Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV E stare de urgenţă în Evia: turiştii, evacuaţi direct de pe plajă. Trei focare sunt de neoprit: imaginile dezastrului filmate de echipa Observator

E stare de urgenţă în insula grecească Evia unde incendiile de vegetaţie sunt de necontrolat. Focul a pârjolit deja mai multe localităţi şi continuă să ameninţe zonele locuite. O echipă Observator a ajuns astăzi în mijlocul infernului, care pare că nu se mai opreşte. Mai multe ţări europene au trimis deja elicoptere şi pompieri. Mâine şi din România vor pleca peste 100 de oameni şi 23 de autospeciale.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 05.08.2021, 19:52

Vezi și

Insula Evia e înconjurată de flăcări. Şi cerul arde, iar fumul şi cenuşa fac aerul irespirabil. Câţiva oameni au filmat aceste scene în timp ce erau evacuaţi. Pe bărci private şi nave ale Gărzii de coastă, aproape 100 de oameni au fost evacuaţi de pe plajă. A doua cea mai mare insulă din Grecia trăieşte zile infernale. Insula continuă să ardă. Câteva mii de hectare cuprinse de flăcări şi sute de pompieri prezenţi aici. Casele oamenilor sunt la mai puţin de 400, poate 500 de metri distanţă.

Dimensiunea dezastrului se vede cel mai bine din aer. Kilometri întregi arată ca după bombardament. Totul e cenuşă. În mijlocul dezastrului, doar câteva case au fost cruţate. Cel puţin 150 de case au fost făcute scrum. Elicopterele şi avioanele aruncă apă încontinuu, dar focul este greu de stăvilit. În unele locuri, flăcările ating şi 40 de metri înălţime şi înaintează galopant. Pompieri şi ajutoare au fost trimise din mai multe ţări europene, iar mâine pleacă şi din România. "112 pompieri, 23 de autospeciale dintre care 6 de stingere incendii de pădure, 2 cisterne", a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Oficialii eleni spun că orice ajutor este binevenit, pentru că situaţia este dramatică. Vegetaţia arsă de soare şi vântul sunt combustibil pentru focul care ameninţă şi alte zone locuite. Zi sau noapte, sunetul clopotelor dă alarma. "Este foarte multă verdeaţă, foarte mulţi pini şi totul este foarte uscat pentru că au fost temperaturi foarte ridicate", spune Alina, o româncă din Atena. "Cele mai îngrozitoare incendii sunt cele care izbucnesc în pădurile din apropierea zonelor urbane. Slavă Domnului că nu avem victime, ăsta e un lucru bun şi arată că evacuarea s-a desfăşurat exemplar", a declarat Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.

Pe toată insula sunt sute de focare. Trei sunt, însă, de neoprit. Cea mai îngrijorătoare situaţie este în nordul insulei, unde există o pădure de pin. Fumul este atât de gros că nici avioanele nu pot interveni. "Unde este Mănăstirea Sfântul David a ars totul, totul, doar mijlocul mănăstirii nu a ars. Cu toţii, şi localnicii încearcă să stingă focul. Dar nu este uşor. Căldura este foarte foarte mare!", a declarat un localnic din Evia.

După 24 de ore de linişte, flăcările par că se înteţesc, din nou, şi la periferia Atenei. Cu câteva ore în urmă, în zonă s-au auzit explozii puternice. Ca să faciliteze accesul autospecialelor, străzile au fost închise. Grecia nu a mai trăit o vară atât de fierbinte de 30 de ani. Temperaturile de peste 45 de grade au alimentat 150 de incendii pe tot cuprinsul ţării.

Reporterul Observator, Laurenţiu Rădulescu, este în continuare pe insula Evia. El a văzut toată ziua dezastrul lăsat în urmă de flăcări. Situaţia este critică, sunt şanse puţine ca ceva să se schimbe în următoarele 24 de ore. În urmă cu aproximativ 10-15 minute s-a dat o alarmă pentru evacuarea a aproximativ 100 de persoane. Sunt câteva zeci de case care au fost distruse în întregime. Oamenii care se aflau în aceste case au fost evacuaţi în timp util, şi-au luat doar strictul necesar şi au plecat din calea flăcărilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » EXCLUSIV E stare de urgenţă în Evia: turiştii, evacuaţi direct de pe plajă. Trei focare sunt de neoprit: imaginile dezastrului filmate de echipa Observator