Antena Meniu Search
x

Video Sârbii nu renunță: au adus un steag de 200 m în Kosovo. Premierul kosovar face un pas înapoi și promite alegeri anticipate

Sute de sârbi s-au strâns în oraşele din nordul Kosovo pentru o nouă zi de proteste. În localitatea Zvecan, în care au avut loc violenţe, au desfăşurat un steag în culorile Serbiei lung de câteva sute de metri. Primăriile conduse de edili albanezi cotinuă să fie protejate de trupele NATO, care au ridicat bariere din sârmă ghimpată. Criticat de Statele Unite şi Franţa, premierul kosovar a anunţat alegeri anticipate dacă protestele se vor încheia. 

de Redactia Observator

la 31.05.2023, 21:53

Vezi și

Tensiuni puternice aveau loc în continuare, miercuri, în Kosovo, unde sute de manifestanţi etnici sârbi s-au adunat din nou, în urma unor ciocniri - amplu condamnate de către puteri din Occident -, soldate cu 30 de răniţi în rândul militarilor din cadrul Forţei NATO KFOR.

Protestatari s-au adunat în faţa sediului Primăriei Zvecan, puternic protejată de către militari KFOR, Forţa multinaţională armată NATO în Kosovo, transmite news.ro.

Militari NATO au încercuit sediul primăriei şi au consolidat apărarea acesteia cu sârmă ghimpată şi o bartieră de metal, potrivit unui jurnalist AFP.

Steag sârbesc de 200 de metri, în Kosovo

Pe acelaşi subiect

Manifestanţii - calmi pentru moment - au desfăşurat un steag uriaş sârbesc - cu o lungime de peste 200 de metri -, din centrul oraşului şi până la primărie.

De câteva zile, situaţia este foarte tensionată în această regiune - care merge din criză în criză de ani de zile. Numeroşi membri ai comunităţii etnice sârbe - majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo - nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului.

Etnicii sârbi au boicotat alegerile muncipale care au avut loc în aprilie - ceea ce a condus la alegerea unor primari etnici albanezi, în condiţiile unei participări la vot de 3,5%.  Instalarea la putere a acestor primari, săptămâna trecută, de către Guvernul kosovar, a aprins fitilul.

Trei vehicule blindate ale Forţelor Speciale din cadru poliţiei kosovare - a căror prezenţă continuă să-i înfurie pe etnicii sârbi - erau parcate în faţa primăriei. Manifestanţii cer plecarea atât a primarilor etnici albanezi, pe care-i consideră ”ilegitimi”, cât şi a poliţiei kosovare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Sârbii nu renunță: au adus un steag de 200 m în Kosovo. Premierul kosovar face un pas înapoi și promite alegeri anticipate