Antena Meniu Search
x

Rusia acuză Ucraina că pregăteşte o "bombă murdară" pentru Transnistria. Reacţia Chişinăului. Ce vor să ascundă de fapt ruşii

Ministerul rus de Externe susține că Ucraina a importat materiale radioactive, prin porturile din regiunea Odessa, și că ar putea fabrica o "bombă murdară" pentru o provocare în Transnistria. Rusia a intensificat propaganda despre operaţiuni sub steag fals ca să-şi mascheze pierderile şi să întârzie contraofensiva ucraineană, explică Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza ultimelor evoluţii de pe front, publicată miercuri.

de Redactia Observator

la 01.03.2023 , 14:01

Rusia acuză Ucraina că a adus prin Odessa materiale radioactive pentru a fabrica o "bombă murdară". Ce vor să ascundă de fapt ruşii
Vladimir Putin, Maia Sandu, Volodimir Zelenski - Profimedia

Rusia este îngrijorată de informaţiile potrivit cărora Kievul ar pregăti o provocare cu materiale radioactive, iar aceasta ar putea avea loc în apropierea Transnistriei, în jurul căreia se acumulează tensiuni, a afirmat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comentariu publicat pe site-ul MAE rus. În replică, Guvernul de la Chişinău transmite că nu comentează "falsuri şi speculaţii".

Rusia: O provocare a Kievului cu materiale radioactive ar putea avea loc în apropiere de Transnistria

Comitetul de anchetă al Rusiei, organism ce se ocupă de anchete importante la nivel naţional, investighează pregătirea unei alte provocări de amploare de către Kiev pentru a acuza Rusia, a relatat miercuri agenţia oficială a statului rus, TASS. "Ministerul rus al Apărării a atras atenţia asupra unei provocări pregătite de regimul de la Kiev pentru a acuza forţele armate ruse că ar fi efectuat lovituri nediscriminatorii asupra unor instalaţii cu risc de radiaţii, ce ar putea duce la scurgerea de substanţe radioactive şi la contaminarea terenului", arată Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, în comentariul publicat pe site-ul ministerului.

Articolul continuă după reclamă

Oficialul de la Moscova este preocupat şi de "îngrijorarea" pe care astfel de informaţii ar fi stârnit-o în rândul vecinilor Ucrainei din Europa de Est:  "Această informaţie a avut un mare ecou în rândul locuitorilor din Ucraina şi din ţările învecinate din Europa de Est". "De asemenea, este îngrijorător faptul că astfel de evenimente au loc în imediata vecinătate a Transnistriei, în jurul căreia regimul de la Kiev escaladează în mod deliberat tensiunea", spune Zaharova.

Pe acelaşi subiect

Chişinău: Nu comentăm falsuri şi speculaţii

Guvernul de la Chişinău a reacţionat imediat. "Cu referire la recentele declaraţii care vizează repetat regiunea transnistreană a ţării noastre, nu comentăm falsuri şi speculaţii. Instituţiile statului monitorizează situaţia şi nu confirmă informaţia difuzată de partea rusă", punctează Executivul premierului Dorin Recean. 

Premierul Republicii Moldova se află miercuri în vizită în România. "Facem apel la calm şi invităm publicul din ţara noastră să urmărească sursele oficiale de informaţii ale Republicii Moldova", adaugă, ca de fiecare dată, comunicatul Chişinăului.

Comentariul Mariei Zaharova, publicat miercuri de MAE rus

"Am atras atenţia asupra informaţiilor care circulă într-o serie de mijloace de informare în masă, resurse de internet şi reţele sociale ucrainene cu privire la livrarea de materiale radioactive în porturile din regiunea Odesa. Potrivit acestor informaţii, la 16 februarie, containere cu substanţe radioactive şi marcaje în limba engleză au fost livrate în portul Cernomorsk, ocolind inspecţia vamală de pe teritoriul unei ţări europene.

La 19 februarie, containere similare care conţineau substanţa radioactivă californiu-252, care se pare că este utilizată în mod activ în verificarea integrităţii reactoarelor centralelor nucleare, au fost livrate în portul Odesa. Când a fost primit în port, sistemul de monitorizare a radioactivităţii a fost dezactivat.

O anchetă jurnalistică a dezvăluit că furnizorul acestei substanţe radioactive este o companie americană Frontier Technology Corp. angajată în producţia de containere pentru izotopi radioactivi, în special surse de radiaţii neutronice. Bloggerii ucraineni şi-au exprimat temerile că ar putea fi vorba de unele componente pentru muniţii şi chiar de fabricarea unei "bombe murdare".

Anterior, Ministerul rus al Apărării a atras atenţia asupra unei provocări pe care o pregăteşte regimul de la Kiev pentru a acuza forţele armate ruse că ar fi efectuat lovituri nediscriminatorii asupra unor instalaţii cu risc de radiaţii, ceea ce ar putea duce la o scurgere de substanţe radioactive şi la contaminarea zonei.

Aceste informaţii au avut un mare ecou în rândul locuitorilor din Ucraina şi din ţările limitrofe din Europa de Est. Faptul că astfel de evenimente au loc în imediata vecinătate a Transnistriei, în jurul căreia regimul de la Kiev escaladează în mod deliberat tensiunea, nu poate decât să provoace îngrijorare. De asemenea, nu trebuie să uităm că porturile ucrainene menţionate sunt implicate în "afacerea cu cereale". Fără să ne dăm seama, se pune întrebarea dacă aceste porturi şi coridorul umanitar în ansamblu nu sunt folosite în alt scop.

Este remarcabilă tăcerea autorităţilor ucrainene, care nu comentează în niciun fel informaţiile din mass-media şi de pe reţelele sociale. Aparent, regimul lui Zelenski este gata să folosească orice scuză pentru a escalada conflictul în scopul de a obţine ajutor militar şi financiar din partea Occidentului. Acesta este indiferent la faptul că astfel de aventuri pot duce la consecinţe catastrofale şi la decese în masă. Îndemnăm organizaţiile internaţionale relevante să acorde cea mai mare atenţie acestor informaţii. Avertizăm regimul de la Kiev şi sponsorii săi occidentali în privinţa oricărei acţiuni nechibzuite care pune în pericol viaţa şi sănătatea a mii de civili".

De ce intensifică Rusia propaganda despre operaţiuni sub steag fals în Transnistria

Autorităţile ruse par să îşi intensifice propaganda în care promovează narative legate de aşa-numitele operaţiuni sub steag fals, reproşate adversarilor, pentru a distrage atenţia de la lipsa de succese tangibile pe câmpul de luptă şi pentru a încetini furnizarea ajutorului militar occidental înainte de lansarea aşteptată a unor contraofensive ucrainene, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza ultimelor evoluţii de pe front, publicată miercuri.

Ministerul rus al Apărării a acuzat marţi SUA şi complicii săi că plănuiesc o operaţiune de provocare în Ucraina folosind substanţe chimice toxice. La fel, la 19 februarie, Moscova a susţinut că oficialii ucraineni plănuiesc atacuri sub steag fals la instalaţiile cu radiaţii periculoase din Ucraina, pentru a acuza apoi forţele ruseşti că au lovit fără discernământ astfel de situri.

Aparenta intensificare a avertismentelor legate de operaţiuni sub steag fals cu riscuri biochimice şi nucleare se adaugă operaţiunii propagandistice concertate a Rusiei în care acuză Ucraina că se pregăteşte pentru o invazie în Transnistria, notează ISW. De asemenea, în mod notabil, Vladimir Putin a reintrodus retorica nucleară în spaţiul informaţional rusesc cu ocazia discursului său din faţa Adunării Federale a Rusiei din 21 februarie, când a anunţat intenţia Rusiei de a-şi suspenda participarea la tratatul New START.

Recenta reapariţie a acestor narative ruseşti standard, sub forma avertismentelor în legătură cu operaţiuni sub steag fals şi a unor ameninţări nucleare, sugerează că oficialii ruşi încearcă din ce în ce mai mult să atenueze impactul informaţional al lipsei continue de succese ruseşti pe câmpul de luptă şi să încetinească totodată furnizarea de tancuri şi alte echipamente occidentale înainte de contraofensivele ucrainene preconizate, este concluzia pe care o trage ISW.

Institutul spune că există o corelaţie între propaganda rusă şi realităţile câmpului de luptă, în special atunci când forţele ruseşti nu reuşesc să câştige teren semnificativ în operaţiunile ofensive din Ucraina. Ministerul rus al Apărării şi înalţii oficiali ruşi îşi vor intensifica probabil angajamentul faţă de astfel de operaţiuni de informare, pe măsură ce ofensiva rusă în curs de desfăşurare în regiunea Luhansk se apropie de punctul culminant şi cresc oportunităţile pentru contraofensive ucrainene, preconizează ISW.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Obişnuiți să luaţi algocalmin?
Observator » Stiri externe » Rusia acuză Ucraina că pregăteşte o "bombă murdară" pentru Transnistria. Reacţia Chişinăului. Ce vor să ascundă de fapt ruşii