Antena Meniu Search
x

Video Studenţii iranieni continuă protestele faţă de regimul de la Teheran. Franța a cerut anularea vizelor și înghețarea activelor oficialilor iranieni în UE

Studenţii iranieni continuă protestele faţă de regimul de la Teheran! Tinerii nu au fost descurajaţi nici de faptul că mulţi colegi de-ai lor au fost arestaţi sau, şi mai grav, ucişi. Bărbaţi şi femei laolaltă au scandat pentru libertate şi pentru revenirea la modul de viaţă premergător revoluţiei din 1979, atunci când islamiştii ultraconservatori au ajuns la putere. Franța cere anularea vizelor și înghețarea activelor oficialilor iranieni în Uniunea Europeană, iar Statele Unite promit noi sancțiuni. 

de Redactia Observator

la 05.10.2022, 07:41

Vezi și

Protestele au cuprins tot mai multe universităţi din Iran, şi chiar multe licee de fete. Imagini filmate în mai multe oraşe iraniene arată cum zeci de eleve îşi scot, în grup, vălul pe care sunt obligate să-l poarte şi îl agită în aer, în semn de protest. Cele mai îndrăzneţe scandează lozinci ostile faţă de Liderul Religios Suprem, ayatollahul Khamenei, sau chiar fac gesturi obscene la adresa lui. Într-un film aproape de necrezut, un grup de fete alungă din şcoala lor un funcţionar din învăţământ, venit probabil să le cuminţească. 

Preşedintele Iranului crede că în spatele protestelor se află Statele Unite şi Israelul

Protestele declanşate acum aproape trei săptămâni de moartea unei tinere arestate pentru că nu purta corect vălul au căpătat şi un imn al lor. Un muzician foarte popular a compus un cântec ale cărui versuri sunt, de fapt, lozincile manifestanţilor. Muzicianul a fost arestat şi eliberat doar după ce şi-a retras cântecul de pe reţelele sociale, dar acesta devenise deja viral şi a fost postat din nou. 

După ce Ayatollahul Khamenei a afirmat că protestatarii sunt doar tineri derutaţi, care pot fi aduşi pe calea cea dreaptă a Islamului, preşedintele Iranului vine cu altă teorie halucinantă. El reia aceeaşi retorică a Liderului Suprem, potrivit căreia în spatele protestelor se află Statele Unite şi Israelul, dar cu propria variantă de teorie a conspiraţiei.

Pe acelaşi subiect

Ebrahim Raisi, președintele Iranului: Inamicul urmărește să ne reducă capitalul social, vrea ca oamenii să-și piardă speranța și vrea să ne exagereze slăbiciunile și neajunsurile. Nu negăm slăbiciunile și neajunsurile, dar acum avem voința de a lucra împreună pentru a reduce dificultățile oamenilor, conduși de înțeleptul nostru lider.

Washingtonul nu a reacţionat la acuzaţiile aberante, dar Casa Albă se declară îngrijorată de modul de reprimare a protestelor. 

Karine Jean-Pierre, secretar de presă la Casa Albă: Suntem alarmați și înspăimântați de felul în care forţele de ordine reacţionează faţă de protestul pașnic al studenților: cu violență și arestări în masă. Studenții sunt tinerii talentați care ar trebui să fie viitorul Iranului.

Manifestaţiile din Iran au generat apariţia unor forme de protest inedite la Roma. Vizitatoarele unei galerii de artă din capitala Italiei sunt invitate să-şi taie o şuviţă de păr şi să o pună într-o cutie, pentru a-şi demonstra solidaritatea pentru iranience. Noi manifestaţii de susţinere sunt anunţate, în acest weekend, în mai multe ţări europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Studenţii iranieni continuă protestele faţă de regimul de la Teheran. Franța a cerut anularea vizelor și înghețarea activelor oficialilor iranieni în UE