Antena Meniu Search
x

Spania vrea să dărâme mitul "siluetei ideale la plajă". Femeile, încurajate să nu se ruşineze de vergeturi, celulită sau câte kilograme au

În era pozelor "perfecte" postate pe reţelele de socializare şi în lumina numeroaselor controverse - din mediul online şi nu numai - cu privire la "silueta ideală", autorităţile spaniole fac un pas înainte şi abordează problema cunoscută, la nivel internaţional, drept body-shaming.

de Ioana Petcu

la 28.07.2022, 21:54

Vezi și

Mai ales vara, când hainele sunt mai lejere şi costumele de baie scot la iveală mai multă piele decât în mod obişnuit, disputele din jurul ideii de "siluetă perfectă" se inflamează la cote uriaşe. Nu doar în România, ci peste tot în lume. Iar ţintele sunt cu precădere femeile, criticate uneori pentru corpul lor. "Prea slabă", "prea grasă" ori "prea multe vergeturi" - sunt doar câteva dintre cuvintele cu care suntem "bombardaţi" din toate părţile. Şi, cu toate că mulţi se revoltă şi susţin că "orice corp este potrivit pentru plajă" (eng. "All bodies are beach bodies"), astfel de comentarii nu încetează să apară, uneori fiind adresate chiar de persoane publice, influente.   

Spania vrea să dărâme stereotipuri şi lansează campania "Vara este şi a noastră"

Cu acelaşi slogan - "All bodies are beach bodies" -  li se adresează oamenilor şi Ministerul Egalităţii din Spania, care a lansat o campanie creativă prin care speră să încurajeze toate persoanele, indiferent de dimensiunile trupului şi numărul de kilograme, că nu trebuie să se ruşineze să vină la plajă. "Vara este şi a noastră", spun oficialii spanioli. Plină de culoare, imaginea aleasă pentru a promova această campanie arată cinci femei care ilustrează varietatea corpurilor, trecând de "bariera" etnică, vârstă, probleme de sănătate şi stereotipuri. Toate se bucură de soare, la malul apei. Şi toate zâmbesc larg, îmbrăcate în costume de baie de diverse tipuri. "Bucuraţi-vă de vară cum, unde şi cu cine doriţi", adaugă creatorii campaniei.

"Toate corpurile sunt egale. Avem dreptul să ne bucurăm de viaţă aşa cum suntem, fără sentimente de vină sau ruşine. Vara este a tuturor!", a declarat ministrul spaniol Ione Belarra, potrivit The Guardian. Antonia Morillas, directorul asociaţiei din spatele iniţiativei, atrage atenţia că aşteptările cu privire la aspectul fizic al femeilor au un efect negativ dramatic asupra stimei de sine şi a percepţiei despre ceea ce li se cuvine. "Trupuri variate, dincolo de stereotipurile de gen. Vara ne aparţine. Liberi, egali şi diverşi", a scris ea pe Twitter, alături de imaginea care susţine mesajul campaniei. "Astăzi, închinăm paharul pentru o vară a tuturor, fără stereotipuri şi violenţă estetică îndreptată spre corpurile noastre", transmite conducerea institutului.

Există, însă, şi voci care se opun demersului. Omul politic Cayo Lara a afirmat că este o iniţiativă "absurdă", care "creează probleme ce nu există de fapt", părere care a stârnit un val de reacţii negative. Rămâne de văzut care vor fi efectele campaniei şi dacă va fi susţinută şi prin alte acţiuni.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Spania vrea să dărâme mitul "siluetei ideale la plajă". Femeile, încurajate să nu se ruşineze de vergeturi, celulită sau câte kilograme au