Scandal în parlamentul Bulgariei. Taxa pentru tranzitul de gaz rusesc a fost anulată, după ce Ungaria a ameninţat că va bloca aderarea la Schengen
Este oficial! Bulgaria a renunţat la taxarea tranzitului de gaz rusesc, după ce Ungaria a ameninţat că va bloca aderarea la Schengen. În parlamentul de la Sofia a fost un adevărat scandal.
Vot cu scandal în parlamentul de la Sofia unde aleşii opoziţiei şi ai partidelor GERB și DPS, aflate la guvernare, au fost la un pas de bătaie. Motivul disputei: câteva schimbări legislative importante legate de energie.
Scandal și ciocniri fizice în parlamentul bulgar
Mai exact, deputaţii partidului ultra-naţionalist Renașterea, considerat anti-Vest şi anti-UE, au încercat să saboteze ședința din parlament. Chiar înainte de începerea sesiunii extraordinare au blocat accesul la tribună. Parlamentarii bulgari au decis să vorbească de pe locurile lor din sală, la un microfon, dar când deputaţii Renașterea au încercat să tăie şi sunetul, au urmat ciocniri fizice şi, acuză Opoziţia, ameninţări cu moartea.
Taxa pe gazul rusesc, anulată de bulgari
- Săptămână decisivă pentru Schengen. Se negociază calendarul etapelor aderării pentru frontierele aeriene şi...
- Bulgaria, amenințată public de Ungaria cu blocarea aderării la Schengen, dacă nu renunță la taxa pe tranzitul...
- Surse: Klaus Iohannis a cerut Vienei o dată clară pentru intrarea în Schengen cu frontierele terestre. Reacția...
- Olanda a anunțat că este de acord cu aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen. Austria, ultima barieră
În ciuda perturbărilor, parlamentul a abrogat prin vot taxa suplimentară de 20 leva (BGN) pe megawat oră pentru tranzitul gazelor naturale rusești către Ungaria şi Serbia. Bulgaria nu mai importă gaze rusești, dar rămâne una dintre ultimele rute pentru gazul rusesc în UE. Scopul principal a fost acela de a-i scoate pe ruși de pe piața europeană, au spus oficialii bulgari. Bulgaria a fost forțată de Viktor Orban să elimine această taxă, ameninţând că în caz contrar va bloca prin veto intrarea ţării vecine în Schengen.
Deşi nu era impusă cumpărătorii de gaz, Ungaria și Serbia au respins măsura, spunând că le pune în pericol importurile. Taxa, introdusă pe 13 octombrie, nu a generat niciun profit, potrivit Novinite. Inițial, banii care urmau să ajungă la bugetul de stat, trebuiau să fie colectaţi de la Gazprom prin compania de stat Bulgartransgaz.
Cu toate acestea, Vladimir Malinov, directorul executiv al operatorului Bulgartransgaz, a dezvăluit că aproximativ 260 de milioane de leva, programate pentru plată, nu au fost încasate. Taxa urma să fie percepută la vamă, însă legea nu specifica şi modul prin care Gazprom era obligată să plătească.
Bulgaria renunţă mai repede la derogarea de import aprobată de Comisia Europeană
În plus, parlamentul a introdus şi un amendament care grăbește încetarea derogării pentru importurile de petrol rusesc, avantajoase în primul rând pentru rafinăria Lukoil Neftohim. Fără dezbatere și cu 144 de voturi "pentru", parlamentul a introdus o interdicție de export de combustibil produs din petrol rusesc de la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 martie 2024 Lukoil nu va mai primi derogare pentru importul de combustibil rusesc.
Astfel, Bulgaria a anulat mai repede derogarea de import aprobată de Comisia Europeană. Măsura permite Bulgariei să importe petrol rusesc până la sfârșitul anului 2024, fiind singura țară din blocul comunitar care a beneficiat de această excepție din partea UE. Cu 143 de voturi, parlamentul a decis şi să majoreze capitalul centralei nucleare de la Kozlodui cu 1,5 miliarde de leva pentru construcţia unităţilor 7 și 8 care utilizează tehnologia AR1000.
Lukoil vrea să-și vândă afacerea din Bulgaria
La începutul lunii decembrie Lukoil a anunţat în mod oficial că intenționează să-și vândă afacerea din Bulgaria, care include rafinăria Neftohim din Burgas, precum și o rețea de depozite de combustibil și benzinării. Compania acuză autoritățile statului bulgar că au adoptat "legi discriminatorii" și au luat "decizii politice părtinitoare". La scurt timp, ministrul bulgar de Finanțe Asen Vassilev a spus că guvernul ştia despre intențiile Lukoil. El a spus că nu există riscul ca Bulgaria să rămână fără combustibil în urma acestei decizii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰