Antena Meniu Search
x

AIE: Sancțiunile occidentale au redus veniturile din petrol ale Rusiei cu 42% în februarie față de anul trecut

Veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut cu aproape jumătate în februarie 2023 față de anul trecut, în condițiile în care puterile occidentale și-au înăsprit sancțiunile, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie (AIE). Moscova a câștigat 11,6 miliarde de dolari din exporturile sale de petrol luna trecută, după ce Uniunea Europeană a impus o interdicție asupra produselor petroliere rusești, alături de un plafon de preț convenit cu G7 și Australia, transmite AP.

de Redactia Observator

la 15.03.2023, 17:40

AIE: Sancțiunile occidentale au redus veniturile din petrol ale Rusiei cu 42% în februarie față de anul trecut - Profimedia

Cu toate acestea, Rusia continuă să livreze "aproximativ aceeași" cantitate de petrol pe piețele mondiale, potrivit IEA. Exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut cu 500.000 de barili pe zi, la 7,5 milioane de barili în februarie, cu o scădere semnificativă a livrărilor către UE, dar era încă aproape de nivelurile dinainte de război.

"Acest lucru indică faptul că regimul de sancțiuni al G7 a fost eficient în a nu restricționa livrările globale de țiței și produse derivate, reducând în același timp capacitatea Rusiei de a genera venituri din aceste exporturi", a declarat IEA.

Rusia și-a găsit noi piețe

"Datele recente ale petrolierelor sugerează că Moscova a reușit să redirecționeze cea mai mare parte a petrolului trimis anterior în UE și SUA către noi puncte de vânzare din Asia, Africa și Orientul Mijlociu", a declarat IEA. "Deși a avut un succes relativ în susținerea volumelor, veniturile petroliere ale Rusiei au avut de suferit".

În ultimul an, 4,5 milioane de barili de petrol rusesc care înainte de războiul din Ucraina ar fi ajuns în Europa, America de Nord și alte state membre ale OCDE au ajuns la noi clienți, a anunțat agenția cu sediul la Paris. China și India au preluat luna trecută peste 70% din exporturile de țiței ale Rusiei, potrivit IEA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » AIE: Sancțiunile occidentale au redus veniturile din petrol ale Rusiei cu 42% în februarie față de anul trecut