Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ruşii continuă să înainteze în Doneţk. Analist: Unul dintre cele mai mari eșecuri militare ale anului pentru Ucraina

Război în Ucraina. Trupele ruse continuă să înainteze pe frontul din estul Ucrainei. Armata rusă a revendicat luni ocuparea satului Memrik, situat la aproximativ 20 de kilometri sud de Pokrovsk și la mai puțin de 5 kilometri de orașul Selidove. Duminică, armata rusă a transmis că a cucerit oraşul  Novohrodivka, dar armata ucraineană susţine că luptele încă sunt în desfășurare în zonă. Iar canalul de Telegram "DeepState", apropiat armatei ucrainene, relatează că ruşii au ocupat satul Vodiane, pe o altă axă de atac, mai la sud, spre Vuhledar.

de Redactia Observator

la 09.09.2024 , 16:40

Armata rusă a revendicat luni capturarea unui nou sat din regiunea Donețk, în apropierea orașului strategic Pokrovsk spre care a înaintat accelerat în ultimele săptămâni. Ministerul rus al Apărării a declarat pe 9 septembrie într-un comunicat că soldații săi au capturat satul Memrik, situat la aproximativ 20 de kilometri la sud de Pokrovsk și la mai puțin de 5 kilometri de orașul Selidove, în interiorul căruia se duc bătălii.

Armata rusă a revendicat oficial duminică ocuparea localităţii Novohrodivka, aflată pe acelaşi front. Trupele ruse au ocupat de facto acum mai bine de o săptămână oraşul care avea 14.000 de locuitori înainte de război, potrivit statisticilor oficiale. Un ofiţer ucrainean a declarat pe 2 septembrie pentru Radio Europa Liberă că liderii militari au decis retregerea din Novohrodivka deoarece orașul avea "o poziţionare geografică nefavorabilă".  Trupele ruse au intrat în Novohrodivka în jurul datei de 23 august. 

ISW

Articolul continuă după reclamă

Potrivit expertului militar german, Julian Ropcke, armata ucraineană a pierdut Novohrodivka în 3 zile. "A fost unul dintre cele mai mari eșecuri strategice și tactice din acest an, poate cel mai mare. "Bătălia" a fost mai degrabă o retragere a ucrainenilor fără luptă și prost organizată. Prea târziu, a doua zi, au făcut o incursiune cu unități care nu cunoşteau zona, un scurt dezastru care nu i-a forțat pe ruși să distrugă orașul, nu a provocat multe pierderi rusești și nici nu le-a dat multor locuitori șansa de a fugi. Propaganda de stat rusă este acum în oraş de unde transmite bucuroasă că localnicii se plâng că Ucraina bombardează orașul încă intact", a comentat Ropcke într-un mesaj postat pe platforma X.  Armata ucraineană susţine însă că luptele sunt încă în desfășurare în zonă, potrivit Kyiv Independent

Pe acelaşi subiect

Canalul de Telegram "DeepState", apropiat armatei ucrainene, a raportat pe 8 septembrie că ruşii au ocupat satul Nevelske și au înaintat în Krasnohorivka, un oraş de 16.000 de locuitori din Doneţk. Bătălia pentru Krasnohorivka a început în aprilie 2024 iar începând cu 1 august, forțele ruse controlează în esență întregul oraş. Împreună cu Avdiivka și Marinka, orașul Krasnohorivka a fost unul dintre cele trei fortărețe majore ale armatei ucrainene în partea de vest a regiunii Doneţk

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Potrivit unui raport "DeepState" de pe 9 septembrie, ruşii au ocupat Vodiane, pe direcţia Vuhledar, aflată mai la sud de Krasnohorivka şi Pokrovsk. Cu toate astea, alţi doi bloggeri militari ucraineni susţin că cea mai mare parte a satului este controlată de forţele ucrainene în timp ce luptele au loc într-o zonă gri.

Think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului a apreciat luni că trupele ruse au înaintat în estul oraşului Toreţk şi la nord de oraşul Ceasiv Iar, ambele situate la nord de Pokrovsk. Totodată trupele ruse au desfășurat contraatacuri în regiunea Kursk, în timp ce forţele ucrainene şi-au continuat ofensiva. 

Pokrovsk este de câteva săptămâni ţinta trupelor ruseşti care se apropie din ce în ce mai mult, confruntându-se cu trupele ucrainene care sunt depăşite numeric şi nu au putere de foc. În ciuda unui atac transfrontalier surpriză lansat de Kiev pe 6 august în regiunea Kursk, Moscova continuă să câştige teren în regiunea ucraineană Doneţk, care rămâne epicentrul luptelor.

Joi, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a arătat dorinţa neclintită de a cuceri întregul Donbas, marea zonă industrială din estul Ucrainei, care include regiunea Doneţk. El a mai spus că este dispus să poarte discuţii cu Kievul pe baza celor din primăvara anului 2022, dacă Ucraina o cere, în timp ce Moscova a afirmat anterior că exclude orice discuţii din cauza atacului ucrainean asupra regiunii Kursk.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Ruşii continuă să înainteze în Doneţk. Analist: Unul dintre cele mai mari eșecuri militare ale anului pentru Ucraina