Antena Meniu Search
x

Video S-a scris istorie în Regat. Împăratul Japoniei, regi, regine și mari oameni de stat au condus-o pe Elisabeta a II-a pe ultimul drum

Regina Zâmbetelor a izbutit să adune azi la un loc cei mai mulţi şefi de stat, regi şi regine din istoria recentă. Peste 500 de demnitari au venit la Londra din toate colţurile lumii. România a fost reprezentată de Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei și de Carmen si Klaus Iohanis.

de Redactia Observator

la 19.09.2022, 21:42

Vezi și

În haine de doliu şi cu feţe îndurerate, cei mai influenţi politicieni din lume au stat unul lângă altul în maiestoasa catedrală Westminster Abbey: Joe Biden, preşedinţii Franţei, Germaniei, Italiei şi aproape toate casele regale din lume - o planetă întreagă, reprezentată de liderii ei, s-a unit pentru ultimul omagiu adresat Elisabetei a II-a

În stânga sicriului, a luat loc regalitatea Europei. Pentru majoritatea capetelor încoronate, Elisabeta a doua nu era doar regina Marii Britanii, ci şi rudă de sânge sau prin alianţă. Regele Spaniei Felipe al VI-lea îi spunea fostei Suverane- ''mătuşa Lilibet''. Mama lui, Regina Sofia, este verişoară de gradul al III-lea cu Regina. Tatăl său, Juan Carlos, este un urmaş al Reginei Victoria. Puternica legătura de rudenie l-a făcut să treacă peste dorinţa guvernului de la Madrid, care îi ceruse să nu participe la funeralii, din cauza scandalurilor în care fostul rege a fost implicat în ultimii ani. 

Şi regii Belgiei, Olandei, Suediei şi Norvegiei au venit la Londra ca să o conducă pe ultimul drum pe verişoara lor şi ca să îi fie alături regelui Charles în acest moment dureros. 

Nu a lipsit nici familia regală a României, reprezentată de Majestatea Sa, Margareta, custodele Coroanei, şi principele consort Radu. Alături de Principesa Elena și soțul său, Alexander Nixon, s-au recules şi ieri la catafalcul reginei, la Westminster Hall.

Pe acelaşi subiect

O prezenţă inedită au fost Împăratul şi Împărăteasa Japoniei

Foarte rar participă un suveran nipon la o înmormântare regală în străinătate. Naruhito a transmis însă că nu vrea să lipsească şi a făcut o deplasare externă pentru prima dată de la încoronarea lui în 2019. 

În semn de respect, aproape toţi au renunţat la protocolul care le înconjoară fiecare deplasare. Ca să ajungă la Westminster Abbey, un împărat, o împărăteasă, zeci de regi şi regine, preşedinţi şi premieri au călătoriit unii lângă alţii în autocare. O singură excepţie au făcut organizatorii, în cazul preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, căruia Secret Service nu îi permite să se deplaseze cu altceva decât cu limuzina blindată. 

De la funeraliile regale nu au lipsit nici liderii Uniunii Europene, chiar dacă Marea Britanie a decis să iasă din blocul comunitar. Preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Consiliului European au stat alături de toţi preşedinţii ţărilor din blocul comunitar, printre care şi Klaus Iohannis, care a venit însoţit de soţia sa.  

Solemnitatea momentului le-a dat bătăi de cap unor politicieni când a venit vorba despre alegerea ţinutei potrivite. Emmanuel Macron şi soţia lui sunt criticaţi pentru că ieri s-au încălţat cu pantofi sport când s-au recules la catafalcul reginei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » S-a scris istorie în Regat. Împăratul Japoniei, regi, regine și mari oameni de stat au condus-o pe Elisabeta a II-a pe ultimul drum