Antena Meniu Search
x

ŞOC şi GROAZĂ în presa internaţională după alegerile din SUA: "Noaptea groazei", "Welcome to Trumpland", printre titluri

Presa internațională a reacționat cu șoc și groază, dar și cu neîncredere, la surprinzătoarea victorie a republicanului Donald Trump, care a învins-o pe democrata Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din SUA.

Presa internațională a reacționat cu șoc și groază, dar și cu neîncredere, la surprinzătoarea victorie a republicanului Donald Trump, care a învins-o pe democrata Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din SUA.

"Welcome to Trumpland", a titrat tabloidul britanic Daily Mail, care a descris competiția electorală drept "cea mai extraordinară campanie prezidențială din istoria modernă'.

Cotidianul britanic The Guardian a scris simplu: 'Victoria lui Trump șochează lumea'.

Publicația britanică The Economist a descris seara scrutinului de marți cu cuvintele 'noaptea groazei'. Înaintea scrutinului, The Economist publicase un editorial în care își exprimase convingerea că americanii vor vota împotriva lui Trump. 'Experiența, temperamentul și caracterul său îl fac îngrozitor de nepotrivit să devină șeful statului unei națiuni către care se uită pentru leadership restul lumii democratice", se scria în editorial.

Victoria lui Trump "prevestește o criză a democrației occidentale", scrie miercuri The Financial Times. 'Există puține motive să ne așteptăm ca președintele să fie altfel decât candidatul', scrie FT într-un editorial. Succesul lui Trump 'reprezintă o repudiere răsunătoare a statu quo-ului', remarcă FT, care îl descrie pe republican drept 'un magnat imobiliar fără experiență în guvernare'. 'Acesta este un moment de pericol imens', avertizează FT, care consideră că 'victoria lui Trump, venită după Brexitul din Marea Britanie, pare a fi încă o lovitură cruntă adusă ordinii liberale internaționale'.

Și alte ziare în Europa au fost la fel de directe: "Statele Unite se tem de o paralizie totală', anunță cotidianul spaniol El Pais, care scrie 'cronica unui eșec neanunțat', remarcând că 'valul hispanic nu a mai sosit' și vorbește despre 'sinuciderea unei democrații'.

Cotidianul spaniol El Mundo titrează succint: 'Trump, președintele SUA' și preia o declarație a magnatului american care a declarat marți noaptea la sediul său de campanie din New York că va fi președintele tuturor americanilor. 'Populismul lui Trump câștigă Casa Albă', dă verdictul cotidianul spaniol ABC, care remarcă faptul că 'prezența semnificativă la vot a hispanicilor s-a dovedit insuficientă în fața mobilizării muncitorilor albi în favoarea candidatului republican'.

Donald Trump, un președinte ieșit de nicăieri, scrie cotidianul francez Liberation, care publică sub acest titlu un portret al candidatului republican și vorbește despre eșecul analiștilor americani care recunosc la unison 'We were so wrong' (Ne-am înșelat atât de tare).

"Triumf fără drept de apel al lui Trump", notează Le Monde, care încearcă să liniștească temerile legate de victoria lui Trump, citând un ziarist al publicației, Alain Frachon, care amintește că 'președintele american are mult mai puțină putere decât ne imaginăm'.

În Mexic, presa s-a concentrat pe scăderea puternică a valorii monedei naționale, peso, la cel mai redus nivel înregistrat vreodată. 'Dolarul sparge bariera', titra El Sol de Mexico, unul dintre principalele ziare din capitala federală mexicană.

De altfel, și ziarele din întreaga Europă au scris că data de 9 noiembrie va fi ținută minte drept 'o zi neagră' pentru piețele financiare. The Guardian a descris tumultul piețelor drept 'Mai mare decât la Brexit', iar cotidianul francez Les Echos a scris despre 'O zi neagră pe piețe'.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » ŞOC şi GROAZĂ în presa internaţională după alegerile din SUA: "Noaptea groazei", "Welcome to Trumpland", printre titluri