Antena Meniu Search
x

Video Scandal în Moldova. Trupa Zdob şi Zdub a scos o strofă despre unirea cu România din melodia cu care a câştigat preselecţia Eurovision

Scandal şi acuzaţii de cenzură în Republica Moldova. Trupa Zdob și Zdub a câştigat preselecţia Eurovision din Moldova cu piesa "Trenuleţul". În varianta originală, melodia are un mesaj clar unionist. Însă, în varianta cântată la concurs, versurile despre unire au fost tăiate. Membrii trupei spun că nu e vorba de cenzură. A fost doar o improvizaţie. 

de Redactia Observator

la 31.01.2022, 21:18

Vezi și

"Merge trenul, parcă zboară/ Dintr-o ţară-n altă ţară,/ Merge, nu poate pricepe, /Care ţară, unde-ncepe/ Țară veche, țară nouă/Parcă-i una, parcă-s două/Ba aparte, ba-mpreună/Parcă-s două, parcă-i una".

Sunt versurile care i-au făcut pe unioniştii de pe ambele maluri ale Prutului să jubileze. Doar că bucuria nu a ţinut mult. În varianta de la preselecția națională din Moldova, strofa despre înfrățirea cu România a fost schimbată.

"Trenul vede când aleargă/Cât de mică-i lumea largă/Și că nu mai pare mare/Pentru că n-are hotare". 

Nu a fost cenzură. A fost o improvizaţie a solistului, în căutarea unei variante care să sune bine, au motivat câştigătorii.

Pe acelaşi subiect

Vasile Advahov, instrumentist: Roman, solistul trupei, a încercat să facă niște impovizaţii cu textele. La concursul Eurovision ar trebui să fie și texte în engleză. Acum suntem în căutarea a ceva să sune bine. 

Igor Dînga, producător Zdob şi Zdub: Noi simțim reacția publicului și clar că acum înțelegem faptul importanței textului care a fost de la început. Cred că așa o să și fie - noi o să cântăm versiunea originală. 

Totuşi, mare parte din versuri au rămas, inclusiv refrenul.  

Piesa "Trenuleţul", cântată de Zdob și Zdub și Frații Advahov, este un mix de folclor și rock'n'roll. A fost lansată în luna decembrie a anului trecut, iar videoclipul surprinde o petrecere în vagonul trenului de pe ruta "Chișinău-București".

Vasile Advahov, instrumentist:  Este o amintire din copilărie, pentru că noi foarte des am mers cu trenul din Chișinău în București. 

Paula Seling, interpretă: Mă bucură acest mesaj de înfrăţire. Nu este doar o piesă cu mesaj puternic, este o piesă bună, veselă, ce te îndeamnă la o atitudine pozitivă.

Mulți români spun că şi-ar dori ca Republica Moldova și România să fie reprezentate de aceeași melodie la Eurovision. Doar că participarea trupei Zdob şi Zdub la preselecţia de la Bucureşti nu mai e posibilă: înscrierile s-au încheiat, au explicat organizatorii. Deocamdată, noi nu știm pe cine vom trimite în Italia. Oricine va fi, va urca pe scenă pe data de 12 mai, alături de reprezentanţi ai altor 17 țări.

Trupa Zdob şi Zdub este la a treia participare la Eurovision. Cel mai mare succes l-a avut cu piesa "Bunica bate toba" când au încheiat pe locul şase. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Scandal în Moldova. Trupa Zdob şi Zdub a scos o strofă despre unirea cu România din melodia cu care a câştigat preselecţia Eurovision