Șofer de taxi, eliberat după ce a fost închis și torturat 17 ani la Guantanamo. A încercat să-și taie singur mâna
Un șofer de taxi din Pakistan încurcat de autoritățile americane cu un terorist va fi eliberat după ce a stat 17 ani în celebra închisoare Guantanamo.
Eliberarea lui Ahmad Rabbani a fost anunțată vineri de Reprieve, un ONG care luptă pentru drepturile persoanelor închise în mod abuziv. Potrivit Reprieve, identitatea lui Ahmad Rabbani a fost încurcată cu cea a unui alt bărbat căutat de americani.
El a fost identificat în 2002 ca fiind Hassan Ghul și vândut personalului american din Pakistan. „Deși și-au dat seama curând că au greșit omul, l-au dus în Afganistan și l-au torturat într-un black site (centru secret de detenție) timp de 545 de zile”, se arată în comunicatul de presă al Reprieve. „Abuzul la care a fost supus este documentat în raportul despre tortură al Senatului SUA”.
Potrivit New York Times, Rabbani și fratele său au fost capturați după un raid în Karachi în septembrie 2002. Au fost ținuți captivi de CIA 550 de zile și transferați în Guantanamo în 2004. „Grupul de evaluare din Guantanamo a recomandat ca acesta să fie luat în considerare pentru a fi trimis în judecată, dar nu a fost dat curs acestui caz”, potrivit NYT.
Povestea sfâșietoare a torturii
- Armata SUA, suspectată că a mințit și a ucis persoana greșită în atacul cu dronă din Kabul: ”Toți cei 10...
- 20 de ani de la ziua care ne-a schimbat modul de a călători. Cea mai importantă modificare asupra traficului...
- Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Cele patru zboruri care au schimbat Statele Unite ale Americii și,...
- Imagini cu preşedintele George Bush, în "Camera de Război", după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001
Publicația LA Times i-a cerut lui Rabbani să scrie despre experiența sa într-un articol de opinie în 2018. Atunci, el a povestit că a fost „capturat de guvernul generalului Pervez Musharraf și vândut CIA pentru o recompensă”. A încetat să se hrănească și la un moment dat nu a putut să mănânce fără să vomite sânge.
„Americanii m-au dus într-un black site din Kabul, cunoscut sub numele de Închisoarea Întunecată, unde am stat zile în șir legat cu mâinile deasupra capului”, a scris el. A încercat atunci să-și taie singur mâna pentru a pune capăt durerii.
Ce este Închisoarea Guantanamo
Statele Unite au preluat controlul teritorial asupra părții sudice a Golfului Guantanamo în 1903 în urma tratatului americano-cubanez, prin care a primit drept permanent de închiriere a zonei. Aici a fost înființată Închisoarea de înaltă securitate din cadrul Bazei Navale Americane de la Guantanamo Bay pentru că este o „insulă în afara legii”, iar SUA aveau nevoie de un loc pentru a ține suspecții de terorism fără a le acorda drepturile legale corespunzătoare.
„Acasă și în întreaga lume, Guantánamo a devenit un simbol al nedreptății, abuzului și nerespectării statului de drept”, potrivit organizației ACLU. Închisoarea a fost deschisă în 2002 de George Bush și se estimează că 800 de bărbați au fost ținuți prizonieriaici. Mulți dintre ei au fost torturați. Barack Obama a promis că va închide lagărul, dar Congresul SUA s-a împotrivit, adoptând legi care interzic deținuților de la Guantanamo să fie încarcerați în SUA. În timpul administrației președintelui Obama, numărul deținuților a fost redus de la 245 până la 41. Majoritatea dintre ei erau închișo de aproape 2 decenii fără a fi acuzați sau judecați.
În ianuarie 2018, președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a menține centrul de detenție deschis pe termen nelimitat. În mai 2018, un prizonier a fost repatriat în Arabia Saudită în timpul mandatului lui Trump. La începutul lunii februarie 2021, administrația președintelui Joe Biden și-a declarat intenția de a închide centrul până la finalul mandatul. În iulie 2021, un alt deținut a fost eliberat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰