Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Cele patru zboruri care au schimbat Statele Unite ale Americii și, odată cu ele, întreaga lume

În 2001, patru avioane au schimbat lumea. O operaţiune teroristă bine pusă la punct a vizat simboluri ale Statelor Unite. În mai puţin de trei ore, patru aeronave au fost deturnate de terorişti. Trei dintre ţinte au fost atinse. A patra, salvată de eroismul pasagerilor. 

de Redactia Observator

la 11.09.2021 , 22:30

Din Boston au plecat ambele avioane care aveau să distrugă Turnurile Gemene. Zborul 11 al companiei American Airlines urma să traverseze Statele Unite, cu destinaţia Los Angeles. La bord erau 92 de oameni, dintre care 81 de pasageri. Nimeni nu îşi imagina că printre ei erau cinci terorişti. În mai puţin de un sfert de oră au înjunghiat două însoţitoare de zbor şi un pasager, iar egipteanul Mohamed Atta a preluat controlul aeronavei. La 08:46, cu o viteză de 750 de km/h a lovit Turnul de Nord al World Trade Center între etajele 93 și 99. 

Aceeaşi rută, Boston - Los Angeles, avea şi zborul 175 al United Airlines. A decolat 15 minute mai târziu. 65 de persoane urmau să ajungă în şase ore pe coasta de Vest. Însă după mai puţin de jumătate de oră s-au întors spre Est. Teroriştii au deturnat aeronava, iar pilotul-ucigaş, Marwan al-Shehhi, din Emiratele Arabe Unite, a tras de manşă spre New York. Şi nu s-a mai oprit până în inima Manhattan-ului. O lume întreagă a văzut, în direct, cum un avion a intrat, la 800 de km/h, între etajele 77 şi 85 ale Turnului de Sud.

Atacurile teroriste au fost plănuite în cel mai mic detaliu

Vezi și

Tot Los Angeles era şi destinaţia zborului 77 al American Airlines. Însă aeroportul de origine a fost lângă Washington. Cei 6 membri ai echipajului aveau în grijă 58 de pasageri. Cinci dintre ei, cetăţeni saudiţi, au intrat cu forţa în cabina piloţilor. Liderul lor, Hani Hanjour, stătea chiar în primul rând. Era ora 9 când avionul şi-a schimbat brusc ruta. Ţinta: capitala federală. Mai exact: clădirea Pentagonului, creierul celei mai puternice armate din lume. Ţinta a fost lovită la ora 9:37. Era al treilea obiectiv atins de terorişti.

A patra aeronavă deturnată a fost Zborul 93 al United Airlines, Newark - San Francisco. 44 de oameni erau la bord. După trei sferturi de oră, libanezul Ziad Jarrah şi alţi trei terorişti au preluat controlul. Dar nu şi-au îndeplinit misiunea criminală, de a distruge Capitoliul din Washington. La ora 9:57, pasagerii s-au dus peste terorişti. Lupta a durat şase minute. Avionul s-a prăbuşit cu o viteză de 900 de km/h pe un câmp din Pennsylvania. Un simbol fusese salvat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Cele patru zboruri care au schimbat Statele Unite ale Americii și, odată cu ele, întreaga lume