Antena Meniu Search
x

Video Violențe în Kosovo. Mesajul lui Novak Djokovic care a pus paie pe foc: "Nu am reţineri. Aș face asta din nou"

Scene de război la mai puţin de o mie de kilometri de ţara noastră, de această dată în Kosovo, unde etnicii sârbi s-au bătut cu forţele NATO de menţinere a păcii. Treizeci de militari şi peste 50 de protestatari au fost răniţi. Peste graniţă, Serbia şi-a plasat armata în cel mai ridicat nivele de alertă. În conflict intervine şi celebrul jucător de tenis, Novak Djokovic, cu o declaraţie controversată.  

de Redactia Observator

la 30.05.2023, 21:19

Vezi și

În comuna Zvecan, sârbii nu au mai suportat să îl ştie pe primarul albanez în interiorul clădirii. Au forţat cordonul militarilor K-FOR, iar de aici tensiunile au escaladat. Poliţia şi soldaţii au folosit gaze lacrimogene. Sârbii au răspuns cu bombe improvizate şi cu pietre. Peste 50 dintre ei au ajuns la spital, printre ei şi fostul primar al localităţii.

Dragisa Milovic, fost primar Zvecan: Trebuie să găsim putere. Suntem pe pământul nostru, în orașul nostru, trebuie să găsim putere să trecem peste asta.

Violențe în Kosovo. 11 italieni, 19 maghiari şi 2 moldoveni din forţele K-FOR s-au ales cu fracturi şi arsuri

Noile violenţe au apărut după ce sârbii au boicotat alegerile în localităţi în care sunt majoritari, iar patru albanezi au fost aleşi primari. Săptămâna trecută, edilii au intrat în clădiri cu ajutorul poliţiei. Ambasadorul Statelor Unite vede o singură soluţie pentru a restabili pacea la nivel local.  

Pe acelaşi subiect

Jeffrey Hovenier, ambasadorul SUA în Kosovo: Credem că nu este nevoie ca primarii aleși să lucreze în fiecare zi în clădirile municipale. De fapt, pe termen scurt, recomandăm să nu se întâmple asta. La fel cum guvernul a găsit căi ca ei să îşi depună jurămintele în alte clădiri, pentru a evita violenţele. 

Aflat la Roland Garros, Novak Djokovic pune paie pe foc

După un meci câştigat, a scris pe cameră - Kosovo e inima Serbiei. Opriţi violenţele!

Novak Djokovic, jucător de tenis: Nu ştiu dacă cineva îmi va da o amendă sau ceva asemănător, dar nu am reţineri. Aș face asta din nou pentru că punctul meu de vedere este foarte clar: sunt împotriva războaielor, împotriva conflictelor și violenței de orice fel.

Preşedintele sârb Aleksandr Vucic a plasat armata ţării în alertă maximă de luptă şi a ordonat unităţilor să se deplaseze mai aproape de frontiera cu Kosovo. 

Aleksandr Vucic, preşedintele Serbiei: Am trimis trupele în funcţie de situaţie, acolo unde considerăm că este necesar. Nu vom permite pogromul poporului sârb. 

NATO a decis la rândul ei să trimită noi trupe în Kosovo, pentru a veni în sprijinul soldaţilor K-FOR atacaţi.  

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: NATO condamnă cu tărie atacurile neprovocate de ieri împotriva trupelor K-FOR din nordul Kosovo. Asemenea atacuri sunt absolut inacceptabile! Violenţele trebuie să înceteze imediat, iar toate părţile să se angajeze în dialog. 

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008

Decizia este recunoscută de peste 100 de ţări, dar nu şi la Belgrad. Mai mult de o sută de mii de sârbi locuiesc în Kosovo, jumătate dintre ei în zona de nord. Ei refuză să recunoască autorităţile de la Priştina şi primesc salarii şi ajutoare sociale din bugetul statului sârb. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Violențe în Kosovo. Mesajul lui Novak Djokovic care a pus paie pe foc: "Nu am reţineri. Aș face asta din nou"