Antena Meniu Search
x

Mesajul ascuns al funeraliilor reginei Elisabeta a II-a, o ceremonie urmărită de miliarde de oameni. Cristian Pîrvulescu: Pe umerii regelui va sta reconcilierea cu popoarele sale

Britanicii își conduc astăzi regina pe ultimul drum, într-o ceremonie la care au participat șefi de state și de guvern de pe întreg mapamondul  și care va fi privită de miliarde de oameni. Nu este vorba despre o simplă procesiune funerară, ci despre o serie de ritualuri care, așa cum explică politologul Cristian Pîrvulescu, au rolul de a confirma transferul de putere de la regina Elisabeta a II-a către noul monarh: Charles al III-lea. Acesta moștenește un regat dezbinat și sarcina de a reconcilia popoarele aflate sub sceptrul său.

de Redactia Observator

la 19.09.2022, 17:58

Vezi și

Cristian Pârvulescu, politolog: "Este mai mult decât o înmormântare, este o ceremonie de tranziție. Noi suntem obișnuiți cu ritualurile de trecere, cu ritualurile funerare, dar aceasta nu este un ritual funerar, a fost o ceremonie politică, în care puterea trece de la un monarh la altul, pentru că monarhul este încarnarea statului. Am văzut un crâmpei de istorie, am văzut cum s-a constituit statul modern, pe care astăzi îl vedem prin instituții. Regii i-au dat, prin trupul lor, care devenea statul. «Statul sunt eu» nu era o formulă o formulă absolutistă aberantă, așa cum cred unii, ci era expresia modului în care statul se consolidează. Am văzut în această ceremonie. reținere, majestate, nimic surprinzător."

"Totul perfect, totul bine organizat, așa cum trebuie să fie un ritual de transmitere a puterii între un monarh și altul, succesorul său. Astfel, încât nimeni în societate să nu se tulbure, să nu creadă că lucrurile pot scăpa de sub control. Trebuie să puneți totul în context, atunci când aceste ceremonii au apărut, erau absolut necesare. Astăzi poate unor li se par mult prea teatrale și mult prea spectaculoase, dar erau absolut necesare pentru că Regatul Unit trecuse printr-o revoluție care luase forma unui război civil traumatizant. Regatul avea nevoie de aceste ceremonii care, pe parcursul secolelor, au devenit din ce în ce mai clare și cred că am asistat la cea mai transmisă de televiziuni ceremonie din istorie și la momentul în care cei mai mulți politicieni au fost în același timp prezenți într-un singur loc."

Va fi Charles un rege al schimbării și modernizării?

Cristian Pîrvulescu, politolog: "Cu siguranță, da. Deja să știți că ceremoniile s-au adaptat, gândiți-vă că atunci când regina Elisabeta a II-a a preluat puterea a fost încoronată în 1953, o întreagă dispută a fost dacă să se facă o transmisie televizată sau nu. Asta în timp ce acum lucrurile au fost adaptate perfect pentru acest spectacol extraordinar. Cred că lucrurile vor evolua în continuare, depinde foarte mult de modul în care noul suveran va reuși să-și asigure legitimitatea. În acest moment, este plebiscitat de întreaga societate britanică și dacă nu vor exista erori, cu siguranță, va fi susținut în tot pașii pe care îi va face. Eu cred că va pregăti coroana și tronul pentru fiul său, William, care va avea o misiune de înnoire mult mai radicală decât cea pe care o va face tatăl său. Eu cred că acesta va pregăti pașii, depinde foarte mult de durata acestei domnii. În funcție de cât de lungă va fi, vom vedea și cât mai multe schimbări decât se așteaptă unii."

Pe acelaşi subiect

Ce situație politică moștenește Charles?

Cristian Pîrvulescu, politolog: "Era foarte important, pentru că din cauza aventurismului unor politicieni, Regatul Unit a intrat într-o criză gravă. Regina a încercat să țină lucrurile sub control și cred că a încercat cu ultimele sale resurse să transmită un mesaj politic important. E vorba, în primul rând, de Scoția și de riscurile unui referendum, este vorba despre riscul unui război civil în Irlanda de Nord și de tendințe de independență în Țara Galilor. Toate acestea, cu inteligența, diplomația și, în limitele monarhiei constituționale britanice, noul rege va trebui să le rezolve și a făcut deja primii pași simbolici, pe de altă parte, efectivi. Asta ne arată că va fi, probabil, politicianul care va avea cea mai mare responsabilitate în asigurarea viitorului Regatului Unit. Prim-miniștrii deja au dovedit că pot complica foarte mult lucrurile: de la un referendum pe care David Cameron l-a organizat crezând că îl câștigă și care a dus la un dezastru, până la ceilalți doi: Theresa May și Boris Johnson și, acum Liz Truss. Lucrurile nu au evoluat în mod pozitiv, așa că pe umerii regelui va sta reconcilierea cu popoarele  sale."

Cum își va exercita regele Charles al III-lea atribuțiile constituționale?

Cristian Pîrvulescu, politolog: "În primul său discurs, noul rege a anunțat că va respecta cadrul constituțional, asta pentru a liniști acei politicieni care erau îngrijorați de faptul că lucrurile s-ar putea schimba, pentru că așa cum ați spus, Charles, în calitate de prinț de Wales, a fost foarte activ din punct de vedere politic. Doar că atunci era prinț, acum este rege, iar monarhul este întruparea statului și are cu totul alte responsabilități. Deci, cu siguranță, ca și regina Elisabeta, va avea păreri politice, dar le va exprima cu o discreție care le va face inteligibile pentru cei cărora le vor fi adresate. Va fi însă mult mai activ decât regina, sunt absolut convins, și datorită personalității sale, dar și datorită timpurilor. Monarhia trebuie să se adapteze secolului XXI."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Mesajul ascuns al funeraliilor reginei Elisabeta a II-a, o ceremonie urmărită de miliarde de oameni. Cristian Pîrvulescu: Pe umerii regelui va sta reconcilierea cu popoarele sale