Antena Meniu Search
x

Rusia poate finanța războiul din Ucraina încă cel puțin un an, în ciuda sancţiunilor. Ce arată informaţiile secrete ale SUA

Serviciile de informații americane susțin că Rusia poate finanța războiul din Ucraina pentru cel puțin încă un an, chiar și lovită de sancțiuni fără precedent. Informaţia apare în documentele clasificate ale Pentagonului scurse online, relatează Washington Post

de Redactia Observator

la 27.04.2023, 13:29

Rusia poate finanța războiul din Ucraina încă cel puțin un an, în ciuda sancţiunilor. Ce arată informaţiile secrete ale SUA
Rusia poate finanța războiul din Ucraina încă cel puțin un an, în ciuda sancţiunilor. Ce arată informaţiile secrete ale SUA - Shutterstock

Unii oligarhi din elita economică a Rusiei nu sunt de acord cu războiul din Ucraina, iar afacerile lor au fost afectate de sancţiuni. Cu toate astea este puțin probabil ca aceştia să-i retragă sprijinul lui Vladimir Putin, potrivit unei evaluări făcute de serviciile americane la începutul lunii martie.

"Moscova se bazează pe majorarea taxelor corporative, pe fondul său suveran, pe importurile crescute și pe adaptabilitatea companiilor pentru a atenua presiunilor economice", se arată într-un fragment din evaluarea catalogată ca fiind top secretă.

Informaţiile fac parte dintr-un pachet de documente clasificate scurse pe platforma Discord și obținute de The Washington Post. Un angajat al Gărzii Naționale din Massachusetts, Jack Teixeira, a fost acuzat luna aceasta de scurgerea documentelor clasificate. El riscă 15 ani de închisoare.

De la începtului invaziei ruse în Ucraina, Statele Unite și aliații săi au sancționat mai mulţi oligarhi şi companii care au legături cu Kremlinul. În ciuda acestui fapt, elitele ruseşti "vor continua probabil să susțină obiectivele Kremlinului în Ucraina" și "vor ajuta Moscova să eludeze sancțiunile", se mai arată în evaluare. 

Pe acelaşi subiect

Cu toate astea, experții susţin că eficacitatea sancțiunilor - impuse nu doar pentru a lovi economia rusă, ci și pentru a descuraja, pedepsi și a transmite un mesaj - se bazează pe factori mai complecşi decât poate lua în considerare o singură evaluare.

Documentul nu abordează impactul noilor sancțiuni impuse sau efectul pe termen lung al plafonării prețului petrolului rusesc. Veniturile din exporturile petroliere rusești au scăzut. Chiar dacă, teoretic, Rusia ar putea finanța războiul pentru încă un an, evaluarea scursă nu explorează alți factori care ar putea afecta capacitatea Rusiei de a lupta, cum ar fi cheltuielile cu muniția și nevoia de a recruta noi soldați.

Departamentul Trezoreriei americane, care a impus sancţiunile, a refuzat să comenteze această problemă. Nici Casa Albă nu a răspuns întrebărilor despre această evaluare. 

Americanii au acces la canale în care oligarhi şi oficiali ruşi discută privat

Chiar dacă Putin și cei apropiați lui au minimizat impactul sancțiunilor, care nu au reușit să oprească războiul, evaluarea secretă a Washingtonului arată totuşi consternarea oligarhilor şi oficialilor ruşi. Deși documentele nu detaliază care sunt sursele informaţiilor, ele sunt marcate cu un cod care indică faptul că provin din comunicări interceptate. Asta sugerează că Statele Unite au acces la canale în care oligarhi şi oficiali ruşi discută în mod privat cum să limiteze impactul sancțiunilor.

Potrivit informațiilor americane, ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, a redactat o scrisoare către premierul Mihail Mișustin la începutul lunii martie în care a solicita sprijin de urgență pentru a evita "un colaps ruşinos" al companiilor controlate de stat, cum ar fi Banca Internațională de Investiții, Banca Internațională pentru Cooperare Economică și Banca Eurasiatică de Investiții, din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite și aliații săi.

Ruşii, îngrijoraţi de sancţiunile impuse Băncii Internaționale de Investiții

Pe 12 aprilie, Statele Unite au impus sancțiuni directe Băncii Internaționale de Investiții cu sediul la Budapesta, ceea ce a determinat guvernul ungar să anunțe că se va retrage din cooperarea cu instituția financiară, pe care Rusia o descrie drept o bancă internațională de dezvoltare.

Potrivit unui alt document, serviciile de informații americane au aflat că oficialii de la cea mai înaltă agenție de informații a Rusiei, Serviciul Federal de Securitate sau FSB, erau îngrijorați de cantitatea insuficientă de valută străină deținută de băncile rusești. Acești oficiali au avertizat şi că Statele Unite ar putea impune sancțiuni secundare companiilor chineze care încă mai fac afaceri cu Rusia și au cerut ca astfel de tranzacții să fie păstrate secrete.

Angajații lui Evgheni Prigojin, oligarhul rus aflat în spatele Grupului Paramilitar Wagner, "au înțeles" că sancțiunile anunțate recent asupra băncii ruse MTS vor pune capăt tranzacțiilor cu companiile americane, şi vor duce la "suspendarea tranzacțiilor în dolari pe 15 mai", potrivit unui document. Aici se mai menţiona că un angajat al oligarhului era îngrijorat de faptul că companiile chineze vor pune capăt afacerilor cu Rusia pentru a evita impactul sancțiunilor.

Centrul de Studii Strategice și Internaționale, cu sediul la Washington, a publicat luna aceasta un raport în care constata că Rusia încă are un "grad remarcabil de adaptabilitate la sancțiunile occidentale", susţinând evaluarea serviciilor americane. Cu toate astea, sancţiunile au încetinit ritmul campaniei militare a Rusiei de a epuiza Ucraina.

Putin a lăudat public rezistența economiei ruse în ianuarie, sugerând că a depășit așteptările, scăzând cu doar cu 2,5% în 2022. Dinamica reală a economiei s-a dovedit a fi mai bună decât previziunile multor experți, a spus el atunci. Între timp, economia Ucrainei s-a redus cu peste 30%.

Şi Prigojin a minimizat efectele sancțiunilor. Rămâne neclar ce legături are imperiul de afaceri al lui Prigojin cu MTS Bank. Statele Unite au impus sancțiuni băncii în luna martie, la doar câteva săptămâni după ce i s-a acordat o licență de afaceri în Emiratele Arabe Unite. Licența a fost ulterior revocată de Abu Dhabi.

Unii experți și-au exprimat surprinderea că Siluanov, ministrul rus de finanțe, ar fi atât de îngrijorat de o instituție precum Banca Internațională de Investiții, care are o capitalizare de piață relativ mică. "Din punct de vedere economic, banca nu are o importanță crucială pentru Rusia", a explicat Maria Snegovaya, unul dintre autorii raportului CSSI privind sancțiunile. "Se aşteptau că banca să fie sancționată de aproape un an."

Trebuie menţionat că banca a fost înființată pe timpul URSS ca instituție internațională cu anumite beneficii diplomatice, a fost mult timp suspectată de legături cu spionajul și spălarea banilor, a declarat András Rácz, cercetător la Consiliul German pentru Relații Externe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Rusia poate finanța războiul din Ucraina încă cel puțin un an, în ciuda sancţiunilor. Ce arată informaţiile secrete ale SUA