Antena Meniu Search
x

Scene ireale în China unde curentul electric este raționalizat: fabrici oprite, oamenii mănâncă la lumina telefoanelor mobile 

Fabricile și locuințele din China se confruntă în ultima perioadă cu întreruperi majore și tot mai lungi de energie electrică. Cauzele sunt multiple. Guvernul a impus ținte pentru o reducere a consumului de energie pentru a promova eficiența. Totodată China susține producerea de energie mai curată mai ales că Beijingul se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă în februarie și vrea să evite smogul și poluarea.

de Redactia Observator

la 29.09.2021, 14:47

Vezi și

Fabricilor li s-a ordonat să suspende producția, ceea ce amenință lanțurile globale de smartphone-uri și alte produse fabricate în China. Asta înseamnă produse mai puține și mai scumpe pentru restul lumii. Economiștii spun că producătorii au consumat cota de energie din acest an mai repede decât era planificat, deoarece cererea de export a revenit după blocajul cauzat de pandemie, relatează AP

În orașul Liaoyang din nord-estul țării, 23 de persoane au ajus la spital otrăvite cu gaze după ce ventilația dintr-o uzină de metale a fost oprită din cauza unei întreruperi a curentului electric, potrivit CCTV. Nu au fost raportate decese. Un furnizor de componente pentru iPhone-uri a declarat că a suspendat producția la o fabrică, la vest de Shanghai, la ordinul autorităților locale. Întreruperea vastelor industrii de producție din China chiar în timpul unuia dintre cele mai aglomerate sezoane arată lupta Partidului Comunist pentru a echilibra creșterea economică cu eforturile de a controla poluarea și emisiile de gaze care provoacă schimbările climatice.

Un district întreg, fără curent timp de 9 ore

Miercuri, în districtul Shenbei, din Shenyang, a fost oprit total curentul timp de nouă ore, de la 7:30 ora locală la 16:30. Măsura a generat scene ireale pentru a doua economie a lumii: un restaurant s-a întors la folosirea cuțitelor adevărate în locul aparatelor automate pentru tăierea tăițeilor. Proprietarul Li Yufeng a cumpărat un invertor pentru a converti energia dintr-o baterie portabilă utilizată în mod normal pentru biciclete pentru a ține în funcțiune un vas de fierbere al tăițeilor. De asemenea, a cumpărat aparate de iluminat cu baterie.

Pe acelaşi subiect

Cu toate astea, clienții foloseau lanternele de la telefoanele mobile pentru a vedea în timp ce mâncau. În restaurant, frigiderele și televizorul au fost oprite, dar Li a spus că mâncarea rezistă o zi fără refrigerare. Când a auzit că vor exista întreruperi de curent, s-a trezit dimineața devreme pentru a pregăti felurile de mâncare care consumă mai multă energie. "Există unele impacturi, dar nu un impact mare. Nu sunt sigur dacă e din cauza unor lucrări de întreținere sau este o raționalizare a curentului. Dar am primit notificarea din timp.", a povestit acesta. Un magazin alimentar din același cartier a instalat un generator.

Președintele companiei de distribuție a electricițății din China a cerut asigurarea alimentării cu energie electrică pentru a proteja mijloacele prin care oamenii își câștigă traiul.  Consumul de energie s-a dublat față de rata obișnuită în primele opt luni ale anului 2021, după ce producția a crescut, pe măsură ce exporturile chineze și-au revenit de pe urma pandemiei. Liderii locali sunt presați să atingă obiectivele care prevăd o scădere a consumului de energie pentru o eficiență mai mare. O treime din provincii se mișcă în direcția opusă.

Prognoza de creștere economică a Chinei, redusă din cauza crizei energetice 

”Decizia fără precedent a Beijingului de impunere a unor limite la consumul de energie ar putea duce la beneficii pe termen lung, dar costurile economice pe termen scurt sunt substanțiale”, au declarat luni economiștii Nomura Ting Lu, Lisheng Wang și Jing Wang. Ei au spus că impactul ar putea fi atât de sever încât și-au redus prognozele de creștere economică anuală pentru China  de la 8,2% la 7,7%. Piețele financiare globale erau deja tensionate de posibila prăbușire a unuia dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China, Evergrande Group, care se luptă să evite neplata unor datorii de miliarde de dolari.

Producătorii se confruntau deja cu lipsa de cipuri, întreruperi de transport și alte efecte cauzate de blocarea economiei din cauza pandemiei. Locuitorii din nord-estul Chinei, unde temperaturile au început să scadă, s-au plâns de întreruperile de curent și au făcut apel pe rețelele sociale pentru ca guvernul să restabilească alimentarea. Numeroase companii au anunțat că raționalizarea energiei le-ar putea obliga să nu-și îndeplinească comenzile. Între timp, companiile de utilități sunt lovite de creșterea prețurilor la cărbune și gaz. Acest lucru descurajează creșterea producției, deoarece guvernul le limitează capacitatea de a transfera din costuri clienților, a explicat economistul Xinyu Ji.

Prețurile au crescut „dincolo de ceea ce poate suporta industria electrică din China”, a spus Li. Centrele comerciale din orașul Harbin, nord-estul țării, au anunțat că vor închide magazinele mai devreme decât de obicei pentru a economisi energie. În provincia Guangdong din sud, guvernul a transmis oamenilor să seteze aparatele de aer condiționat pe temperaturi mai mari, chiar dacă afară este peste 34 grade C.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Scene ireale în China unde curentul electric este raționalizat: fabrici oprite, oamenii mănâncă la lumina telefoanelor mobile