Rusia declară RĂZBOI ştirilor false! Bloomberg, NBC şi The Telegraph pe LISTA RUŞINII!
Ministerul de Externe rus a creat o nouă secțiune pe website-ul său pentru a condamna așa-numitele "fake news" (știri false) despre Rusia publicate de mass-media occidentală, în timp ce Ministerul Apărării a anunțat crearea unei noi unități specializate în războiul informațional.
Ministerul de Externe rus a creat o nouă secțiune pe website-ul său pentru a condamna așa-numitele "fake news" (știri false) despre Rusia publicate de mass-media occidentală, în timp ce Ministerul Apărării a anunțat crearea unei noi unități specializate în războiul informațional.
Deocamdată pe această "listă a rușinii" se regăsesc doar cinci știri difuzate de presa americană sau britanică, toate având în comun acuzații la adresa guvernului rus.
Una dintre aceste știri calificate de Moscova ca fiind "fake news" este cea în care Bloomberg scrie despre acuzațiile candidatului la președinția Franței, Emmanuel Macron, legate chiar de "știri false" difuzate în Rusia și despre atacuri cibernetice prin care această țară ar încerca să influențeze unele procese electorale din alte state.
În respectiva listă regăsim și știrea postului NBC, care a transmis că, potrivit unor surse din serviciile secrete americane, Rusia intenționează să-l predea autorităților americane pe Edward Snowden drept un "cadou" al lui Vladimir Putin pentru Donald Trump.
O altă știre considerată falsă de autoritățile ruse trimite la relatarea publicației The Telegraph privind un presupus complot rusesc pentru asasinarea fostului premier muntenegrean, Milo Djukanovic.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a precizat că lista cu "fake news" va fi actualizată zilnic. Ea a subliniat faptul că obiectivul acestui demers nu este de a-i sancționa pe cei care publică astfel de știri, ci mai degrabă să-i ajute "să înțeleagă mai bine realitatea". De asemenea, această inițiativă este un răspuns dat "trendurilor similare din Uniunea Europeană", a completat Maria Zaharova.
La rândul său, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat tot miercuri crearea unei unități speciale însărcinate cu războiul informațional.
Strategii militari ruși, la fel ca și aceia din orice altă țară, consideră acum propaganda ca fiind o componentă esențială a războiului modern. "Propaganda trebuie să fie inteligentă, abilă și eficientă", a spus Șoigu în fața Dumei de Stat.
Trupele specializate în războiul informațional sunt "create în principal pentru protejarea intereselor privind apărarea națională și pentru contracararea activităților în sfera informațiilor", a explicat președintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat, Vladimir Șamanov. "Conflictul informațional este o componentă a conflictului general. Plecând de la aceasta, Rusia a făcut un efort de a forma structuri specializate", a adăugat el.
Săptămâna trecută, generalul ceh Petr Pavel, care conduce Comitetul Militar al NATO, a declarat că Rusia se află în spatele unei relatări false despre un viol comis de soldați germani în Lituania, el avertizând că Europa trebuie să se aștepte și la alte "fake news".
Și ministrul de externe eston, Sven Mikser, a declarat că se așteaptă la intensificarea "propagandei ostile" a Rusiei, ca urmare a iritării provocate Moscovei de desfășurarea unor trupe ale NATO în statele baltice.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰