Antena Meniu Search
x

Video Rusia acuză Ucraina că pregăteşte atacuri chimice şi chiar nucleare în Transnistria. Efectele unei eventuale acţiuni s-ar putea resimţi în România

Rusia acuză Ucraina că pregăteşte atacuri chimice şi nucleare în Republica Moldova. Bombardamentul radioactiv ar urma să aibă loc în Transnistria, dar efectele lui s-ar putea simţi în toată regiunea, inclusiv în România. Este contextul dificil în care noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, a venit la Bucureşti pentru a căuta sprijin.

de Redactia Observator

la 01.03.2023, 19:30

Vezi și

Moscova susţine că ucrainenii vor ataca Transnistria, fie pe cale militară, fie cu ajutorul unei arme chimice puternice. Ruşii spun că navele ucrainene despre care se presupunea că transportă cereale, sunt încărcate de fapt cu materiale radioactive şi chimice extrem de periculoase. "Regimul  Zelenski este gata să folosească orice scuză pentru a obține ajutor militar și financiar din partea Occidentului", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. A primit rapid replica de la Chişinău.  

Liderul autoproclamat al Transnistriei spune că momentan nu există nicio ameninţare reală

Liderul autoproclamat al Transnistriei spune că momentan nu există nicio ameninţare reală. "Trebuie să ne păstrăm calmul. Dacă vor exista pericole care vor intra în casa noastră, desigur că transnistrienii vro afla primii de acestea. În orice caz, noi controlăm situaţia", a declarat Vadim Krasnoselski, lider autoproclamat Transnistria. Deşi îndeamnă la calm, liderii separatişti fac pregătiri de război.  De azi, bărbații apți de luptă, cu vârsta de până în 55 de ani, sunt recrutați şi timp de trei luni vor face antrenamente militare cu trupele ruse. Sunt ademeniți de așa-zisul minister transnistrean al apărării cu bani, îmbrăcăminte, cazare și masă. Aceștia vor fi plătiți lunar cu 2.800 de ruble transnistrene, adică aproximativ 3.000 de lei moldovenești.

"Orice funcţionar, de la preşedinte la soldat, la ofiţer operativ trebuie să ştie ce are de făcut. Trebuie să-şi cunoască atribuţiile ca să nu existe panică şi isterie", a declarat Vadim Krasnoselski, preşedinte Transnistria. Pregătirile militare vin după ce Oficialii de la Kremlin au spus că Ucraina a concentrat militari la graniţa cu Transnistria. Miza ar fi Depozitul de armament de la Cobasna, unde ruşii au 20.000 de tone de muniție. Ucraina a recunoscut că are trupe la graniţa cu Transnistria, dar spune că sunt pentru propria apărare. Pentagonul nu confirmă nici el informațiile ruşilor.  

"Nu am de gând să intru într-o discuție legată de Ucraina care ar putea sau nu să aibă forțele militare aliniate la graniţă", a declarat Patrick S. Ryder, ofiţer militar american. Ucraina şi Republica Moldova împart o graniţă de aproape o mie de kilometri, 405 dintre aceştia sunt controlaţi de autorităţile autoproclamate transnistrene, ajutate cei 2.000 de militari ruşi dislocaţi aici. Ucraina  a anunţat că a început ridicarea unei reţele de fortificaţii pe toată graniţa. În faţa ameninţărilor şi presiunilor Rusiei, noul premier al Republicii Moldova a venit azi la Bucureşti, pentru a cere sprijin.

"Bucureștiul ne-a ajutat enorm în depășirea crizei energetice, Bucureștiul rămâne avocatul nostru în toate instituțiile europene, astfel ca noi să putem avansa accelerat pe parcursul european. Afacerile noastre vorbesc aceeaşi limbă", a declarat Dorin Recean, premierul Republicii Moldova. "România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienţei, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a UE pentru Republica Moldova", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. Vizita are loc în contextul în care Chişinăul acuză Moscova că pregăteşte o lovitură de stat în Republica Moldova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia acuză Ucraina că pregăteşte atacuri chimice şi chiar nucleare în Transnistria. Efectele unei eventuale acţiuni s-ar putea resimţi în România