ŞOC în lumea musulmană după victoria lui Trump: "Este o veste absolut atroce și înfiorătoare"

Publicat: 09.11.2016, 14:10.
Actualizat: 09.11.2016, 14:04

Musulmanii din Asia au acceptat cu greu miercuri victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie în SUA, care a produs o undă de șoc la nivel mondial, magnatul imobiliar american populist fiind cunoscut pentru retorica sa antiislam, relatează AFP.

Musulmanii din Asia au acceptat cu greu miercuri victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie în SUA, care a produs o undă de șoc la nivel mondial, magnatul imobiliar american populist fiind cunoscut pentru retorica sa antiislam, relatează AFP.

El provocase indignare la nivel internațional după ce declarase în timpul campaniei, în decembrie anul trecut, în urma masacrului comis de doi soți islamiști în California, că intenționează să interzică intrarea musulmanilor în Statele Unite.

"Americanii vin din nou să perturbe lumea", a estimat Syed Tashfin Chowdhury, un rezident din Bangladesh, care are mulți prieteni în SUA. Mii de persoane în Bangladesh au urmărit cu stupoare noaptea electorală americană de marți spre miercuri, pe măsură ce rezultatele anunțau o victorie a candidatului republican în fața rivalei sale democrate Hillary Clinton.

"Credeam că americanii sunt inteligenți"

În Indonezia, țara cu cea mai mare populație musulmană din lume, Alijah Diete se declară "extrem de decepționată". "Credeam că americanii sunt inteligenți și maturi. Cum este posibil ca Donald Trump să fi câștigat?", se întreabă această femeie de 47 de ani. "Mă tem într-adevăr că relațiile dintre SUA și țările musulmane se vor tensiona din nou", adaugă Diete.

"Trump îi va împiedica pe musulmani să intre în SUA", prezice la rândul său Nikken Suardini, angajat al unei societăți de avocatură din Jakarta. "Este pur și simplu nedrept", spune el.

Aceasta veste este "absolut atroce și înfiorătoare", a declarat un oficial al guvernului pakistanez, sub rezerva anonimatului, în timp ce alți compatrioți ai săi regretă rezultatul alegerilor.

"Hillary Clinton vorbea despre pace în lume"

"Sunt dezamăgit să văd că Donald Trump câștigă pentru ca Hillary Clinton este o femeie bună. Ea este bună pentru Pakistan și musulmanii din toată lumea", a estimat Ishaq Khan (32 de ani). "Ea vorbea despre pace în lume, în timp ce Trump vorbea despre lupta împotriva musulmanilor", a adăugat el, intervievat într-o piață din Islamabad.

Unii se tem că măsurile antiislam care vor fi luate de viitoarea administrație Trump ar putea afecta lupta împotriva extremismului islamist din întreaga lume.

"Când SUA au recurs la măsuri de forță, extremiștii s-au întărit", susține Zuhairi Misrawi, profesor universitar islamic de la organizația indoneziană moderată Nahdlatul Ulama.

"Cei mai fericiți de victoria lui Trump sunt simpatizanții Statului Islamic", adaugă el, referindu-se la gruparea jihadistă care luptă în prezent pentru a-și păstra teritoriile ocupate în Irak și Siria în fața ofensivei coaliției internaționale.

Unii observatori speră că retorica antiislam a lui Donald Trump din timpul campaniei a fost doar o tactică electorală pentru a câștiga voturi.

"Sperăm că remarcile lui Trump împotriva musulmanilor au servit doar pentru a-i stimula campania și că el va realiza că musulmanii reprezintă o mare parte din populația Statelor Unite", a declarat un responsabil religios pakistanez, Tahir Ashrafi.

Alții se tem că politica lui Trump, care îi va succede lui Barack Obama în ianuarie 2017, va fi în defavoarea musulmanilor.

"Măsurile sale împotriva musulmanilor vor fi discriminatorii", a declarat un purtător de cuvânt al Frontului apărătorilor islamului (FPI), o organizație indoneziană radicală. "Musulmanii sunt niște străini pentru el", concluzionează acesta.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului. Ucraina exclude orice ofensivă, Zelenski s-a dus pe linia frontului
1
Extern • pe 09.04 la 18:51

Conflictul din Donbas este pe punctul de a se transformat într-un război total între Ucraina şi Rusia. Kremlinul a trimis la frontieră cel mai mare număr de trupe din ultimii şapte ani. Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului pentru statului ucrainean. Aliaţii au reacţionat, iar Statele Unite iau în considerarea trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pentru a demonstra susţinerea pentru Ucraina din partea NATO.