Antena Meniu Search
x

Video Site-uri de propagandă ale talibanilor ar fi fost găzduite pe serverele unei firme de web hosting din Chiajna

Încă o zi de haos pe aeroportul din Kabul. 14 români aşteaptă evacuarea în timp ce la porţi se poartă un adevărat război pentru supravieţuire. Mii de oameni vor să fugă din ţara recucerită de talibani, care nu ezită să deschidă focul pentru a-i împrăştia. Doi români au fost evacuaţi ieri şi azi. Un altul este încă blocat pe străzile supra-aglomerate ale capitalei afgane. 

de Redactia Observator

la 20.08.2021, 19:40

Vezi și

Aeroportul Hamid Karzai este cel mai tensionat loc din Afganistan. Evacuările se fac cu mare dificultate. 

Florin Cîţu, premierul României: Azi-dimineaţă la Kabul, am mai extras patru persoane: un român și trei de altă cetățenie. 

14 români sunt încă acolo. Aşteaptă să plece în orice clipă din iadul afgan. Au ajuns, de dimineaţă, în siguranţă, după un drum extrem de anevoios. Patrulele talibane împânzesc străzile care dau spre aeroport, pline până la refuz de oameni care vor să fugă. Chiar şi cu paşaport străin, accesul este un chin. 

Florin Cîţu, premierul României: Am luat legătura şi cu bursierii afgani care veneau în România: cu 9 dintre ei s-a luat legătura, erau 14 toţi. Câțiva dintre ei și-au exprimat dorința de a veni în România și facem toate demersurile pentru a fi aduși în țară. 

Pe acelaşi subiect

Afară, e teritoriu taliban. În interior, legea încă o fac trupele străine. 

Părinții își încredințează copiii soldaților americani

Pentru această fată, sunt secundele care îi decid destinul. E îmbrăcată în roz şi stă, practic, atârnată de zid. Pare că negociază cu soldatul din faţa ei şi, în cele din urmă, îl convinge. Pentru acest bebeluş, negocierea a purtat-o mulţimea. 

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat: Trebuie garantată evacuarea în siguranţă pentru toţi cei care vor să meargă spre aeroport. 

Panica este de înţeles. Talibanii îi caută din casă în casă pe cei care au colaborat cu guvernul afgan sau cu NATO. Chiar şi înrudirea cu o astfel de persoană îţi asigură un loc pe lista neagră a noilor conducători şi e pasibilă de pedeapsă. Iar sancţiunile talibane sunt necruţătoare. Nimeni nu crede în noua lor versiune reformată şi moderată. Facebook le-a şters conturile atât pe platformă cât şi pe WhatsApp. Siteuri de proagandă talibană ar fi funcţionat şi de pe servere găzduite în România. 

Site-uri de proagandă talibană, pe servere găzduite în România

Madalina Chiţac, reporter Observator: În Chiajna, la aceasta adresa din spatele meu se află sediul social al unei firme de web hosting. Această companie deţine un centru de date care găzduieşte mii de site-uri. Printre ele s-ar afla şi unele site-uri de propagandă ale talibanilor. 

Andrei Marinescu, specialist IT: Nu aş putea să vă spun motivul pentru care au ales aici, în România. Pe domenii cumpărate din afară sunt protejate şi persoanele juridice şi este un pic mai greu să se ajungă la proprietarul de drept care deţine siteul respectiv. 

Compania românească de webhosting a transmis pentru Observator că nu e responsabilă de ceea ce publică susţinătorii talibanilor şi că nicio autoritate românească nu le-a transmis că ar fi încălcat vreo lege. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Site-uri de propagandă ale talibanilor ar fi fost găzduite pe serverele unei firme de web hosting din Chiajna