Rusia, atacată cu aproape 100 de drone în 2 zile. O importantă rafinărie a fost închisă, alta lovită. De ce apărarea rusă nu le poate opri
Ucrainenii şi-au intensificat atacurile cu drone asupra Rusiei înainte de alegerile prezidenţiale din acest weekend. Ministerul rus al Apărării pretinde că 65 de drone au fost doborâte de apărarea aeriană, miercuri, 13 martie, iar alte 25 de drone au fost interceptate marţi, 12 martie. Deşi ruşii susţin că le-au doborât pe toate, mai multe rafinării de petrol au fost lovite. Ieri una dintre cele mai mari rafinării din Rusia și-a închis o unitate
65 de drone au fost doborâte peste regiunile rusești noaptea de 12 spre 13 martie, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Potrivit Moscovei, sistemele de apărare aeriană au interceptat și distrus 29 de drone în regiunea Voronej, 11 drone în Belgorodskaya, câte opt în Brîansk și Kursk, una în Leningrad și alta în Rîazan. Ulterior, alte șase drone au fost doborâte peste regiunea Voronej și încă una peste regiunea Belgorod. Ministerul condus de Serghei Şoigu a atribuit atacul "regimului de la Kiev".
Canalul rusesc de Telegram Astra a publicat o filmare cu o dronă de atac ucraineană care s-a apropiat miercuri dimineață de o rafinărie de petrol din Rîazan. În cele din urmă a lovit o unitate de procesare și a explodat, provocând un incendiu, potrivit imaginilor.
Analistul militar german de la Bild, Julian Röpcke, a comentat pe platforma X spunând că Rusia arată că nu poate contracara dronele kamikaze ucrainene, unul dintre dezavantajele de a fi cea mai mare țară din lume.
- Putin avertizează Occidentul: Suntem pregătiţi pentru un război nuclear, dar nu ne grăbim
- Doi morți și 30 de răniți după ce o rachetă rusească a lovit un bloc din Krivoi Rog, oraşul natal al lui...
- Rusia, atacată cu zeci de drone cu două zile înaintea alegerilor prezidenţiale. Cu 80% şanse de câştig,...
- După ce Zelenski a anunţat că avansul Rusiei a fost oprit pe front, armata rusă spune că a mai cucerit un sat...
- Trei grupări paramilitare formate din ruşi pro-ucraineni susţin că au trecut graniţa. FSB spune că a respins...
"Rîazan,150 de kilometri sud-est de Moscova, în această dimineață. Aparent, apărarea antiaeriană rusă nu are cu ce să contracareze dronele kamikaze ucrainene. Unul dintre dezavantajele de a fi cea mai mare țară din lume", este mesajul postat de Julian Röpcke pe X.
Una dintre cele mai mari rafinării din Rusia, închisă
Cu o zi înainte, potrivit Ministerului rus al Apărării, 25 de drone au fost interceptate și distruse deasupra Rusiei. 10 regiuni au fost atacate în acelaşi timp. În Belgorod, o dronă a intrat în clădirea administrației orașului, rănind patru persoane. Iar în regiunea Nijni Novgorod, o dronă a lovit una dintre cele mai mari rafinării din Rusia, care a şi fost ulterior închisă.
Instalația a fost oprită în urma unui incendiu izbucnit după un atac cu dronă, relatează Kommersant, citând o sursă din cadrul companiei. Potrivit surselor Reuters, la rafinăria Lukoil-Nizhegorodnefteorgsintez, în urma unui atac cu drone, a fost avariată unitatea AVT-6, care asigură peste 50% din producția uzinei.
Guvernatorul regiunii Nijni Novgorod, Gleb Nikitin, a anunţat ulterior marţi după-amiază că incendiul a fost stins. El nu a precizat ce unitate a fost afectată. Lukoil-Nizhegorodnefteorgsintez este situat în zona industrială Kstovo. Lukoil nu a comentat atacul asupra rafinăriei.
Rafinăria poate procesa circa 15,8 milioane de tone de petrol pe an (5,8% din volumul total de rafinare din țară). Această rafinărie produce aproximativ 4,9 milioane de tone de benzină (11% din toată benzina produsă în Rusia), potrivit Reuters.
În ultima perioadă, ucrainenii au intensificat atacurile cu drone asupra instalațiilor de combustibil și energie de pe teritoriul Federației Ruse.
Interdicție de șase luni la exporturile de benzină
Moscova a impus o interdicție de șase luni a exporturilor de benzină începând cu 1 martie pentru a stabiliza prețurile pe piața internă în fața cererii în creștere din partea consumatorilor, în special a fermierilor și pentru a permite operaţiuni de mentenanţă la rafinării.
Serviciile de informații britanice au evaluat că este probabil să fi fost redusă temporar capacitatea ruşilor de rafinare a petrolului ca urmare a numeroaselor lovituri cu drone ucrainene asupra rafinăriilor. Cu toate astea nu este clar cât de mare este impactul atacurilor ucrainene.
Rusia a mai impus în trecut "restricții temporare" asupra exporturilor de benzină și motorină, cea mai recentă interdicţie fiind între septembrie și noiembrie anul trecut, tot din cauza prețurilor. Unii experţi susţin că Vladimir Putin a vrut să evite scenariul unor creşteri de preţ la combustibili în perioada alegerilor din Rusia.
Vicepremierul Alexander Novak l-ar fi alertat luna trecută pe premierul rus Mihail Mishustin într-o scrisoare. Potrivit acestuia cererea de combustibil va crește în Rusia din cauza călătoriilor din vacanța de vară, a lucrărilor agricole de primăvară și a reparațiilor planificate la rafinăriile de petrol.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰