Antena Meniu Search
x

Rusia se răzbună pe Finlanda: Putin trimite refugiaţi peste graniţă pentru a destabiliza ţara. Helsinki vrea să închidă frontiera

Finlanda se confruntă cu o creștere a numărului de solicitări de azil de la persoane care vin din Rusia. Este un act de răzbunare al Kremlinului, a acuzat președintele finlandez care ia în considerare să-şi închidă frontiera cu Rusia.

de Redactia Observator

la 16.11.2023, 13:56

Rusia se răzbună pe Finlanda: trimite refugiaţi peste graniţă pentru a destabiliza ţara. Helsinki vrea să închidă frontiera
Rusia se răzbună pe Finlanda: trimite refugiaţi peste graniţă pentru a destabiliza ţara. Helsinki vrea să închidă frontiera - Profimedia

Președintele finlandez a promis că va lua măsuri puternice în faţa numărului tot mai mare de solicitanți de azil care sosesc din Rusia. Sauli Niinistö a dat vina pe un act de răzbunare al Kremlinului pentru cooperarea Finlandei cu SUA.

Finlandei vrea să închidă frontiera cu Rusia

În ultimele zile tot mai mulţi solicitanți de azil au sosit la punctele de trecere a frontierei din sud-estul Finlandei. 74 de solicitanți de azil au ajuns miercuri la graniță. Marți numărul a fost 55, iar luni a fost 39.

De obicei, polițiștii de frontieră ruși nu lasă să treacă în Finlanda persoane fără vize UE, dar după planurile finlandezilor de a semna un acord de cooperare în apărare cu Washingtonul, Helsinki acuză că Moscova a început să-i dirijeze pe solicitanții de azil către punctele de trecere a frontierei drept răzbunare.

Pe acelaşi subiect

Relaţiile dintre cele două ţări vecine s-au deteriorat semnificativ din februarie 2022, odată cu războiul din Ucraina, un atac care a determinat Finlanda, îngrijorată în legătură cu propria securitate, să adere la NATO, o alianţă pe care Moscova o consideră o ameninţare.

Kremlinul îşi exprimă "regretul"

"Regretăm profund că autorităţile finlandeze au ales calea de a se distanţa în mod deliberat de caracterul bun al relaţiilor pe care le-am avut înainte", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a fost întrebat despre anunţul de marţi al Finlandei că ia în considerare restricţionarea traficului de frontieră sau chiar închiderea punctelor de trecere cu Rusia, după o creştere a numărului de treceri ilegale ale migranţilor.

Prim-ministrul finlandez Petteri Orpo a acuzat Rusia că le-a permis în mod deliberat migranţilor să treacă graniţa, chiar dacă nu au documente valabile, sugerând că a fost o încercare de a-i destabiliza ţara. Finlanda are o frontieră de 1.340 de kilometri cu Rusia.

După începerea ofensivei ruse din Ucraina în februarie 2022, Finlanda a înregistrat o creştere a sosirilor la graniţa sa cu Rusia de persoane fără viză, în principal ruşi şi ucraineni. 

Ruşii au încercat să creeze "alarmă și panică"

La începutul acestei luni, polițiştii de frontieră au interzis oamenilor să treacă granița cu bicicleta, ca reacție la "străinii care călătoresc din Rusia în Finlanda cu bicicleta, fără documente de călătorie adecvate pentru a intra în spațiul Schengen."

Finlanda a adoptat anul trecut o lege care permite punctelor de trecere a frontierei să nu mai primească cereri de azil în cazul unei imigrații în masă orchestrate de o altă țară.

Jussi Laine, profesor universitare, a declarat că Helsinki a reacționat exagerat la o încercare a Rusiei de a exercita presiuni, fix ceea ce și-a dorit Moscova.

Ruşii au încercat să creeze alarmă și panică. Dacă asta au vizat aș spune că au reușit-o cu foarte puțin efort, a spus el. 

Consiliul finlandez pentru refugiați a spus că dreptul de a cere azil ar trebui respectat, indiferent de unde provin solicitanții sau de cum au ajuns la graniță.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Rusia se răzbună pe Finlanda: Putin trimite refugiaţi peste graniţă pentru a destabiliza ţara. Helsinki vrea să închidă frontiera