Antena Meniu Search
x

Studenții străini din Statele Unite ar putea să nu mai primească viză, dacă fac doar cursuri online

Pandemia lasă în aer mai bine de 1,2 milioane de studenţi străini, acceptaţi de universităţile americane. Tinerii care studiază la instituţiile care şi-au mutat cursurile în online nu vor mai primi viză de şedere pe teritoriul Statelor Unite din toamnă. Decizia autorităţilor ar putea afecta şi peste o mie de studenţi români. 

de Redactia Observator

la 07.07.2020, 22:56

Vezi și
  • Peste 1.000 de studenți români ar putea fi afectați de această măsură.
  • Peste 1,2 milioane de străini studiază în Statele Unite ale Americii.

Visul american mai are de aşteptat, cel puţin un semestru, pentru sute de mii de tineri plini de speranţe de pe glob. Creşterea numărului de cazuri de coronavirus a determinat Poliţia Vămilor şi Imigraţiei să suspende acordarea de vize studenţilor străini înscrişi la universităţi la care cursurile se desfăşoară numai în mediul online.

Peste 1000 de studenţi români vor studia anul viitor în instituţiile de învăţământ americane. 

Sara Roman, studentă: Da, într-adevăr sunt nişte probleme care au apărut şi situaţia este destul de incertă acum. 

Sara Roman începe din toamnă cursurile la Universitatea din Chicago. 

Sara Roman, studentă: Universitatea mea a spus că ne primesc foarte fericiţi în campus. Ne-au spus că va fi o combinaţie hibridă de cursuri online şi în persoană. 

Aceeaşi soluţie a fost adoptată şi de alte instituţii de învăţământ, deşi prezintă riscuri pentru sănătate. 

Camelia Ureche, corespondent Observator: Sunt instituţii de învăţămănt care vor oferi un model de studiu hibrid care include atât cursuri online, dar şi cursuri în persoană. Pentru a putea să îşi păstreze viza, studenţii trebuie însă să facă dovadă că sunt înscrişi la numărul maxim de cursuri în persoană permis. Studenţii pot să încerce să se transfere la astfel de Universităţi, însă numărul de locuri este limitat.

Experţii medicali nu exclud ca, în toamnă, Statele Unite să se confrunte cu un al doilea val de pandemie. În aceste condiţii, şi universităţiile cu plan hibrid de studiu ar trebui să continue doar în mediul online, iar studenţii străini ar putea fi deportaţi. 

Sara Roman, studentă: Sunt cumva pregătită să se întâmple asta, să vină un al doilea val, dar asta nu mă împiedică să merg la universitate dacă acest lucru este posibil din toamnă. 

Din motive de siguranţă, multe instituţii de învăţământ de prestigiu, printre care şi Universitatea Harvard, vor renunţa total la cursurile în persoană pentru perioada de toamnă. 

Larry Barcow, preşedintele Universităţii Harvard: Cursurile online au funcţionat mai bine decât se aşteptau majoritatea dintre noi. Însă a fost departe de a fi perfect. Avem profesori care lucrează acum la cursurile care vor fi predate online în toamnă. 

Preşedinte Harvard recunoaşte că situaţia vizelor este îngrijorătoare şi că vor face tot posibiliul ca studenţii afectaţi de noua măsură să poată continua cursurile pe teritoriul american. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Studenții străini din Statele Unite ar putea să nu mai primească viză, dacă fac doar cursuri online