Antena Meniu Search
x

Galerie foto Butoiul cu pulbere al Europei stă să explodeze. Soldați NATO, atacați de sârbi cu cocktailuri Molotov și pietre, în nordul Kosovo

Situaţie tensionată în Kosovo. Soldaţi din forţele NATO de menţinere a păcii au format cordoane de securitate în jurul mai multor primării conduse de etnici albanezi. Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva sârbilor care au încercat să intre cu forţa în instituţii. Edilii şi-au ocupat posturile săptămâna trecută, în urma unor alegeri contestate. 

de Redactia Observator

la 29.05.2023, 21:28

Gaze lacrimogene și grenadele au fost folosite pentru a descuraja protestatarii din orașul Zvecan, după ce aceștia au încercat să pătrundă într-o clădire a guvernului local. Soldații NATO au format și un cordon de securitate în jurul altor două primării. Nu au fost raportate decese, dar au existat persoane rănite

Criza datează din aprilie, când sârbii kosovari au boicotat alegerile locale, permițând etnicilor albanezi să controleze consiliile locale cu o prezență la vot mai mică de 4%. Unsprezece soldați NATO din Italia s-au numărat printre cei răniți în ultimele violențe de luni, trei dintre ei rămânând în stare gravă.

Forțele de menținere a păcii conduse de NATO din Zvecan au încercat la început să separe protestatarii de poliție, dar ulterior au dispersat mulțimea folosind scuturi și bastoane, a informat AFP, potrivit BBC. Mai mulți protestatari au aruncat cu pietre și cocktail-uri Molotov în soldați, a informat agenția.

Tensiunile au crescut după alegerile locale

Pe acelaşi subiect

Giran Rakic, reprezentant al sârbilor: Avem două cereri: ca șerifii ilegali, nelegitimi, aşa cum îşi spun ei, primarii nou aleși, să meargă la casele lor.

Tensiunile au crescut iar după alegerile locale de luna trecută, pe care sârbii le-au boicotat.  

Agim Deva, locuitor Mitrovica: Ei (n.red: sârbii) au avut instituțiile, au avut tribunale, au avut comunele. De ce le-au abandonat? Teritoriul acesta nu este deținut de ei sau de noi, ci de oamenii care locuiesc acolo.

Armata sârbă a anunţat că e gata să intervină

După vot, primarii şi-au luat posturile în primire doar sub paza poliţiei. În sprijinul forţelor locale au intervenit şi trupele NATO de menţinere a păcii, care au înconjurat sediile primăriilor pentru a-i ţine pe sârbi la distanţă. Peste graniţă, armata sârbă a anunţat că e gata să intervină. 

Ana Brnabic, premierul Serbiei: Nu am niciun cuvânt bun de spus despre partenerii noștri din Uniunea Europeană, despre partenerii noștri din KFOR. Nu protejează oamenii, nu protejează democrația, nu protejează instituțiile. Astăzi sunt acolo pentru a proteja uzurpatorii. 

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008. Decizia este recunoscută de peste 100 de ţări, dar nu şi la Belgrad. În Kosovo locuiesc mai mult de o sută de mii de sârbi, jumătate dintre ei în zona de nord. Ei refuză să recunoască autorităţile de la Priştina şi primesc salarii şi ajutoare sociale de la bugetul de stat sârb. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Butoiul cu pulbere al Europei stă să explodeze. Soldați NATO, atacați de sârbi cu cocktailuri Molotov și pietre, în nordul Kosovo