Antena Meniu Search
x

Video Peste 1.000 de cutremure au dezlănţuit iadul în Islanda. Mii de oameni evacuaţi de teama unei posibile erupţii vulcanice devastatoare

Islanda se pregăteşte pentru o erupţie vulcanică devastatoare. În ultimele 24 de ore, peste o mie de cutremure au avut loc în apropierea oraşului Grindavik, sub care experţii cred că se află un râu de magmă lung de 14 kilometri. Cei 4 mii de locuitori și-au abandonat casele, iar la centrala electrică locală autorităţile se pregătesc să construiască ziduri de apărare împotriva fluxului de lavă. 

de Redactia Observator

la 16.11.2023, 14:44

Vezi și

Peste 1.000 de seisme s-au înregistrat luni în sudul Islandei, au precizat autorităţile, număr care se adaugă miilor de cutremure ce au zdruncinat regiunea în ultimele săptămâni şi care ar putea fi urmate de o erupţie vulcanică semnificativă, informează Reuters.

Mii de persoane evacuate în Islanda de teama unei posibile erupţii vulcanice

Circa 4.000 de persoane au fost evacuate în timpul weekendului întrucât autorităţile s-au temut că magma s-ar putea ridica la suprafaţă şi ar putea lovi un oraş costier şi o staţie geotermală.

''Avem această enormă nesiguranţă acum; se va produce o erupţie şi, dacă da, ce fel de pagube va face'', a declarat Matthew James Roberts, director al serviciului şi al diviziei de cercetare din cadrul Biroului meteorologic islandez.

Pe acelaşi subiect

Locuitorii oraşului Grindavík au povestit că au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele la primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce pământul s-a cutremurat, drumurile s-au fisurat, iar clădirile au suferit pagube structurale.

Hans Vera, un belgian în vârstă de 56 de ani, care locuieşte în Islanda din 1999, povesteşte că locuinţa familiei lui s-a zgâlţâit constant. ''Nu stătea niciodată nemişcată, mereu tremura, aşa că nu aveai cum să dormi'', a declarat Vera, care în prezent se află la locuinţa cumnatei sale, într-o suburbie din Reykjavik. ''Nu doar rezidenţii din Grindavík sunt şocaţi de această situaţie, ci întreaga Islandă'', a precizat el.

Autorităţile au permis localnicilor să se întoarcă doar pentru a-şi lua o parte din bunuri

Aproape toţi cei 3.800 de locuitori au reuşit să găsească cazare la membri ai familiei sau la prieteni şi doar 50-70 de persoane au apelat la centrele de evacuare, a precizat un oficial responsabil cu operaţiunea de salvare. Câţiva evacuaţi au fost primiţi înapoi în oraş duminică pentru a-şi recupera bunuri precum documente, medicamente sau animale de companie, dar nu le-a fost permis să-şi conducă chiar ei vehiculele până la locuinţe.

''Trebuie să-ţi parchezi maşina la cinci kilometri de oraş, acolo sunt 20 de vehicule, vehicule uriaşe ale echipei de salvare, 20 de poliţişti, o mulţime de girofaruri, e ireal, de parcă ar fi o zonă de război sau ceva de genul, e cu adevărat ciudat'', a povestit Vera, potrivit Agerpres.

Peninsula Reykjanes este o zonă situată la sud-vest de capitală, cu o activitate vulcanică şi seismică intensă. În martie 2021, fântâni de lavă au erupt spectaculos dintr-o fisură în sol cu o lungime de 500-750 de metri din sistemul vulcanic Fagradalsfjall, aflat din regiune.

Activitatea vulcanică din zonă a continuat timp de şase luni în acel an, timp în care mii de islandezi şi turişti au vizitat regiunea. În august 2022, o erupţie cu durata de trei săptămâni s-a petrecut în aceeaşi regiune, urmată de o alta în iulie anul acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Peste 1.000 de cutremure au dezlănţuit iadul în Islanda. Mii de oameni evacuaţi de teama unei posibile erupţii vulcanice devastatoare