Antena Meniu Search
x

Rusia recunoaște în premieră că a trimis recruți în Ucraina, deși Putin declarase cu o zi în urmă că asta nu s-a întâmplat

La două săptămâni de la declanşarea războiului din Europa de Est, ministrul rus al Apărării a recunoscut că la luptele din Ucraina participă şi recruţi (n.r. soldaţi care au fost recrutaţi obligatoriu în armată). Anunţul vine la o zi după ce preşedintele Vladimir Putin a negat informaţia. "Soldaţii care efectuează serviciul militar nu participă şi nu vor participa la lupte", afirma luni liderul de la Kremlin.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 17:58

Rusia recunoaște că a trimis recruți în Ucraina
Rusia recunoaște că a trimis recruți în Ucraina - iStock | Getty Images

Ministrul rus al Apărării a recunoscut, miercuri, că la luptele din Ucraina participă şi recruţi (n.r. soldaţi care au fost recrutaţi obligatoriu în armată). Oficialul de la Kremlin a precizată că unii dintre aceştia au fost luaţi prizonieri, relatează BBC”Din păcate, am descoperit mai multe informaţii cu privire la prezenţa recruţilor în unităţile care participă la operaţiunea militară specială din Ucraina”, a anunţat Ministerul rus al Apărării. ”Practic, toţi aceşti soldaţi au fost scoşi din operaţiune”, se mai preciza în comunicatul Ministerului Apărării, cu promisiunea că situaţii similare vor fi prevenite. Potrivit agenţiei RIA, Vladimir Putin a solicitat demararea unei anchete în acest caz.

Putin declarase că Rusia nu a trimis recruţi în Ucraina

Declaraţia vine la puţin timp după ce Vladimir Putin a anunţat că nu va trimite recruţi sau rezervişti să lupte în Ucraina, asigurând că ofensiva este realizată de profesionişti care îndeplinesc obiectivele stabilite. "Vreau să subliniez faptul că soldaţii care efectuează serviciul militar nu participă şi nu vor participa la lupte. De asemenea, nu va exista nicio recrutare suplimentară a rezerviştilor", a afirmat preşedintele Rusiei pe 8 martie. "Obiectivele stabilite sunt implementate doar de militari profesionişti. Sunt sigur că ei asigură în mod eficient securitatea şi pacea poporului rus", a continuat liderul de la Kremlin.

În Rusia, toţi bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani trebuie să efectueze un an de serviciu militar, deşi există câteva excepţii.

Două săptămâni de război Rusia - Ucraina

Au trecut două săptămâni de la începerea războiului. Autorităţile din Ucraina anunţă prima evacuare reuşită: 5.000 de civili au plecat din Sumy. Pe de altă parte, Rusia a mutat un tren blindat plin de armament din Crimeea în Ucraina, anunţă Pentagonul. Potrivit aceloraşi surse, o nouă coloană rusă se îndreaptă spre Kiev şi se pregăteşte încercuirea capitalei Ucrainei. Rusia a anunţat că miercuri, începând cu ora 09:00, va fi încetat focul în mai multe oraşe importante, inclusiv Kiev, pentru a se permite evacuarea civililor. Totuşi, în cursul zilei, au fost raportate abateri de la planul iniţial: ruşii ar fi blocat evacuările în mai multe zone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Rusia recunoaște în premieră că a trimis recruți în Ucraina, deși Putin declarase cu o zi în urmă că asta nu s-a întâmplat