Antena Meniu Search
x

Video Stare de urgenţă în Islanda, după ce un vulcan ameninţă să erupă. S-a mai întâmplat în urmă cu 13 ani, iar atunci întreaga Europă a fost afectată

Stare de urgenţă în Islanda. Un vulcan ar putea erupe în câteva ore sau zile, iar vestea îngrijorează tot continentul. O revărsare de proporţii de lavă în Islanda a perturbat zborurile din Europa, luni de zile, acum 13 ani.

de Redactia Observator

la 12.11.2023, 20:57

Vezi și

3.400 de localnici din Grindavík, oraş din sud-vestul Islandei, au fost evacuaţi de urgenţă aseară. Autorităţile au intrat în alertă după ce aproape 1.500 de cutremure au zguduit ţara în ultimele săptămâni, semn că vulcanul revine la viaţă. Seismele s-au apropiat tot mai mult de localitate, în plus, vulcanologii au observat că magma înaintează spre conul vulcanului aflat la marginea oraşului.

Autoritățile din Islanda au ridicat alerta din domeniul aviației la portocaliu

"Din această cauză, șeful poliției din Suournes a decis, în consultare cu Garda Națională, să evacueze oraşul, iar Garda Națională a declarat stare de urgență", a declarat Víoir Reynisson, șeful Agenției de Apărare Civilă. Îngrijorările au crescut de joi, când un cutremur cu magnitudinea 4,8 a lovit zona Grindavík. Autorităţile au închis atunci stațiunea geotermală Blue Lagoon, o vedetă a turismului internaţional. "Cele mai recente date de la Agenția de Meteorologie arată o deplasare considerabilă și un tunel de magmă mare care se formează și se poate deschide, apoi se întinde de la sud-vest la nord-est", a declarat Víðir Reynisson, șeful Agenției de Apărare Civilă.

Autoritățile din Islanda au ridicat alerta din domeniul aviației la portocaliu, nivel care avertizează: risc crescut de erupţii vulcanice. Aceste fenomene sunt un pericol uriaş pentru cursele aeriene. Erupţiile aruncă în aer, la înălţimi foarte mari, cenușă extrem de abrazivă care reduce vizibilitatea şi poate produce defecţiuni grave la motoarele şi sistemele de control ale avioanelor. Ultima erupţie de proporţii din Islanda a provocat anularea a peste 100.000 de zboruri în anul 2010. Din această cauză, companiile aeriene internaţionale au raportat pagube de trei miliarde de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Stare de urgenţă în Islanda, după ce un vulcan ameninţă să erupă. S-a mai întâmplat în urmă cu 13 ani, iar atunci întreaga Europă a fost afectată