Antena Meniu Search
x

Finlanda e în NATO. Eşec de proporţii pentru Vladimir Putin. Frontiera Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat

Finlanda s-a alăturat oficial marți alianței militare NATO, o lovitură majoră pentru Rusia care asistă la o realiniere istorică în Europa după ce Moscova a invadat Ucraina, relatează AP. Finlanda a devenit membru oficial după ce ministrul său de Externe i-a predat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken documentele de finalizare a procesului de aderare. Departamentul de Stat al SUA este cel care păstrează documentele de aderare la NATO. Moscova amenință cu "contramăsuri".

de Redactia Observator

la 04.04.2023, 16:31

Vezi și

Ministrul Afacerilor Externe al Finlandei, Pekka Haavistom, a semnat azi documentul privind aderarea țării la NATO şi l-a predat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Helsinki a intrat oficial în cea mai mare alianță de securitate din lume. În prezent, lungimea frontierei Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat. Aderarea Finlandei reprezintă o schimbare majoră în peisajul de securitate al Europei.

Finlanda a adoptat un statut neutru după ce a fost învinsă în al Doilea Război Mondial. Însă liderii săi au anunţat la doar câteva luni după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina că doresc să se alăture alianței. Putin s-a plâns în mod repetat de extinderea NATO înainte de invazia rusă în Ucraina.

Aderarea Finlandei reprezintă un eșec pentru Vladimir Putin

Mișcarea este o lovitură strategică și politică pentru Putin, care s-a plâns de multă vreme de extinderea NATO către Rusia și a folosit parțial asta ca o justificare pentru invadarea Ucrainei. Alianța susţine că nu reprezintă nicio amenințare pentru Moscova.

Pe acelaşi subiect

Rusia a avertizat că va fi forțată să ia "măsuri de răzbunare" pentru a aborda ceea ce ea a numit amenințări de securitate create de aderarea Finlandei. De asemenea, a avertizat că-şi va consolida forțele în apropierea Finlandei dacă NATO va trimite trupe sau echipamente suplimentare în cea de-a 31-a țară membră. Suedia vecină, care a evitat alianțele militare mai bine de 200 de ani, a solicitat şi ea să devină membră după ce invadarea Ucrainei a triumis fiori reci vecinilor Rusiei. Dar procesul de aderare în cazul ei a fost îngreunat de opoziţia Turciei și Ungariei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Stoltenberg: Eliminăm spaţiul pentru calcule greşite la Moscova

Şeful Alianţei, Jens Stoltenberg, a spus azi că mişcarea a fost declanşată chiar de invazia pe care liderul rus Vladimir Putin a decis-o în Ucraina"Preşedintele Putin a avut ca obiectiv declarat al invaziei Ucrainei să obţină mai puţin NATO", a declarat Stoltenberg reporterilor la sediul NATO din Bruxelles, cu câteva ore înainte ca Finlanda să devină oficial al 31-lea membru al Alianţei. "El obţine exact opusul. Finlanda astăzi şi, în curând, şi Suedia vor deveni membre cu drepturi depline ale Alianţei", a declarat Stoltenberg.

El a mai declarat că extinderea NATO spre nord nu a fost menită să provoace un conflict, ci să păstreze pacea. "Prin faptul că (Finlanda) devine un membru cu drepturi depline, eliminăm spaţiul pentru calcule greşite la Moscova cu privire la disponibilitatea NATO de a proteja Finlanda, iar acest lucru face Finlanda mai sigură şi NATO mai puternică", a precizat el.

Frontiera Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Rusia va "urmări îndeaproape" ceea ce se va întâmpla în Finlanda, descriind extinderea NATO ca fiind o "încălcare a securității și intereselor noastre naționale".

Finlanda împarte cu Rusia o frontieră estică de 1.340 km (832 mile) și a cerut oficial aderarea la NATO împreună cu Suedia în luna mai a anului trecut, din cauza războiului din Rusia. Ambele țări adoptaseră anterior o politică de nealiniere. Dar, după invazia din Ucraina, au ales protecția articolului 5 al NATO, care spune că un atac asupra unui membru reprezintă un atac asupra tuturor, ceea ce înseamnă că, dacă Finlanda ar fi invadată sau atacată, toți membrii NATO - inclusiv SUA - i-ar veni în ajutor.

Franţa încearcă să tempereze Rusia. Moscova ameninţă şi UE

Franţa a cerut, marţi, Rusiei, să nu profite de admiterea Finlandei în NATO pentru escaladarea crizei cu Occidentul, argumentând că decizia nu este o acţiune menită să genereze tensiuni, în timp ce Moscova a hotărât suplimentarea capabilităţilor militare şi a formulat acuzaţii la adresa UE.

Sébastien Lecornu, ministrul francez al Forţelor Armate, a invitat Rusia "să nu genereze retorică", insistând că aderarea Finlandei la NATO nu înseamnă escaladarea conflictului. "Nu trebuie să denaturăm atitudinea, deşi diplomaţia rusă încearcă să ne aducă în această zonă. A face parte din NATO nu înseamnă escaladarea situaţiei, nu trebuie să generăm retorică", a declarat Sébastien Lecornu, conform cotidianului Le Monde, citat de Mediafax. 

"Agresiunea rusă în Ucraina a generat nevoia de mai multă securitate pentru partenerii Europei continentale. NATO este o alianţă de securitate. Este suficient ca Rusia să nu agreseze pe nimeni pentru a fi război", a subliniat Sébastien Lecornu.

Administraţia de la Moscova a anunţat că Rusia îşi va suplimenta capabilităţile militare în apropierea Finlandei şi va trece la alte tipuri de măsuri în cazul în care Alianţa Nord-Atlantică va instala armament ofensiv pe teritoriul acestei ţări. "Vom consolida capabilităţile militare în zona de vest şi nord-vest", în estul şi nord-estul Europei. "În cazul în care Alianţa Nord-Atlantică va instala forţe ori capabilităţi pe teritoriul Finlandei, vom aplica măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil apărarea militară a Rusiei", a declarat luni Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Finlanda e în NATO. Eşec de proporţii pentru Vladimir Putin. Frontiera Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat