Antena Meniu Search
x

Video Stare de alertă în Islanda. Un vulcan din sud-vestul ţării a erupt după o serie de cutremure. Peste 4.000 de persoane, evacuate

După săptămâni de activitate seismică intensă, vulcanul din sud-vestul Islandei a erupt. Totul a început odată cu lăsarea nopţii, după o serie de mici seisme. Imaginile arată cum lava se împrăştie cu rapiditate, iar autorităţile au fost nevoite să ridice nivelul de alertă. Cei 4000 de oameni care locuiau în oraşul din apropiere au fost evacuaţi încă din noiembrie când se înregistrau aproape o mie de cutremure zilnic. 

de Redactia Observator

la 19.12.2023, 08:24

Vezi și

Un vulcan a erupt în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, după săptămâni de activitate seismică intensă. Aproximativ 4.000 de persoane au fost evacuate din oraşul pescăresc Grindavik, iar centrul spa geotermal Blue Lagoon din apropiere a fost închis, potrivit BBC. 

Erupţia a avut lco după mai multe cutremure

Erupţia a început la nord de oraş la ora locală 22:17 (22:17 GMT), a precizat Biroul islandez de meteorologie. Regiunea din jurul capitalei Reykjavik se confruntă cu o creştere a activităţii seismice de la sfârşitul lunii octombrie. Imagini şi videoclipuri postate pe reţelele de socializare au arătat lava izbucnind din vulcan la doar o oră după ce a fost detectat un roi de cutremure, sau evenimente seismice. Un elicopter al pazei de coastă a fost trimis în zonă pentru a confirma locaţia exactă şi mărimea erupţiei, scrie news.ro.

Met Office a precizat că erupţia a fost localizată la aproximativ 4 km nord-est de Grindavik, iar activitatea seismică se deplasa spre oraş. Lungimea fisurii din vulcan este de aproximativ 3,5 km, iar lava curge cu o viteză de aproximativ 100-200 de metri cubi pe secundă, a adăugat acesta. Acesta a precizat că această cantitate este de multe ori mai mare decât în cazul erupţiilor anterioare din peninsula Reykjanes din ultimii ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Stare de alertă în Islanda. Un vulcan din sud-vestul ţării a erupt după o serie de cutremure. Peste 4.000 de persoane, evacuate