Antena Meniu Search
x

Rusia a semnat contracte pentru vânzarea de armament cu 40 de ţări africane. Unele state au renunţat la cooperarea cu Franţa pentru armele lui Putin

Război în Ucraina. Vladimir Putin a declaratcă Rusia a semnat contracte de armament cu peste 40 de ţări africane, în timpul celui de-al doilea summit Rusia-Africa, care se desfăşoară la Sankt Petersburg.

de Redactia Observator

la 28.07.2023, 14:40

Rusia a semnat contracte pentru vânzarea de armament cu 40 de ţări africane. Unele ţări au renunţat la cooperarea cu Franţa pentru armele lui Putin
Vladimir Putin îl salută pe liderul juntei din Burkina Faso, căpitanul Ibrahim Traore - Profimedia

"Pentru a consolida capacitatea de apărare a ţărilor de pe continent, dezvoltăm cooperarea în domeniul militar şi tehnico-militar", a declarat Putin, exprimându-se în faţa liderilor unor ţări precum Egipt, Congo, Camerun şi Republica Centrafricană, relatează Agerpres.

El a subliniat că o parte din livrările de arme către aceste ţări se face gratuit, deoarece scopul final este de a le asigura securitatea şi suveranitatea.

"Rusia a semnat contracte de cooperare tehnico-militară cu mai mult de 40 de ţări din Africa, cărora le furnizăm o gamă largă de arme şi echipamente de apărare", a afirmat preşedintele rus.

Putin a indicat că delegaţiile africane participă în mod constant la expoziţii, forumuri şi exerciţii militare organizate în Rusia pentru a se familiariza cu armamentul de nouă generaţie.

Pe acelaşi subiect

Fără a atinge nivelurile din perioada Uniunii Sovietice, Rusia a semnat contracte în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari la precedentul summit Rusia-Africa din 2019.

Unele ţări africane au renunţat la cooperarea cu Franţa în favoarea armamentului rusesc

Unele ţări africane au renunţat la cooperarea cu Franţa, pe care au acuzat-o că se amestecă în afacerile lor interne, în favoarea armamentului rusesc.

De altfel, consorţiul militar rus Almaz-Antei a prezentat cu ocazia acestui summit o serie de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi medie de acţiune Tor, Viking şi Buk.

Summitul Rusia-Africa din acest an a fost umbrit de izbucnirea revoltei militare din Niger, al cărui preşedinte, Mohamed Bazoum, a fost destituit şi este deţinut de către autorii loviturii de stat.

"Condamnăm cu fermitate evenimentele din Niger şi cerem eliberarea imediată a preşedintelui Mohamed Bazoum şi a familiei sale", a declarat la summit Azali Assoumani, preşedintele Comore, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie al Uniunii Africane.

În timpul discursului său de vineri, Putin a stat alături de Ibrahim Traore, preşedintele interimar al Burkina Faso, care este acuzat că a cooperat cu mercenarii ruşi din Grupul Wagner încă de la lovitura de stat pe care a dat-o în 2022.

Presa locală a relatat joi că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu reprezentanţi din Niger, Mali şi Republica Centrafricană, unde mercenarii ruşi au sosit săptămâna aceasta pentru a asigura securitatea pentru referendumul constituţional de duminică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Rusia a semnat contracte pentru vânzarea de armament cu 40 de ţări africane. Unele state au renunţat la cooperarea cu Franţa pentru armele lui Putin