Antena Meniu Search
x

Sărbătoare încheiată violent în Israel

Ziua Ierusalimului a fost sărbătorită nu doar cu parade, ci şi cu lupte date între evrei şi palestinieni. Ca să calmeze spiritele, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene

Vezi și

Ziua Ierusalimului a fost sărbătorită nu doar cu parade, ci şi cu lupte date între evrei şi palestinieni. Ca să calmeze spiritele, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene

În urma violenţelor, şase palestinieni au fost arestaţi, iar doi agenţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au fost răniţi de protestatarii care au aruncat cu pietre. 

Într-o parte, evreii sărbătoreau Ziua Ierusalimului. Anul acesta se împlinesc 48 de ani de când armata ţării a cucerit partea estică a acestui oraş, locuită de palestinieni. La câţiva metri distanţă, palestinienii protestau.

La un moment dat, zeci de protestatari au sărit gardurile şi au început luptele. Ca să pună capăt violenţelor, poliţiştii israelieni au folosit gaze lacrimogene, însă palestinienii au ripostat cu pietre. Şase palestinieni au fost arestaţi, iar doi poliţişti au fost răniţi de pietrele aruncate de protestatari.

O parte dintre manifestaţiile dedicate Zilei Ierusalimului s-au desfăşurat în faţa Porţii Damascului, intrarea în cartierul musulman din oraşul vechi. Piața din fața porții era ocupată de numeroşi protestatari palestinieni care fluturau steaguri și cântau, dar şi de poliţişti israelieni.

Ca să împiedice violenţele, autorităţile le-au recomandat comercianţilor musulmani să-şi ţină magazinele închise.

Orașul se închide complet. Intrările în Ierusalim, în special, intrările în oraşul vechi sunt închise, din cauza coloniştilor care devin furioşi, isterici şi rasişti.

Armata israeliană a cucerit partea estică a Ierusalimului în timpul Războiului de Şase Zile, care a pus faţă în faţă armata Israelului şi pe cele ale Iordaniei, Egiptului şi Siriei. Acesta a fost cel de-al treilea conflict israeliano-arab şi s-a încheiat cu victoria soldaţilor evrei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Sărbătoare încheiată violent în Israel