Antena Meniu Search
x

Talibanii bat din ușă în ușă pentru a se răzbuna pe ”sclavii americanilor”. Au atacat familia unui jurnalist Deutsche Welle, plecat în Germania

Talibanii şi-au intensificat căutarea celor care au lucrat pentru forţele NATO sau pentru fostul guvern afgan. Militanţii merg din uşă-n uşă pentru a-i găsi pe foştii colaboratori ai forţelor aliate şi le amenință pe familiile acestora.

de Redactia Observator

la 20.08.2021, 14:08

Criza din Afganistanwww.observatornews.ro vă ține la curent cu desfășurarea evenimente LIVE-TEXT. 

SUMARUL EVENIMENTELOR DIN AFGANISTAN:

  • Talibanii caută din ușă în ușă oameni care au lucrat pentru forțele NATO sau pentru guvernul afgan anterior.
  • Au apărut informații că talibanii au torturat și ucis recent mai mulți membri ai minorității Hazara, persecutată multă vreme, potrivit unui raport Amnesty International.
  • Martorii au relatat povestiri îngrozitoare despre crimele care au avut loc la începutul lunii iulie în provincia Ghazni.
  • Nouă bărbați din minoritatea Hazara au fost torturați și uciși de talibani - Amnesty International.
  • Scandal în Marea Britanie, ministrului de externe, Dominic Raab, i se cere demisia pentru că nu a cerut asistenţă afgană în evacuarea traducătorilor care lucraseră pentru armata britanică
  • Facebook a eliminat posibilitatea de a căuta și accesa în lista de „prieteni” conturile din Afganistan. Există temeri că talibanii folosesc rețelele sociale pentru a-și urmări adversarii.
  • SUA anunţă că planurile sale de evacuare de pe aeroportul din Kabul au fost intensificate după ce au fost criticate pentru că sunt prea lente
  • Deutsche Welle: Talibanii au împușcat o rudă a unuia dintre jurnaliștii săi
  • Doi români au fost evacuaţi până acum din Afganistan

Talibanii au torturat și ucis 9 membri ai minorității Hazara

Pe acelaşi subiect

În raportul publicat joi, Amnesty International transmite că nouă bărbaţi, membri ai Hazara, au fost ucişi în perioada 4-6 iulie 2021, în Ghazni, o regiune din estul ţării, potrivit BBC. Organizaţia pentru drepturile omului a stat de vorbă cu câţiva localnici din satul Mundarakht, care au fost martori ai scenelor cumplite şi au examinat fotografiile realizate imediat după asasinate.

Talibanii bat din ușă în ușă pentru a-i căuta pe ”inamici”

Talibanii îi caută din ce în ce mai activ pe cei care au lucrat pentru forțele NATO sau pentru guvernul afgan anterior, susține un document ONU. Militanții merg din ușă în ușă pentru a-i găsi pe ”sclavii americanilor” cum îi numesc pe afganii care au colaborat cu NATO sau SUA. Mai mult jihadiștii le amenință cu moartea pe familiile acestora pentru a afla unde se ascund.  Asta deși liderii talibani au încercat să-i liniștească pe afgani, promițând că nu va fi „nici o răzbunare”. Însă sunt tot mai multe dovezi că sunt diferențe mari între ceea ce spun și ceea ce fac.

"Există un număr mare de persoane care sunt în prezent vizate de talibani și amenințarea la adresa lor este clară", a declarat pentru BBC Christian Nellemann, care conduce grupul, din spatele raportului, Centrul Norvegian pentru Analize Globale RHIPTO. „Dacă cei căutați nu se predau, talibanii vor aresta și urmări, vor interoga și pedepsi membrii familiei în numele acelor indivizi”. El a avertizat că oricine se află pe lista neagră a talibanilor este într-un pericol major și sunt temeri că ar putea exista execuții în masă.

Talibanii care vânează un jurnalist al Deutsche Welle au ucis un membru al familiei sale și au rănit grav un altul, a anunțat joi radiodifuzorul public german. DW a anunțat că talibanii l-au căutat din casă în casă pe jurnalistul care lucrează acum în Germania. Unele rude au fugit și s-au ascuns. "O altă rudă a fost ucisă", a spus directorul general al DW, Peter Limbourg, îndemnând guvernul de la Berlin să ia măsuri.

Puterile străine continuă eforturile pentru a-și scoate cetățenii din Afganistan. Un oficial al NATO a declarat vineri că peste 18.000 de persoane au fost evacuate în ultimele cinci zile de pe aeroportul din Kabul. Scopul este de a dubla eforturile de evacuare în weekend, a spus oficialul.

În afara aeroportului, situația rămâne haotică. Talibanii îi blochează pe afganii care încearcă să fugă, iar imaginile care arată copii înmânați soldaților occidentali arată o nouă culme a disperării. Mai multe manifestanții anti-talibane au avut loc în mai multe orașe. În capitala Kabul, manifestanții au fluturat steagul național, în timp ce la Asadabad ar fi existat victime în rândul protestatarilor. 

Unul dintre afganii care au murit căzând dintr-un avion american care părăsea Kabul a fost identificat ca fiind un tânăr de 19 ani Zaki Anwari, care a jucat pentru echipa națională de fotbal de tineret din Afganistan. Reuters scrie că talibanii controlează acum mii de vehicule blindate fabricate în SUA, 30-40 de avioane și un număr mare de arme de calibru mic, au declarat oficialii americani pentru Reuters

Ministrul de Externe britanic, criticat pentru modul în care a gestionat criza evacuărilor din Afganistan

Ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, este criticat pentru modul în care a abordat criza din Afganistan. Imaginile cu avioanele de evacuare care decolează aproape goale din Kabul  au stârnit nemulțumire în Marea Britanie. S-a aflat că un apel telefonic pe care Dominic Raab a fost îndemnat să-l facă săptămâna trecută pentru a ajuta la evacuarea traducătorilor care au ajutat armata britanică nu a avut loc niciodată. Un subordonat a fost lăsat să contacteze oficialii din Kabul în timp ce Dominic Raab se afla în vacanță în Grecia. „Având în vedere situația în continuă schimbare, nu a fost posibil să se facă un apel telefonic înainte ca guvernul afgan să se prăbușească" s-a apărat ministrul. Partidele de opoziție au cerut demisia lui Raab după ce au aflat că Ministrul afgan de Externe, Hanif Atmar, nu a fost sunat deloc vinerea trecută, în timp ce talibanii avansau spre Kabul. 

Doi români au fost evacuaţi până acum din Afganistan

Doi români au fost evacuaţi până acum din Afganistan. Alţi 14 au reuşit să ajungă, în această dimineaţă, în aeroport, şi aşteaptă ca avionul trimis de România pentru a-i evacua să îi preia din clipă în clipă. Un singur român mai este prins în haosul de pe străzile capitalei afgane, iar alţi 17 au preferat, pentru moment, să rămână acolo. Sunt mii de oameni disperaţi care aşteaptă la porţile aeroportului în speranţa că militarii straini îi vor duce cât mai departe de fundamentalişti.

Primii doi români duşi la Islamabad sunt angajaţi ai unei agenţii NATO. Ambii sunt acum în Pakistan, unde aşteaptă să li se alăture orele acestea încă 14 conaţionali care au reuşit să intre în aeroportul de la Kabul, după ore grele petrecute pe străzile blocate de talibani. 

Un alt român care a cerut evacuarea este încă pe drum. Problema este că accesul în aeroportul din Kabul este cumplit de dificil. Scene sfâşietoare surprind mame care îşi aruncă copiii peste gardul de sârmă ghimpată al aeroportului, în timp ce adulţii sar peste ziduri deşi stiu că pot fi împuşcaţi în orice clipă. 

Alte mii de afgani încearcă să ajungă cât mai aproape de aeroport. O misiune aproape imposibilă, în condiţiile în care drumurile sunt controlate de talibani, care au instalat sute de filtre. Extremiştii lasă să treacă doar cetăţenii străini şi afganii care au acte de călătorie valabile. Celor din urmă li se dă acceptul să-şi continue drumul doar după verificări amănunţite. De multe ori nici aceștia nu sunt lăsați să treacă.

În orice caz, operaţiunea internaţională de evacuare este dificilă pentru toată lumea. Chiar şi Pentagonul a declarat că se află într-o situaţie critică. ”Vom face tot ce e posibil pentru a detensiona situaţia şi de a crea culoare pentru ei ca să ajungă la aeroport. Nu avem capacitatea de a ieşi (din aeroport, n.r.) şi de a extinde operaţiunile în Kabul.” a spus șeful Pentagonului, J. Austin. 

Talibanii nu-şi demonstrează forţa doar în Kabul. Fundamentaliştii au ucis mai mulţi oameni şi la graniţa cu Pakistanul, pentru că aceştia avuseseră îndrăzneala să organizeze un protest faţă de noua putere instalată în Afganistan. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Talibanii bat din ușă în ușă pentru a se răzbuna pe ”sclavii americanilor”. Au atacat familia unui jurnalist Deutsche Welle, plecat în Germania