Antena Meniu Search
x

Rusia nu poate salva Grecia de la faliment

În aşteptarea summitului european de luni, poate ultima şansă de salvare a Greciei de la faliment, premierul Alexis Tsipras s-a întâlnit, în Rusia, cu Vladimir Putin

Vezi și

În aşteptarea summitului european de luni, poate ultima şansă de salvare a Greciei de la faliment, premierul Alexis Tsipras s-a întâlnit, în Rusia, cu Vladimir Putin

Invitat de onoare la forumul economic din Sankt-Petersburg, Alexis Tsipras rămâne încrezător că Grecia se va înţelege, până la urmă, cu creditorii externi. Şi, oricum, va reuşi să iasă din criză.

"Ne aflăm în mijlocul unei mari furtuni dar noi, care suntem un popor al mării, ştim cum să scăpăm de furtună şi nu ne temem să ieşim în larg, chiar în mări neexplorate", spune Alexis Tsipras.

Premierul a făcut, probabil, aluzie la Rusia ca sursă alternativă de finanţare în locul Occidentului. Dar întâlnirea cu Vladimir Putin s-a soldat doar cu un acord asupra conductei care va aduce gaze ruseşti în Grecia, prin Marea Neagră şi Turcia. S-au discutat şi alte proiecte de cooperare dar un eventual ajutor financiar nu s-a aflat pe agendă.

Banca Centrală Europeană a extins, de urgenţă, finanţarea băncilor elene, ameninţate să rămână fără lichidităţi după retragerile masive de fonduri din ultimele zile. Din acelaşi motiv, băncile ar putea rămâne, luni, închise. Iar cetăţenii şi mai ales pensionarii nu se aşteaptă la nimic bun, chiar dacă, în ultima clipă, guvernul se va pune de acord cu finanţatorii externi.

Actualul program de salvare, din care Grecia mai are de primit circa şapte miliarde de euro, expiră pe 30 iunie. În aceeaşi zi, statul elen trebuie să plătească FMI aproximativ 1,6 miliarde de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Rusia nu poate salva Grecia de la faliment