Antena Meniu Search
x

Video Salvatorii români au scos o familie prinsă sub dărâmături, în Turcia. Sunt ajutaţi de câini dresaţi special

Catastrofa din Turcia și Siria rescrie istoria ultimilor ani. Tensiuni care durează de generații și chiar conflicte adevărate dintre state au fost uitate în fața dezastrului. Am văzut astăzi imagini în fața cărora nimeni n-ar rămâne fără reacție. Salvatori greci care, cu lacrimi în ochi, scot de sub ruine o fetiță din Hatay, poate cel mai lovit loc din Turcia. Istoria s-a anulat și mai la sud, în Siria, acolo unde Israelul a anunțat că e gata să trimită ajutoare. Un ajutor greu de dat de orice țară, pentru că Siria este supusă sancțiunilor internaționale, iar salvatorii nu pot ajunge la oamenii afectați. 

de Redactia Observator

la 07.02.2023, 19:41

Vezi și

Imaginile surprinse în Siria sunt cumplite. Wasim Nazer e stabilit în România din 1991. Este medic nutriţionist şi are o clinică în Bucureşti. Nu şi-a mai văzut rudele din Siria, din Alep, de 12 ani. 

Iar de ieri dimineața nu a mai reuşit să ia legătura cu nimeni din familie.

"Am vorbit cu verişorul meu şi el mi-a explicat că stau afară de la ora 4 dimineaţa, nu avem curaj să intrăm în casă, că se dărâmau case pur şi simplu, sunt replici, nu că s-a terminat", a spus Wasim Naser. Abia îşi stăpâneşte emoţiile când vede ce coşmar trăiesc conaţionalii săi. Cu lacrimi în ochi, traduce mesajul unui sirian, devenit viral. "Să ne ajutaţi, oamenii sunt sub pământ", a tradus el. 

Fawzia Rehekeh a trăit în Siria până în 2016, când a decis să fugă din calea razboiului. De 7 ani, locuieşte la Sibiu, unde a înfiinţat Centrul Cultural Arab. Acum, se gândeşte cu sufletul la gură la cei rămaşi în urmă. Femeia este revoltată că poporul său nu primeşte ajutoare, aşa cum se întâmplă în Turcia. 

Pe acelaşi subiect

"După Covid, după cutremur, după 10 ani de război, război pot să zic, global, e o ţară foarte slăbită. Psihic, oamenii sunt distruşi, nu mai au nicio speranţă", a spus Fawzia Rehekeh.

Peste 50.000 de salvatori acţionează în Turcia

În Turcia acţionează peste 50.000 de mii de salvatori, iar ajutoarele vin din toată lumea. Nimeni nu mai ţine cont de rivalităţile istorice. Mai mulţi salvatori greci a fost surprinşi plângând în hohote, după o operaţiune de salvare reuşită. 

Ajutoare a trimis şi Israel. Într-un mesaj postat pe Twitter, ambasadorul David Saranga a anunţat că o delegaţie israeliană a aterizat pe aeroportul din Adana cu ajutoare umanitare. Mobilizarea este fără precedent. În total, doar din UE au fost mobilizaţi peste 1.180 de salvatori în Turcia prin Mecanismul de protecție civilă. Se zbat până la epuizare pentru a ajuta cât mai mulţi oameni.

Cutremurele s-au ţinut lanţ, iar clipele au fost atât de terifiante încât studenţii români din Kayseri nu au mai avut curaj să intre câteva ore în blocul de 10 etaje în care stăteau. Într-un final, şi-au făcut un bagaj cu strictul necesar şi au plecat spre Ankara, de unde vor zbura spre Bucureşti. 

"Ne e frică să ne întoarcem acasă"

"A fost groaznic! A durat 56 de secunde, dar momentul acela a părut ca o eternitate. Părea că nu se mai termină. Încă am impresia că mă zgudui", a spus o studentă, Ana Maria Micsoni.

"A fost groaznic, foarte groaznic! Ne-a luat din somn. Se auzeau ţipete, se auzeau zgomote afară. Erau oameni afară care stăteau în ninsoare. Apoi a început al doilea cutremur. Ne-am îmbrăcat, dar până să ieşim pe uşă a început a treia parte de coşmar", au spus alţi trei studenţi Erasmus. O altă româncă stabilită în Turcia, în Gaziantep şi-a luat cei doi copii şi aşteaptă primul avion către România.

"Ne e frică să ne întoarcem acasă. Nu ştim dacă clădirea în care locuim este safe, este în siguranţă. Blocul de lângă noi s-a dărâmat, efectiv! Nu e de stat acolo! Eu cu copiii trebuie să ajung în România", a spus Simona Celik. Românii din Turcia au sprijinul autorităţilor.

"Acum încă avem grupuri de studenţi în Turcia. Un prim grup de care ştiam de ieri, la Kayseri, am fost mereu în contact cu ei. Până la urmă s-au descurcat cu un autobuz. Au ajuns în Ankara. Şi mai avem un al doilea grup la Malatya, care este în est. Este oraş sinistrat. Suntem în contact cu ei, sunt cazaţi în campus", a spus un ambasador român din Turcia.

Românii au beneficiat de ajutorul unui psihiatru

Opt români - cinci studenţi şi trei cadre didactice care erau în Adana când s-a dezlânţuit iadul - s-au întors deja acasă, noaptea trecută, cu un zbor umanitar al MApN. Trauma prin care au trecut este însă mare, aşa că un medic psihiatru le oferă sprijin. 

"Cât de importat este pentru ei că au ajuns acasă? Cred că la momentul de faţă, este acel lucru care le garantează în următoarele ore că în momentul în care sunt acasă vor fi în siguranţă", a spus medicul psihiatru Gabriel Diaconu. La bordul aeronvaei au fost şi doi polonezi, care au fost cazaţi la un hotel din Bucureşti.

"Noi mergem pe ce ni se solicită. Dacă vor fi solicitări suplimentare, vor fi analizate şi ce este în conformitate, cu ce ni se solicită acolo, noi îl trimitem", a spus şeful DSU, Raed Arafat. Încă o aeronavă este în drum spre România chiar în aceste momente. Are 13 români la bord. Iar mâine este aşteptat un avion de linie, în care se vor îmbarca alţi studenţi Erasmus. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Salvatorii români au scos o familie prinsă sub dărâmături, în Turcia. Sunt ajutaţi de câini dresaţi special