Antena Meniu Search
x

Un gazoduct şi un cablu de telecomunicaţii, dintre Finlanda și Estonia, sabotate în Marea Baltică. Este bănuită o răzbunare a Rusiei pentru Nord Stream

Balticconnector, o conductă de gaze și un cablu de comunicații dintre Finlanda și Estonia, țări NATO, ar fi fost sabotate. Președintele finlandez a declarat că întreruperea acestora a fost cauzată de "o activitate externă". Bloomberg scrie că autoritățile desfășoară o ancheta presupunând că gazoductul a fost deteriorat în mod deliberat, adică prin sabotaj. O ipoteză vehiculată de presa finlandeză este cea a unei răzbunări din partea Rusiei pentru avarierea gazoductelor Nord Stream. 

de Redactia Observator

la 10.10.2023, 18:25

Un gazoduct şi un cablu de telecomunicaţii, dintre Finlanda și Estonia, sabotate în Marea Baltică. Este bănuită o răzbunare a Rusiei pentru Nord Stream
Un gazoduct şi un cablu de telecomunicaţii, dintre Finlanda și Estonia, sabotate în Marea Baltică. Este bănuită o răzbunare a Rusiei pentru Nord Stream - Profimedia

Un gazoduct şi un cablu de telecomunicaţii care conectează ambele Finlanda şi Estonia prin Marea Baltică au fost avariate, a anunţat marţi preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

Preşedintele a precizat că locul avariei a fost identificat şi că aceasta a rezultat probabil în urma unei activităţi externe. "Am discutat astăzi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. NATO este pregătită să asiste investigaţiile", a adăugat Sauli Niinisto.

Gazoductul Balticconnector a fost închis duminică după ce o scădere de presiune a indicat o scurgere de gaz din această conductă ce are o lungime de 77 de kilometri. Operatorul finlandez al conductei, compania Gasgrid, estimează că reparaţiile vor dura mai multe luni."Scăderea presiunii în conductă a fost destul de rapidă, ceea ce poate indica faptul că nu este o avarie minoră. Dar cauza încă nu este clară", a declarat pentru Reuters un responsabil din sectorul energetic ce are cunoştinţă de acest caz.

Gazoductul dintre localitatea finlandeză Inkoo şi cea estonă Paldiski traversează Golful Finlandei din Marea Baltică, golf faţă de care Finlanda se situează la nord şi Estonia la sud şi continuă către est până pe ţărmul oraşului rus Sankt Petersburg.

Pe acelaşi subiect

În septembrie 2022, gazoductele Nord Stream care leagă Germania și Rusia pe sub Marea Baltică au fost avariate de explozii într-un incident considerat a fi un sabotaj. În total, au fost descoperite patru scurgeri de gaze la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2. Misterul a rămas nerezolvat.

Ce este Conducta Balticconnect

Conducta Balticconnect a fost inaugurată în decembrie 2019 pentru a oferi Finlandei şi celor trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) mai multă flexibilitate în aprovizionarea cu gaz şi a le diminua dependenţa faţă de Rusia.

Finlanda a amplasat anul trecut la capătul conductei de la Inkoo un terminal flotabil de regazeificare a gazului natural lichefiat (GNL) importat pe cale maritimă pentru a substitui gazul rusesc a cărui livrare a încetat după ce guvernul de la Helsinki a respins cererea Moscovei de a-i plăti gazul în ruble. După invazia rusă în Ucraina, gazoductul Balticconnect a jucat un rol important în aprovizionarea statelor baltice cu gaz transportat dinspre terminalul GNL de la Inkoo.

Avarierea acestui gazoduct aminteşte de sabotajul asupra conductelor Nord Stream, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică. În timp ce Rusia acuză SUA pentru acest sabotaj şi Ucraina la rândul ei acuză Rusia, autorul acţiunii rămâne o enigmă, fiind avansate diverse teorii.

Potrivit unor informaţii scurse în mediul online şi preluate în iunie de cotidianul The Washington Post, SUA ar fi avut cu trei luni înainte de sabotaj informaţii despre un plan ucrainean de a ataca Nord Stream cu o echipă de şase persoane a forţelor de operaţiuni speciale. Conform unei alte teorii, vehiculate în februarie de jurnalistul american de investigaţie Seymour Hersh, scafandri ai US Navy, ajutaţi de Norvegia, ar fi plantat dispozitive explozive pe aceste conducte în luna iunie 2022 şi le-au declanşat trei luni mai târziu. Casa Albă a catalogat afirmaţiile jurnalistului drept "total false" şi "pură ficţiune".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Un gazoduct şi un cablu de telecomunicaţii, dintre Finlanda și Estonia, sabotate în Marea Baltică. Este bănuită o răzbunare a Rusiei pentru Nord Stream