Antena Meniu Search
x

Saudiții recunosc uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

Autorităţile din Arabia Saudită au recunoscut, pentru prima dată, că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis, pe 2 octombrie, în consulatul acestei ţări din Istanbul. 18 persoane sunt acum arestate în acest caz, iar doi demnitari au fost destituiţi. 

Vezi și

Autorităţile din Arabia Saudită au recunoscut, pentru prima dată, că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis, pe 2 octombrie, în consulatul acestei ţări din Istanbul. 18 persoane sunt acum arestate în acest caz, iar doi demnitari au fost destituiţi. Dispariţia ziaristului a trezit, în toată lumea, reacţii de condamnare a regimului saudit. Înaintea anunţului oficial, preşedintele Donald Trump a vorbit chiar şi despre posibilitatea de a impune sancţiuni Arabiei Saudite. 

Comunicatul oficial al regatului saudit exprimă regretul pentru evenimentele de la Istanbul şi afirmă că toţi vinovaţii vor fi traşi la răspundere. Directorul adjunct al serviciilor secrete, un general, a fost destituit, la fel şi un consilier al familiei regale.

Alţi 18 cetăţeni saudiţi au fost arestaţi. Comunicatul este menit să pună capăt acuzaţiilor venite din toată lumea după dispariţia jurnalistului, un critic sever al regimului saudit. Ieri, pentru prima dată, chiar şi preşedintele Donald Trump a admis că ar putea sancţiona Arabia Saudită. 

Trump a adăugat că regatul saudit rămâne un aliat important, care a investit sau a dat comenzi de sute de milioane de dolari în Statele Unite. Cazul a afectat, însă, puternic imaginea prinţului moştenitor saudit, care se prezenta ca un reformator al ţării sale. În faţa Casei Albe, câteva zeci de protestatari l-au acuzat chiar pe prinţ că ar fi pus la cale asasinatul.

La Istanbul, ancheta autorităţilor turce continuă cu interogarea unor funcţionari ai consulatului turc. Guvernul promite că va da publicităţii toate rezultatele anchetei, inclusiv presupusa înregistrare audio a ultimelor minute din viaţa jurnalistului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Saudiții recunosc uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi