensivă a Ucrainei este un eşec, anunţă Putin. "Ieri au pierdut 200 de militari. Au pierderi şi de 10 ori...
- Evgheni Prigojin, liber şi nevătămat în Sankt Petersburg. S-a pozat cu un invitat la summitul Rusia-Africa,...
- Putin promite că va livra cereale gratuite în şase ţări africane. Declaraţia sa, aplaudată de delegaţiile de...
Fără a atinge nivelurile din perioada Uniunii Sovietice, Rusia a semnat contracte în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari la precedentul summit Rusia-Africa din 2019.
Unele ţări africane au renunţat la cooperarea cu Franţa în favoarea armamentului rusesc
Unele ţări africane au renunţat la cooperarea cu Franţa, pe care au acuzat-o că se amestecă în afacerile lor interne, în favoarea armamentului rusesc.
De altfel, consorţiul militar rus Almaz-Antei a prezentat cu ocazia acestui summit o serie de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi medie de acţiune Tor, Viking şi Buk.
Summitul Rusia-Africa din acest an a fost umbrit de izbucnirea revoltei militare din Niger, al cărui preşedinte, Mohamed Bazoum, a fost destituit şi este deţinut de către autorii loviturii de stat.
"Condamnăm cu fermitate evenimentele din Niger şi cerem eliberarea imediată a preşedintelui Mohamed Bazoum şi a familiei sale", a declarat la summit Azali Assoumani, preşedintele Comore, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie al Uniunii Africane.
În timpul discursului său de vineri, Putin a stat alături de Ibrahim Traore, preşedintele interimar al Burkina Faso, care este acuzat că a cooperat cu mercenarii ruşi din Grupul Wagner încă de la lovitura de stat pe care a dat-o în 2022.
Presa locală a relatat joi că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu reprezentanţi din Niger, Mali şi Republica Centrafricană, unde mercenarii ruşi au sosit săptămâna aceasta pentru a asigura securitatea pentru referendumul constituţional de duminică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰